تبدیل شدن سفر با هواپیما به پدیده‌ای لوکس در ایران


 امیرپویان رفیعی شاد، رییس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر سفر هوایی تهران اعلام کرد مشکلات اقتصادی و افزایش هزینه‌های زندگی با توجه به نرخ فزاینده تورم در ایران، سفر با هواپیما را به یک پدیده لوکس تبدیل کرده است.


او روز یک‌شنبه ۹ اردیبهشت در مصاحبه‌ای با پایگاه خبری انتخاب گفت: «ما در کشور یک تورم متداوم داریم و بر روی هزینه حمل و نقل از مترو تا هواپیما اثر گذاشته است. ایرلاین‌ها در مقابل تورم توان دفاع ندارند و باید هزینه‌های دلاری بپردازند.»


بانک‌ مرکزی در جدول محاسبه تادیه بدهی و مهریه، نرخ تورم سالانه در سال ۱۴۰۲ را ۵۲/۳ درصد اعلام کرد که بالاترین نرخ تورم سالانه از ۸۰ سال قبل تاکنون است.


رفیعی شاد با اشاره به اجتناب‌ناپذیر بودن افزایش قیمت بلیط هواپیما در سال ۱۴۰۳ افزود صحبت‌هایی مبنی بر رشد ۲۹ درصدی قیمت بلیط مطرح شده اما سازمان هواپیمایی کشوری هنوز تصمیم نهایی خود را در این خصوص ابلاغ نکرده است.


پیش‌تر مرکز پژوهش‌های مجلس گزارش داد ۷۷ درصد از سفرها در کشور با استفاده از خودروی شخصی و تنها ۲۳ درصد از طریق حمل و نقل عمومی انجام می‌گیرند که از این عدد سهم هواپیما تنها ۰/۸ درصد است.


حرمت‌الله رفیعی، رییس انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران روز ۲۰ فروردین گفت افزایش سفر با خودروی شخصی پدیده‌ای «قابل ستایش» نیست زیرا این نوع سفر «رشد چرخه گردشگری اقتصادی» را در پی نخواهد داشت.


او افزود صرف سفر کردن کافی نیست و اینکه مردم «با چه کیفیت و چگونه سفر کرده‌اند» نیز حائز اهمیت است.


روزنامه دنیای اقتصاد روز ۱۶ فروردین در گزارشی درباره سفرهای نوروزی و چشم‌انداز گردشگری نوشت عواملی از جمله افزایش تورم، سفرها را به سمت «گردشگری فقیرانه و چادر سفر» پیش برده است.


رییس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر سفرهوایی تهران در ادامه مصاحبه خود به تاثیر تحریم‌های بین‌المللی بر فرسودگی ناوگان هواپیمایی ایران پرداخت و گفت: «در دنیا یک استاندارد برای عمر هواپیما وجود دارد که با استاندارد‌های ایران خیلی تفاوت دارد. سال گذشته عمر ناوگان هواپیمایی ایران ۲۶ سال بود و فرودگاه خیلی از کشور‌ها از جمله عربستان، اجازه ورود هواپیمای بالا ۱۵ سال را نمی‌دهد. در معیار‌های جهانی هم میانگین ۱۵ تا ۲۰ سال است.»


به گفته او، حتی تعمیر هواپیماها با توجه به تحریم‌های موجود امری چالش‌برانگیز است زیرا خرید یک قطعه کوچک هواپیما از طریق «پنج رابط» انجام می‌شود و هزینه‌ای چند برابر قیمت جهانی به همراه دارد.


یک وب‌سایت حوزه هوانوردی در شهریورماه سال گذشته گزارش داد شرکت هواپیمایی ماهان‌ایر یک فروند ایرباس ای۳۴۰ را که حدود ۲۸ سال عمر دارد، از طریق اندونزی وارد ایران کرده است.


ماهان‌ایر، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و از جمله شرکت‌های تحریم‌شده از سوی غرب است.

لونا شاید هیچ وقت به دنیا نمی‌آمد


در آخرین روزهای سال ۱۴۰۲، پدر و مادر لونا سوار یک قایق بادی شدند تا با استفاده از تاریکی شب و دور از چشم گارد ساحلی ترکیه، خود را به یونان برسانند.


سه ماه پیشتر از آن، به امید رسیدن به اروپا، از ایران به ترکیه آمده بودند.


پدر و مادر لونا آن شب به مقصد نرسیدند.


یک ساعت از آغاز سفر نگذشته بود، قایق ترکید و تمام سرنشینان آن به دریا افتادند. 

مرال هیرکانی از زاویه نزدیک


 حمزه عشوری از روابط عمومی و امور رسانه اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان درباره این ویدئو توضیح داد: « تصاویر زیبا و ارزشمندی از یک راس گوزن قرمز(مرال) نر در ارتفاعات جنگلی شهرستان رودبار توسط یک کارگروه زبده از تشکلهای مردمی حافظان هیرکانی با همراهی یکی از محیط بانان حفاظت محیط زیست گیلان به ثبت رسید.»


او ادامه داد: «جنگل‌های هیرکانی گیلان از عرصه‌های طبیعی و بی نظیری است که هنوز می‌توان غرش پلنگ ایرانی و بانگ گوزن قرمز(مرال) را در آن شنید.»


گوزن قرمز هیرکانی یا مرال هیرکانی که به آن «گاوکوهی» هم می‌گویند، از گونه‌های حمایت‌شده‌ای است که در جنگل‌های هیرکانی زندگی می‌کند. جنگل‌های هیرکانی در فهرست میراث طبیعی یونسکو ثبت شده است.

قطار ترانزیتی افغانستان به ترکیه هنوز در ایران گیر کرده است


 قطار ترانزیتی افغانستان به ترکیه هنوز در ایران گیرمانده است


معاون بهره‌برداری و بازرگانی راه‌آهن ایران، گفته است که قطار ترانزیتی افغانستان - ترکیه هنوز از خاک ایران عبور نکرده و افزوده است: «کنسرسیوم توسعه ریلی به دروغ اعلام کرد واگن بارداری وارد ایران نشده است.»


مرتضی جعفری به ایسنا گفته است، این واگن‌ها بارگیری شده بود و با دستور مدیرعامل راه‌آهن با ارسال آنها موافقت شد، ولی تاهنوز کنسرسیوم تشریفات گمرکی را برای ترانزیت بار انجام نداده است.


