«خالی‌‌فروشی» طلا چیست و چرا پلیس ایران به خریداران طلای آب شده هشدار داده است؟


 تورم بالا و رشد سریع قیمت‌ها، ارزش ریال را به شدت کم کرده است و مردم برای حفظ ارزش پول و دارایی خود به بازار ارزهای خارجی و طلا هدایت شده‌اند

اطلاعات مقاله

نویسنده,روزبه حمیدیان

شغل,روزنامه‌نگار

مهیار یک ماه پیش یکصد میلیون تومان از شرکتی که در آن کار ‌می‌کند، وام گرفته و آن را در یک وبسایت فروش طلا در ایران سرمایه گذاری کرده است. او ‌می‌گوید همین الان نزدیک به سی میلیون تومان سود کرده و دلش نمی‌خواهد طلایش را بفروشد، چون خیال ‌می‌کند برای اولین بار در زندگی‌اش کار درستی کرده و پولش را جایی سرمایه گذاری کرده که سودده بوده است.


البته او نگرانی‌اش را هم پنهان نمی‌کند و ‌می‌گوید «هر جا ‌می‌روم تابلوی تبلیغات این شرکت‌ها را ‌می‌بینم.» خیابان‌های تهران و متروی پایتخت پر شده از تابلوها و بیلبوردهای این شرکت‌ها که مردم را تشویق ‌می‌کنند طلا بخرند. «نکند این بار هم مثل قبل سرم کلاه برود و یک دفعه پولم دود شود؟»


تجربه قبلی‌اش در شرکت «سکه ثامن» یک شکست کامل بود و هر چه داشت، نابود شد. در سال ۱۳۹۵ سایت سکه ثامن، فروش طلا به صورت آنلاین را شروع کرده بود. این شرکت با نام شرکت تجارت الکترونیک ثامن با مجوز اتحادیه طلا و جواهر شهرستان بناب در آذربایجان شرقی کارش را با فروش آنلاین سکه و طلای آب شده شروع کرد اما فعالیتش در شهریور ۱۳۹۷ با شکایت بیش از سه هزار نفر متوقف شد و شرکت اعلام ورشکستگی کرد. مالباختگان سکه ثامن بارها مقابل بانک مرکزی و دادگاه انقلاب تجمع کردند و سرانجام فرهاد زاهدی‌فر، مدیرعامل آن، که به خارج از کشور رفته بود، دستگیر و محاکمه شد.


نگرانی از تکرار وضعیت سکه ثامن، تنها به مهیار که یکصدمیلیون تومان طلای مجازی خریده، محدود نمی‌شود. آمار پلیس ایران نشان می‌دهد که نزدیک به ده میلیون نفر از وبسایت‌های فروش طلای آنلاین، خرید کرده‌اند. شواهد نشان می‌دهد ابعاد این ماجرا بسیار فراتر از سکه ثامن است. برای همین، با گسترش یکباره خرید و فروش طلای آنلاین و تبلیغات وسیع آن به خصوص در شهر تهران، زنگ خطر برای اتحادیه‌های صنفی، دولت، پلیس و قوه قضائیه به صدا درآمده است.


در همین حال، نبود قوانین نظارتی و فقدان تضمین‌های کافی در این بازار موجب شده است که هیچ نهادی نتواند درباره سرمایه‌گذاری در این وب‌سایت‌ها به کاربران اطمینان خاطر دهد یا آن‌ها را از این کار برحذر دارد.

کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» در پنجاه‌وهفتمین هفته به ۳۷ زندان کشور گسترش یافت

 تصویری از دیوارنویسی علیه اعدام‌ها در ایران کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» در پنجاه‌وهفتمین هفته با اعتصاب غذای جمعی از زندانیان زندان چو...