نخستین قطار ترانزیت از افغانستان به ترکیه اول ثور/ اردیبهشت وارد ایران شد ولی موفق به خروج از این کشور نشده است.


به نظر می‌رسد که اختلاف کنسرسیوم توسعه ریلی با مسئولان راه‌آهن ایران باعث گیر کردن قطار حامل بار افغانستان در ایران شده است.


کنسرسیوم ریلی افغانستان، که متشکل از چند شرکت‌ بزرگ ریلی و زیرساختی ایران است، توانسته قرارداد بهره‌برداری، احداث خطوط ریلی و توسعه خطوط ریلی استاندارد را در افغانستان پیش ببرد و با طالبان هم قرارداد امضا کند.

هواپیمای سفارشی ابراهیم رئیسی ساخته نمی‌شود


 آقای رئیسی خرداد سال ۱۴۰۱ در سفرش به اصفهان دستور ساخت هواپیما با ۷۲ سرنشین را داده بود


روح الله دهقانی،‌ معاون علمی ابراهیم رئیسی اعلام کرده است که کارگروه تخصصی که برای ساخت هواپیمای جت با ۷۲ سرنشین به درخواست ابراهیم رئیسی ایجاد شده بود، بعد از ۸ جلسه تخصصی به این نتیجه رسید که این «پروژه به دلایل متعدد پروژه‌ای نیست که جوابگوی صنعت هواپیمایی کشور باشد.»


آقای رئیسی خرداد سال ۱۴۰۱ در سفرش به اصفهان سفارش ساخت هواپیمایی با ۷۲ سرنشین را داده بود.


او گفته بود این هواپیما باید به سرعت و به صورت «جهادی» ساخته شود.


حال معاون علمی به خبرگزاری تسنیم گفته است که تیم تعیین‌شده به این نتیجه رسیده است که پروژه هواپیمای ۷۲ نفره به دلایل متعدد، از جمله نبود هواپیماهای پایه که می‌خواهد ارتقا پیدا کند، پروژه‌ای نیست که جوابگوی صنعت هواپیمای ایران باشد.


به گفته آقای دهقانی تصمیم کارگروه این بود که ایران برای هواپیماسازی شرکت‌های دانش‌بنیان ویژه‌ای دارد که این شرکت‌ها از توانمندی زیادی برخوردارند.

تصویر مهمان زن مراسم سخنرانی رئیسی در تهران


 خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران تصویری از یکی از مهمانان زن حاضر در مراسم دولتی «توانمندی‌های صادراتی ایران» که ابراهیم رئیسی و مقام‌های جمهوری اسلامی در آن حاضر و سخنران بودند، منتشر کرد. این مراسم در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار شد.

توانیر: قبض برق کسانی که کولر گازی در تابستان استفاده کنند بالای دو میلیون تومان می‌شود


 عبدالامیر یاقوتی، مدیرکل امور انرژی و مشتریان شرکت توانیر گفت: «قبض برق مشترکی که در تابستان از کولر گازی استفاده می‌کند بالای دو میلیون تومان پیش‌بینی می‌شود.» او افزود ما به دنبال آن هستیم که تعرفه‌های برق به گونه‌ای طراحی شود که «رفاه و آسایش مردم را تامین کند.»

کامیون‌داران چند شهر ایران در اعتراض به کاهش سوخت و کرایه‌ها اعتصاب کردند


 ویدیوهای رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهند روز شنبه هشتم اردیبهشت‌، کامیون‌داران در شهرهای مختلف کشور دست از بارگیری و ادامه کار کشیدند. آن‌ها در اعتراض به کاهش کرایه‌ها و سهمیه سوخت کامیون‌های خود دست به اعتصاب زده‌اند.


کامیون‌داران اعتصاب‌کننده در نقاط مختلف کشور از جمله تهران، سیستان و بلوچستان، عسلویه، کرمان و ایلام اعتصاب کردند.


در تهران، کامیون‌داران کامیون‌های خود را در اتوبان بابایی متوقف کرده و دست به اعتصاب زدند.

سایت ترابران، رسانه اقتصاد ترابری ایران، در گزارشی خبر داد در تجمع کامیون‌داران تهران، رانندگان کامیون‌های خود را در حاشیه اتوبان پارک و پلاکاردهای اعتراضی روی آن‌ها نصب کرد‌ند.


در این گزارش آمده است اعتراض کامیون‌داران به نداشتن یا قطع سهمیه سوخت است.


معترضان تاکید کردند در سالی که «جهش تولید با مشارکت مردم» نام‌گذاری شده است، سوخت گازوئیل برای کار کردن ندارند و هیچ مسئولی هم پاسخگوی آن نیست.


علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی که در پیام نوروزی خود سال جدید را «جهش تولید با مشارکت مردم» نام‌گذاری کرد، روز پنجم اردیبهشت گفت: «ما امسال گفتیم جهش تولید، نه افزایش. با جهش تولید، جیب و دست کارگران پر می‌شود.»


در سیستان و بلوچستان، کامیون‌داران شهرهای مختلف این استان از جمله دشتیاری، چابهار، کنارک، نیکشهر و زرآباد در اعتراض به کاهش سهمیه گازوئیل سهمیه‌ای، دست از بارگیری کشیدند.


گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهند به دنبال اعتصاب کامیون‌داران در این استان، سیستم حمل و نقل با اختلال مواجه شده و بسیاری از کسب‌وکارها و ساخت‌وسازها متوقف شده‌اند.


بنا بر این اطلاعات، کامیون‌داران به دلیل نداشتن سوخت کافی حاضر نیستند از مراکز شن و ماسه به محل کار متقاضی، بار حمل کنند.


یک منبع آگاه به ایران‌اینترنشنال گفت بارگیری کارخانه‌های سیمان سیستان و بلوچستان در برخی مناطق از ۱۰ روز پیش متوقف شده است و در شمار دیگری از مناطق این استان، با کندی انجام می‌شود.


فواد کیخسروی، عضو هیات مدیره کنفدراسیون کار ایران در خارج از کشور، درباره این اعتصاب‌ها به ایران‌اینترنشنال گفت: «در ابتدای سال کامیون‌داران اعلام کردند اگر به مشکلاتشان رسیدگی نشود از اول اردیبهشت‌ دست به اعتصاب سراسری می‌زنند. یکی از مشکلات اصلی آن‌ها این است که سهمیه سوخت کامیون‌داران و خودروهای سنگین بسیار کاهش پیدا کرده و اساسا با مشکل سوخت خودروهایشان روبه‌رو شده‌اند. یعنی نمی‌توانند سوخت تهیه کنند و اگر بخواهند خارج از سهمیه تامین کنند هم بسیار گران است.»

حضور زنان با پوشش آزاد در خیابان‌ها هم‌زمان با تلاش برای سرکوب مخالفان حجاب اجباری


 

علی‌رغم تلاش مقامات جمهوری اسلامی برای پیشبرد طرح‌های مرتبط با تحمیل حجاب اجباری، نافرمانی مدنی و حضور زنان با پوشش آزاد در عرصه عمومی ادامه دارد. ۶۱ وکیل دادگستری در بیانیه‌ای اجرای «طرح نور» را خلاف آزادی‌های عمومی و در تعارض با قانون اساسی و اسناد بین‌المللی حقوق بشر دانستند.

ناصر مکارم شیرازی، مرجع تقلید شیعه، در پیامی به احمدرضا رادان، فرمانده انتظامی کل کشور، با حمایت از طرح تحمیل حجاب اجباری به زنان گفت: «سست نشوید و با قوت و محکم این طرح را ادامه دهید.»

رادان روز جمعه هفتم اردیبهشت گفت: «اگر دشمن از خاکریز عفاف و حجاب بگذرد و موفق شود، دیگر چیزی برای ما نخواهد ماند.»

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رییس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس، روز شنبه هشتم اردیبهشت در گفت‌وگو با روزنامه هم‌میهن گشت ارشاد را طرحی ناموفق توصیف کرد و گفت هر دو گشت ارشاد حجاب و گشت ارشاد مدیران، طرح‌هایی شکست خورده‌اند و جزو موضوعات منفی کارنامه دولت هستند.

فلاحت‌پیشه با بیان اینکه «گشت ارشاد عفاف و حجاب» بدون قانون، کار خود را انجام می‌دهد، گفت: «وقتی قانون وجود ندارد مردم در بلاتکلیفی دچار ظلم می‌شوند. متاسفانه اصرار جدی نیز در این رابطه صورت گرفته و در حالی‌ که هنوز لایحه حجاب و عفاف تعیین‌ تکلیف نشده، عده‌ای بدون پشتوانه قانونی در حال وارد آوردن فشار بر مردم هستند.»

۶۱ وکیل دادگستری سرکوب زنان مخالف حجاب اجباری را محکوم کردند

۶۱ تن از وکلای دادگستری با صدور بیانیه‌ای سرکوب خشونت‌آمیز زنان به دست ماموران گشت ارشاد را محکوم کرده و اجرای طرح موسوم به «نور» را خلاف قانون و آزادی‌های عمومی و در تعارض با قانون اساسی و اسناد بین‌المللی حقوق بشر دانستند.

دور تازه برخورد با شهروندان معترض به حجاب اجباری از روز ۲۵ فروردین و پس از سخنرانی تاکیدی علی خامنه‌ای آغاز شد.

وکیلان امضاکننده این بیانیه اعلام کردند: «به‌طور قطع ادامه این سیاست‌ها‌، به ستیز و برخورد و ناامنی بیشتر در جامعه دامن زده و جنبه‌های ایذایی بیشتری را برای زنان فراهم خواهد آورد.»

مصطفی احمدیان، مریم انصاری‌پور، نگین غلامی، عثمان مزین، پیام درفشان، علی شریف‌زاده اردکانی و مصطفی نیلی، شماری از وکلای امضاکننده این بیانیه هستند.

از روزهای گذشته گزارش‌های متعددی درباره برخوردهای خشونت‌آمیز با زنان و اعمال آزار و اذیت جنسی ماموران علیه برخی شهروندان در اجرای طرح موسوم به «نور» منتشر شده است.

امضاکنندگان این بیانیه از حق آزادی و انتخاب نوع پوشش، مصونیت از هر گونه تعرض، بازخواست و بازداشت به واسطه اختیار عمل آزادانه در زندگی شخصی و آزادی عقیده و اندیشه به عنوان خواسته‌ها و مطالبات معترضان در جریان اعتراضات سال ۱۴۰۱ نام بردند.

آنان باور دارند به موازات این جنبش اعتراضی، دستاوردهای خوبی برای زنان به دست آمد که کمترین آن همراهی و هم‌سویی بیشتر جامعه مردان با زنان بوده است که به عنوان «یک دستاورد تاریخی و گران‌سنگ» به آن نگاه می‌شود.

نویسندگان این بیانیه در پایان تاکید کردند: «امروز وظیفه همه ماست در این راه کنار زنان باشیم و به حاکمان هشدار دهیم به جای این سیاست‌ها، زمینه اجرای اصول امنیت، رفاه، آزادی‌ و عدالت را در جامعه برای همگان فراهم آورند.»

این وکیلان دادگستری خواهان پایان «سیاست‌های تخریبی جمهوری اسلامی نسبت به زنان» شدند.‌



 

پلیس ایران می‌گوید ۹۶ نفر در ارتباط با قاچاق دختران ایرانی به خارج، دستگیر شدند


 آمار رسمی از میزان قاچاق جنسی در ایران وجود ندارد


پلیس ایران می گوید در عملیاتی علیه باندهای جرایم سازمان یافته ۹۶ نفر را دستگیر کرده که در زمینه قاچاق انسان و فحشا فعالیت داشتند.


سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (فراجا) به دستگیری اعضای «پروژه کینگ» اشاره کرده و گفته است که شبکه‌ای برای قاچاق زنان به ترکیه و گرجستان بوده است.


آقای منتظرالمهدی گفته است که یکی از باندها با نام «چَتر بِیت» در تولید فیلم‌های جنسی فعالیت داشته است.


او همچنین گفت گروه دیگری، به نام «لِوِل آپ دنس» به بهانه مسابقه رقص در کشورهای همسایه، دختران را با «اهداف غیراخلاقی شناسایی می کرد.»


به‌ گفته آقای منتظرالمهدی، در مرحله اول، ۲۴ نفر، مرحله دوم ۵۷ نفر و در مرحله سوم «تعداد زیادی شناسایی شده‌اند که پرونده آنها در دست اقدام و پیگیری است».

مقام اتاق بازرگانی: مردم به جای خرید ارز، بشکه نفت بخرند


 حمید حسینی، عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی به خبرگزاری ایلنا درباره بورس انرژی گفت مردم «می‌توانند به جای اینکه پول خود را در بانک سرمایه‌گذاری کرده و یا ارز بخرند، بشکه نفت بخرند و با توجه به اینکه ریالی خریداری می‌کنند، می‌توانند به صورت دلاری در بازار بفروشند.»

صدیقه وسمقی بدون روسری به بیمارستان فارابی اعزام شد

حساب کاربری صدیقه وسمقی، قرآن‌پژوه زندانی، در اینستاگرام روز چهارشنبه گزارش داد که او روز سه‌شنبه بیست و هفتم فروردین بدون روسری، همراه با سه مامور(یک زن و دو مرد) برای معاینه چشم‌هایش به بیمارستان فارابی اعزام شده است.


قرار است نتایج نهایی معاینات از طریق بهداری زندان اوین به پزشکی قانونی ارسال شود تا در مورد عدم تحمل کیفر صدیقه وسمقی اظهار نظر کند. وکیل وسمقی نیز در حال پیگیری این موضوع است.
 

صادرات نفت ایران به بالاترین میزان در ۶ سال اخیر رسید


 فایننشال تایمز به نقل از شرکت تحلیل انرژی ورتکسا گزارش داد که صادرات نفت ایران به بالاترین میزان خود طی شش سال اخیر رسیده است. بر اساس گزارش این شرکت، ایران در سه ماه اول سال به طور متوسط ۱.۵۶ میلیون بشکه در روز فروخته و مشتری اصلی آن چین بوده است.

عضو اتاق بازرگانی: در دنیا فقط جیبوتی پنجشنبه‌ها تعطیل است

علی شریعتی، عضو اتاق بازرگانی با اشاره به طرح تعطیلی پنجشنبه ها، به «رویداد۲۴» گفت: «با تعطیلی پنجشنبه و جمعه، فاصله با جهان را بسیار زیاد می‌کنیم.»

او افزود: «در دنیا فقط جیبوتی پنجشنبه‌ها تعطیل است. وقتی ما تعیین‌کننده اقتصاد جهانی نیستیم، با این روش روز به روز حذف می‌شویم.»
 

نرگس محمدی در فهرست ۱۰۰ فرد تاثیر‌گذار مجله تایم قرار گرفت


 مجله تایم نرگس محمدی، فعال مدنی و برنده جایزه نوبل صلح که سال‌هاست در ایران زندانی است را بعنوان یکی از ۱۰۰ چهره تاثیرگذار جهان در سال ۲۰۲۴ معرفی کرد.


«تایم ۱۰۰» فهرستی است که مجله تایم طی ۲۵ سال گذشته منتشر کرده و در آن شخصیت‌های تاثیرگذار جهان را معرفی می‌کند.


قرار گرفتن نام خانم محمدی در فهرست ۱۰۰ چهره تاثیرگذار تایم، روز چهارشنبه- ۱۷ آوریل -در حالی اعلام شد که در داخل ایران دور جدیدی از خشونت حکومتی علیه زنان آغاز شده و طی چند روز گذشته اخبار متعددی از تلاش ماموران حکومتی برای دستگیری یا متوقف کردن زنانی که در برابر حجاب اجباری مقاومت می‌کنند، منتشر شده است.


خانم محمدی سال گذشته به علت فعالیت‌های حقوق بشری خود از سوی کمیته نوبل به عنوان برنده نوبل صلح ۲۰۲۳ معرفی شد.


با این حال، او که سال‌هاست به علت مخالفت خود با حکومت در ایران بارها به زندان رفته، نتوانست برای دریافت جایزه خود حاضر شود و همسر و فرزندانش نوبل صلح را به نیابت او دریافت کردند.


در دو دهه گذشته اخبار مرتبط به زندگی شخصی و سیاسی نرگس محمدی بارها مورد توجه افکار عمومی و رسانه‌ها قرار گرفته است؛ از درخواست تغییر حکومت تا ضرب و شتم در زندان و فلج موقت و مصائب مربوط به کودکان دوقلویش.


نام نرگس محمدی به مرور به عنوان یکی از صریح‌ترین منتقدان حکومت ایران جا افتاد.


پیش از آن اما حکومت او را به خاطر نظارت بر وضعیت حقوق بشر در ایران تحت فشار قرار داده بود.




توضیح تصویر،«تایم ۱۰۰» فهرستی است که مجله تایم نخستین بار در سال ۱۹۹۹ منتشر کرد

نرگس محمدی در سال ۱۳۸۹ در مقام نایب رئیس و سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر بازداشت شد. از آن زمان او بارها دستکیر شده است.


او در دو دهه گذشته دست‌کم پنج بار بازداشت شده و در آخرین محاکمه به ۱۶ سال زندان محکوم شد.


از زمان کشته شدن مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد در شهریور ۱۴۰۱ ، پایان دادن به حجاب اجباری به یکی از خواسته‌های مهم معترضان ایرانی در اعتراضات زن، زندگی، آزادی تبدیل شد.


نرگس محمدی هم با انتشار بیانیه‌ها و مصاحبه‌ها از این حق زنان دفاع کرد و آن را در راستای مبارزه با جمهوری اسلامی خوانده است.


او در پیامی از زندان، سالگرد کشته شدن مهسا امینی در ۲۵ شهریور را تداوم «جنبش انقلابی زن، زندگی‌، آزادی» خواند و گفت که حکومت جمهوری اسلامی در «حضیض ذلت» و «پیروزی نهایی قطعی است».


خانم محمدی در یادداشتی نوشت:‌ «یک سال گذشت. کشتار و اعدام جوانان در خیابان و زندان و بازداشت و شکنجه و حبس زنان و مردان گرچه ملتی را به اندوه نشانده، اما حکومت را با فلاکت، انزجار، و تزلزل هراس‌آلودی مواجه کرده است.»

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: مهم‌ترین افتخار، نشاندن لبخند رضایت بر چهره رهبر جمهوری اسلامی ایران است


 محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در مراسم معارفه مدیران جدید و پیشین «موسسه ایران» گفت: «ما افتخار سربازی رهبر معظم انقلاب و نظام جمهوری اسلامی را با هیچ موردی عوض نمی‌کنیم.»


او افزود: «مهم‌ترین افتخار نشاندن لبخند رضایت بر چهره خامنه‌ای است.»

رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم: ناهنجاری فرهنگی افراد متدین را خون به دل می‌کند

هاشم حسینی بوشهری، رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با بیان اینکه «کسانی‌ که به کشور ما سفر می‌کنند انتظار دارند جامعه ما را به عنوان یک الگو ببینند»، گفت: «گاهی اوقات ناهنجاری فرهنگی در جامعه مشاهده می‌شود که این صحنه‌ها افراد متدین را خون به دل می‌کند.»
 

مولوی عبدالحمید: با زندانیان سیاسی و معترضان گفت‌وگو شود


 عبدالحمید اسماعیل‌زهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در خطبه‌های نماز جمعه ۲۴ فروردین خود گفت باید با زندانیان سیاسی و معترضان گفت‌وگو شود. او تاکید کرد که در نظام اسلامی، حاکم تنها نمایندگی مردم را انجام می‌دهد.


مولوی عبدالحمید گفت: «خلیفه مسلمین و امیرالمونین نیز از سوی مردم انتخاب می‌شود نه از سوی خدا.»


او در صحبت‌هایش به اعتراضات مردم به سیاست‌های جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت مردم دو-سه سال است اعتراض داشته‌اند و خواسته‌هایشان را مطرح کرده‌اند که باید صدایشان شنیده می‌شد.


امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبه‌های نماز جمعه ۱۷ فروردین خود با بیان اینکه باید حرف مردم شنیده شود و اصلاحات مورد نظرشان انجام شود، گفته بود وقتی شهروندان اصلاحات می‌خواستند اصلاح‌طلبان موفق نشدند و مردم از اصلاحات بریدند.


اسماعیل‌زهی در بخش دیگری از خطبه‌های نماز جمعه ۲۴ فروردین خود با اشاره به اینکه اجرای احکام دین نباید با خشونت باشد، گفت در ماه رمضان در ایران و زاهدان افراد زیادی بودند که روزه نگرفتند و نباید با آنان با زور رفتار کرد و باید آنان را به روزه ترغیب کرد.


مولوی عبدالحمید در این باره با اشاره به اینکه کوشش‌های مدنی را تایید می‌کند و خشونت را از هیچ طرفی نمی‌پذیرد، تاکید کرد خشونت، خشونت به بار می‌آورد.


امام جمعه اهل سنت زاهدان با اشاره به صحبت‌های یکی از مقامات جمهوری اسلامی مبنی بر اینکه «با افراد مسلح و خشونت‌طلب گفت‌وگو نمی‌کنیم»، گفت این پرسش مطرح است که: «آیا با کسانی که سلاح ندارند و اعتراض داشتند گفت‌وگو شده و آیا با زندانیان سیاسی گفت‌وگو شده است؟»


عبدالحمید بار دیگر در صحبت‌هایش گفت با خشونت از هر طرفی که باشد مخالف است.


او تاکید کرد خشونت را نه از جانب حکومت و نه از جانب مردم قبول نمی‌کند و کسانی که نارضایتی دارند را به گفت‌وگو تشویق می‌کند.


عبدالحمید اسماعیل‌زهی روز ۱۷ فروردین نیز به حمله جیش‌العدل به مقرهای نظامی جمهوری اسلامی در استان سیستان و بلوچستان اشاره کرد و گفت: «ما همیشه از ناامنی هراس داریم و با خونریزی موافق نیستیم.»


او به هر دو طرف توصیه کرد به جای برخورد و درگیری، «با گفت‌وگو و نه با گلوله»، مشکلات را حل کنند.


روز پنج‌شنبه ۱۶ فروردین گروه جیش‌العدل به مقرهای نظامی در شهرهای چابهار و راسک حمله کرد.


خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، روز شنبه ۱۸ فروردین اعلام کرد شمار اعضای کشته‌شده سپاه پاسداران و فرماندهی انتظامی (فراجا)، در درگیری با گروه جیش‌العدل در چابهار و راسک به ۱۶ تن رسید.


از میان این افراد ۱۲ نفر عضو سپاه پاسداران و چهار نفر دیگر از عوامل انتظامی بودند.


در این حملات ۱۸ عضو جیش‌العدل کشته شدند.


روز جمعه ۲۴ فروردین، نیروهای نظامی و سرکوب‌گر همچون هفته‌های گذشته هم‌زمان با برگزاری نماز جمعه زاهدان در خیابان‌های این شهر حضور گسترده‌ای داشتند.


رسانه حال‌وش که خبرهای استان سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد، با انتشار ویدیویی در کانال تلگرام خود نوشت گروهی از نیروهای سرکوب‌گر از سپاه سلمان، از کمربندی به داخل شهر و سمت مسجد مکی اعزام شدند.


در ماه‌های گذشته، شهروندان زاهدانی پس از یک سال اعتراض و تجمع خیابانی پیوسته، به توصیه مولوی عبدالحمید راهپیمایی سکوت برگزار کردند.


جمعه‌های اعتراضی زاهدانی‌ها از هشتم مهر سال ۱۴۰۱ و پس از وقایع جمعه خونین این شهر آغاز شد.


در جریان جمعه خونین زاهدان، ماموران نظامی و امنیتی با گلوله‌های جنگی به سمت شهروندان و نمازگزاران شلیک کردند و بیش از ۱۰۰ نفر را کشته و ده‌ها تن دیگر را نابینا، قطع نخاع و مجروح کردند.

رکوردشکنی‌های دلار؛ همتی به رئیسی: طلا را با همان قیمت «عددسازی» می‌فروشید

ناصر همتی، رئیس‌کل پیشین بانک مرکزی در واکنش به سخنان دیروز ابراهیم رئیسی که قیمت دلار در بازار آزاد را «عددسازی» خوانده بود، در حساب ایکسش خطاب به او نوشت: «وقتی خود دولت شمش طلا را با [احتساب] قیمت دلار ۶۳ هزار و ۵۰۰ تومان به فعالين اقتصادی و مردم می‌فروشد، چگونه آن را عددسازی غیر رسمی می‌خوانید؟»


او نوشته است: «آنچه که در بازار ارز و سکه و سایر دارایی‌ها می‌گذرد، برخلاف نظر شما، فعالین اقتصادی را خیلی هم نگران کرده است و شکی در تأثیر مستقیم منفی آن بر زندگی و معیشت مردم نیست.»


دلار آمریکا امروز ۲۳ فروردین در بازار آزاد ایران حدود ۶۴ هزار و ۷۰۰ تومان معامله می‌‌شود.


ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور دیروز ۲۲ فروردین در جلسه‌ای با حضور آیت‌الله خامنه‌ای در واکنش به رکوردشکنی‌های پی‌درپی قیمت دلار در بازار آزاد ایران گفت: «ممکن است کسانی در بازارهای غیررسمی و قاچاق با عددسازی، بازار و فعالان اقتصادی را نگران کنند در حالی که با توجه به شرایط و امکان تامینی که برای دولت وجود دارد، هیچ مسئله‌ای برای تولید و خدمات و نیاز کشور ایجاد نخواهد کرد.»


او در ادامه گفت: «فکر نمی‌کردند بعد از یک دهه رشد اقتصادی زیر یک درصد، رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۲ بیش از ۶ درصد شود. همچنین فکر نمی‌کردند که وضعیت تولید، وضعیت پایه پولی و نقدینگی و بسیاری از شاخص‌ها در کشور رشد داشته باشد.»
 

مخالفان ساخت مسجد در پارک قیطریه خواهان برکناری زاکانی شدند

گروهی از مخالفان ساخت مسجد در پارک قیطریه تهران از روز چهارشنبه ۲۲ فروردین کارزاری آنلاین به‌راه انداخته‌اند و خواستار برکناری علیرضا زاکانی، شهردار تهران شده‌اند. در متن این کارزار به «بی‌توجهی» شهرداری به کمپین مخالفان طرح مسجد قیطریه اشاره شده که تا کنون ۱۴۵ هزار امضا جمع کرده است.


کارزار جدید درخواست برکناری زاکانی خطاب به اعضای شورای شهر تهران در کمتر از یک ‌روز به حدود ۲۰ هزار امضا رسیده است.


در متن این کارزار آمده است: «تهران کلانشهری پر مساله است و اداره آن مسئولیتی سنگین است که شهرداری دانشمند، توانمند، با فکر و با تجربه می‌طلبد که از عهده و توان آقای زاکانی خارج است. ایشان به تجربه ثابت کرده که مرد این میدان نیست و از عهده این مسئولیت سنگین بر نمی‌آید».


کارزار پیشین که توجه ناظران شبکه‌های اجتماعی و جامعه‌شناسان را برانگیخت از تاریخ ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ با هشتگ «#پارک_قیطریه» به راه افتاد و حتی منجر به تجمع در محل سایت مسجد در پارک قیطریه هم شد.


این کارزار با عنوان «درخواست جلوگیری از تخریب پارک قیطریه» در وبسایت مطالبات مدنی کارزار ، خطاب به روسای جمهور، قوه قضاییه و دیوان عدالت اداری ایران نوشته شده است.
 

دانیال مقدم، خواننده معترض در ایران می‌گوید از حضور در دادگاه خودداری کرده است

پیام اعتراضی دانيال مقدم و نماهنگ حوری که با صبا کمالی و سحر زکریا اجرا کرده است


دانیال مقدم، بازیگر و هنرمند ایرانی که به همراه سحر زکریا و صبا کمالی یک نماهنگ درباره تبعیض و خشونت علیه زنان اجرا کرده بود و به این دلیل به دادگاه احضار شده بود، می‌گوید که حاضر نشده به دادگاه برود.


آقای مقدم با انتشار یک ویدئو در صفحه اینستاگرامش توضیح داد که به دلیل فعالیت هنری‌اش به دادگاه احضار شده اما به دادگاه نرفته است، چون اتهام‌های «فساد و فحشا» که به نسبت داده شده، «به او نمی‌خورد و نمی‌خواهد بخاطر این چیزها به دادگاه برود.»


آقای مقدم خطاب به مسئولان جمهوری اسلامی ایران گفت: «مواظب باشید، آتشی که به جان ما می‌اندازید به جان خودتان نیفتد» و ادامه داده است که به او چند سال مجوز فعالیت ندادند.


این خواننده ایرانی می‌گوید: «به همین دلیل شروع به خواندن آهنگ‌های اعتراضی همانند «رئیس»، «حوری» و «هوای جنگ» با کویتی پور و سحر ذکریا و صبا کمالی کرده تا اعتراض کند.»


آقای مقدم می‌گوید که روز شنبه ۱۸ فروردین به دایره اجرای احکام کیفری دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شده و به او پنج روز فرصت داده شده که به این نهاد قضایی مراجعه کند اما دیروز، پنجشنبه ۲۳ فروردین در دادسرای فرهنگ و رسانه حاضر نشد.
 

کاظم صدیقی در نماز جمعه «خلوت» تهران؛‌ «لجاجت» و «دهن‌کجی» به افکار عمومی؟


 واکنش‌های گسترده به بازگشت کاظم صدیقی به امامت نماز جمعه تهران بعد از انتشار اسناد مربوط به زمین‌خواری؛ فرنوش امیرشاهی در گزارش خود می‌گوید که حلقه قدرت از مجازات مصونند

اطلاعات مقاله

نویسنده,مهرزاد فتوحی

یک ماه پس از افشای پرونده اتهام «زمین‌خواری» کاظم صدیقی و پسران و نزدیکانش،‌ حضور او در جایگاه امام جمعه تهران و تعداد نمازگزارانی که به او اقتدا کردند،‌ واکنش برانگیز شد.


او گفت که منتقدانش در واقع «مردم را می‌زنند» و تقصیرها را به گردن«دشمنان» و «شبکه‌های مجازی» انداخت.


کاظم صدیقی در نماز جمعه، ۲۴ فروردین ماه،‌ حدود یک ماه پس از افشای پرونده زمین‌خواری باغ ازگل در شمال تهران خطاب به مردم ایران گفت: «از اینکه باعث شدم این همه به شما هجمه شد عذرخواهی می‌کنم و از خانواده بزرگ مردم ایران و پدر این خانواده، رهبر معظم انقلاب اسلامی عذرخواهی می‌کنم.»


او گفت: «من را بهانه قرار دادند تا دل مردم را بشکنند» و افزود: «فضای تند برخاسته از بیرون و دشمنان من را نمی‌زنند بلکه مردم را می‌زنند.»


کاظم صدیقی پیشتر هم «استغفار» کرده و گفته بود که در اثر اعتماد به یک شخص «معتمد» و «غفلت» این زمین به شرکت خودش و پسرانش منتقل شده است.

نماینده چابهار در مجلس: انگار آمارهای اقتصادی دولت مربوط به کشوری غیر از ایران است


معین‌الدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس، با بیان اینکه «دولت در زمینه اقتصاد، آمار مثبت می‌دهد»، به «انتخاب» گفت: «احساس می‌کنم مسئولان دولت درباره کشوری غیر از ایران صحبت می‌کنند.»

او افزود: «دولتی‌ها می‌گویند دلار ۶۵ تومانی را به رسمیت نمی‌شناسیم.» 

سخنگوی قوه قضاییه: حکم قصاص جعفر جوانمردی قاتل مهران سماک، قطعی نیست

مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه، در خصوص پرونده قتل مهران سماک گفت: «حکم قصاص جعفر جوانمردی، فرمانده پیشین انتظامی بندرانزلی به اتهام قتل مهران سماک، قطعی نیست و او می‌تواند از دیوان عالی کشور درخواست تجدیدنظر کند.»

او افزود: «ما برای صلح و سازش در این پرونده تلاش می‌کنیم.»
 

مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی: امسال به تاکسی‌های اینترنتی سهمیه سوخت نمی‌دهیم


 علی‌اکبر عرب‌عامری، مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، ضمن تایید قطع سهمیه سوخت تاکسی‌های اینترنتی، گفت: «طبق مصوبه‌های جدید، اعلام شده این سهمیه امسال اختصاص پیدا نکند و شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در این باره مجری بوده و تصمیم‌گیر نیست.»

دادستان کل کشور: آزادی که امروز در ایران وجود دارد در هیچ کجای دنیا دیده نمی‌شود


 محمد موحدی آزاد، دادستان کل کشور با بیان اینکه «متأسفانه اکنون مساله حجاب در کشور به یک چالش تبدیل گشته»، گفت: «مبنای حجاب و پوشیدگی شریعت است.»

او افزود: «آزادی که امروز در ایران وجود دارد در هیچ کجای دنیا دیده نمی‌شود، در هیچ کجا این مقدار آزادی برای نقد مسئولان وجود ندارد.»

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس: دلار تا پایان سال به ۸۰ هزار و ۱۰۰ هزار تومان خواهد رسید


 ذبیح‌الله اعظمی ساردویی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، با بیان اینکه «قیمت دلار افسارگسیخته شده»، به «جماران» گفت: «فکر می‌کنم تا پایان سال به ۸۰ هزار تومان و در حالت بدبینانه امکان دارد به ۱۰۰ هزار تومان نیز برسد، ما همه از دولت انتظار داریم زیرا تمام این‌ها دست دولت است.»

تایید خودکشی یک پرستار جوان در کرمانشاه پس از تمدید نشدن قراردادش


 محمد شریفی‌مقدم، دبیرکل خانه پرستار خبر خودکشی یک پرستار جوان در شهر کرمانشاه را تایید و اعلام کرد او پس از تمدید نشدن قراردادش دست به این اقدام زده است.


رسانه‌های ایران روز ۱۹ فروردین خبر مرگ خودخواسته این جوان ۳۲ ساله را که «ساسان» نام داشت، منتشر کردند.


او تا چند ماه پیش به عنوان پرستار طرحی در بخش مسمومیت بیمارستان خمینی کرمانشاه مشغول به کار بود.


شریفی‌مقدم روز سه‌شنبه ۲۱ فروردین در واکنش به خودکشی ساسان به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت: «ایشان یک پرستارِ طرحی بود و در ایام کرونا و تا همین اواخر هم طرحش تمدید شده بود، اما از چند ماه پیش، دیگر قرارداد این پرستار تمدید نشد و بعد از آن مدتی بیکار ماند و بعد هم متاسفانه به زندگی خود پایان داد.»


دوستان و همکاران ساسان نیز دلایل خودکشی او را تمدید نشدن قراردادش و فشارهای روحی عنوان کردند.


(به توصیه کارشناسان اگر با کسی یا کسانی روبه‌رو می‌شوید که از جمله‌ها و عبارت‌هایی نشان‌دهنده افسردگی یا تمایل به پایان زندگی استفاده می‌کنند، از آنان بخواهید با پزشک معتمد، نهادهایی که در این زمینه فعالیت می‌کنند یا فردی مورد اعتماد، درباره نگرانی‌هایشان صحبت کنند. اگر به خودکشی فکر می‌کنید، در ایران با اورژانس اجتماعی با شماره تلفن ۱۲۳ تماس بگیرید.)

شریفی‌مقدم از آمار بالای مرگ و میر در میان پرستاران جوان در سال گذشته خبر داد و فشار بالای کار و خودکشی را از دلایل آن برشمرد.


او افزود: «عرصه بر پرستاران تنگ است و همه‌ مسوولان در ایجاد چنین فضایی مسوول هستند. در دورانِ کرونا، پرستاران شرایط بسیار سختی داشتند. آمار مرگ پرستاران به علت کرونا در ایران بالا بود ... پرستاران بیشترین مواجهه را با بیماران کرونایی داشتند و میزان استرس و اضطراب در این دوره برای آن‌ها بسیار شدید بود و تداوم این اضطراب و استرس گاهی به افسردگی می‌انجامد.»


دبیرکل خانه پرستار از نادیده گرفته شدن مطالبات این صنف پس از پایان همه‌گیری کرونا انتقاد کرد و گفت بسیاری از پرستاران طرحی پس از پایان این دوره کنار گذاشته شدند.


به گفته شریفی‌مقدم، «پرستارانی که امروز برای بیان مطالبات و گرفتن حقوقشان به خیابان‌ها می‌آیند، یکی از شعارهایشان این است که "با کرونا جنگیدیم، حمایتی ندیدیم" و این واقعیت دارد. آن‌ها آثار روحی و روانی و جسمی کرونا را دیدند اما بعد از پایان کرونا هیچ کدام از مطالباتشان محقق نشد.»


اظهارات او تنها یک روز پس از آن مطرح می‌شوند که تعداد زیادی از پرستاران در اعتراض به اصلاح نشدن تعرفه پرستاری و پایین بودن دستمزد و کارانه، در شیراز و یاسوج دست به تجمع زدند.


محمدتقی جهانپور، رییس کل سازمان نظام پرستاری روز ۲۰ فروردین در نامه‌ای به بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به اقدام این وزارت‌خانه در کاهش تعرفه خدمات پرستاری شدیدا اعتراض کرد.


شریفی‌مقدم در ادامه گفت‌وگوی خود با ایلنا اعلام کرد آمار دقیقی از خودکشی پرستاران وجود ندارد زیرا این پدیده از نظر فرهنگی مذموم است و همچنین در صورت احراز خودکشی، بازماندگانِ متوفی نمی‌توانند مستمری دریافت کنند.


در روزهای گذشته مرگ خودخواسته پرستو بخشی، پزشک طرحی متخصص قلب منجر به واکنش‌های بسیاری شد. او که در زمان مرگ تنها ۳۵ سال سن داشت، در اوایل فروردین‌ماه با خوردن دارو به زندگی خود پایان داد.


هادی یزدانی، فعال رسانه‌ای حوزه پزشکی روز ۱۲ فروردین اتفاقات منجر به خودکشی این پزشک را نمونه‌ای از «ظلم و تحقیر سیستماتیک» اعضای کادر درمان در وزارت بهداشت خواند.


خودکشی‌های اخیر بار دیگر زنگ خطر را درباره شرایط دشوار کاری و نبود امنیت روانی میان اعضای کادر درمان به صدا درآورده است.

جمهوری اسلامی ایران از اخراج پناهجویان افغان بدون مجوز در ایران خبر داد


 وزارت کشور دولت ابراهیم رئیسی صریحا اعلام کرد امکان ماندن و حضور اتباع افغانستان در ایران وجود ندارد و افغان‌های پناهجویی که مجوز اقامت ندارند، از کشور اخراج خواهند شد.


وزارت کشور دولت جمهوری اسلامی روز دوشنبه ۲۰ فروردین بیانیه‌ای کوتاه در شش بند درباره اقامت افغان‌ها در ایران منتشر کرد.


در این بیانیه آمده است مهاجران افغانستان «باید به سرزمین خود برگردند» و امکان پذیرش آنان در ایران «وجود ندارد».


وزارت کشور افزوده اتباع خارجی بدون مجوز که معمولا منظور اتباع افغانستان هستند، «توسط کارگزاران مربوطه به کشورشان بازگشت داده خواهند شد» و «ساماندهی آن دسته از افغانستانی‌هایی که مجاز به حضور موقت در کشور شده‌اند، ضروری است».


این وزارت‌خانه نوشت این بیانیه‌ «در پاسخ به فضاسازی مجدد پیرامون مصاحبه‌ای» است «که ماه‌ها پیش منتشر شده» است.


وزارت کشور دقیقا مشخص نکرد منظورش کدام مصاحبه‌ است اما مهر ماه سال گذشته، احمد وحیدی، وزیر کشور و از متهمان پرونده بمب‌گذاری در مرکز یهودیان در آرژانتین (بمب‌گذاری آمیا)، برخی افغان‌ها در ایران را به ارتباط با سرویس‌های اطلاعاتی خارجی متهم کرده بود.


او با «اغتشاش» خواندن اعتراضات مردمی در ایران گفته بود: «دستگاه‌های جاسوسی دشمن بعد از ناامیدی در ایجاد اغتشاش روی این موضوع کار می‌کنند.»


بخش عمده‌ای از مهاجران خارجی در ایران اتباع افغانستان هستند که در دهه‌های گذشته گزارش‌های بسیاری درباره بدرفتاری حکومت با آنان منتشر شده است.


بهمن ماه گذشته، یک هوادار حکومت یک تبعه افغانستان را به اتهام «اهانت به پرچم‌های ۲۲ بهمن» از یک پل پرت کرد و او را کشت.


گرچه جمهوری اسلامی در زمینه پذیرش مهاجران افغان از کمک‌های بین‌المللی به ویژه سازمان ملل متحد برخوردار می‌شود اما مقامات ایران می‌گویند این کمک‌ها کافی نیستند.


آنان خواستار تامین مالی خارجی در این زمینه هستند.


جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر بارها تکرار کرده که برخی از افغان‌ها را به اتهام عضویت در گروه‌های افراطی بازداشت کرده است.


سعید منتظرالمهدی، سخنگوی نیروی انتظامی، روز شنبه ۱۸ فروردین‌ ماه گفت سازمان اطلاعات فرماندهی انتظامی استان البرز «عضو ارشد و سرتیم عملیات داعش» به نام «محمد ذاکر» (مشهور به رامش) و دو نفر دیگر از اعضای این گروه را در ماهدشت کرج بازداشت کرده است.


در همان روز، یک منبع نزدیک به «جبهه مقاومت ملی افغانستان» به افغانستان‌اینترنشنال گفت سه جوان بازداشت‌شده، افغان و از اعضای این جبهه هستند و ارتباطی با داعش ندارند.

گران شدن قیمت گوشت در ایران پس از افزایش نرخ ارز


 بر اساس گزارش‌ها، در پی نوسانات قیمت ارز، قیمت گوشت هم در بازار ایران افزایش یافته است. قیمت دلار در بازار آزاد آن کشور اخیرا از ۶۵ هزار تومان گذشت.


افشین صدردادرس، مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک در ایران پیش‌بینی کرده است که با افزایش قیمت دلار و بالا رفتن هزینه نگهداری و تولید دام سبک «قیمت گوشت گرم گوسفندی تولید داخل از بازه قیمتی ۵۰۰ هزار تا ۷۰۰ هزار تومان هم بیشتر خواهد شد.»


او با تائید افزایش قیمت گوشت در روزهای اخیر گفته است بالا رفتن نرخ ارز «هزینه تولید و نگهداری دام سبک را بالا برده و همین امر قیمت دام سبک زنده را افزایش داده است و به گرانی گوشت گرم گوسفندی انجامیده که به دست مصرف‌کننده نهایی می‌رسد.»


بنابر اعلام اتحادیه دام سبک ایران، قیمت دام زنده سبک در آخرین روزهای سال گذشته به حدود ۲۵۵ هزار تومان در هر کیلو هم رسید؛ در ایام نوروز نرخ آن ۲۶۰ هزار تومان بود که حالا تا ۲۷۰ هزار تومان هم بالا رفته است.


قیمت هر کیلو گوشت چرخ کرده گوسفندی امروز بیش از ۵۵۰ هزار تومان است که بر اساس مرغوبیت این نرخ می‌تواند متفاوت باشد.

«عفو» چهار فعال محیط زیست زندانی در ایران پس از ۷ سال حبس در اوین

سپیده کاشانی،‌ هومن جوکار،‌ طاهر قادریان و نیلوفر بیانی چهار فعال محیط زیست که از سال ۱۳۹۶ در ایران زندانی هستند


وکیل نیلوفر بیانی،‌ طاهر قدیریان،‌ هومن جوکار و سپیده کاشانی، چهار فعال محیط‌ زیست زندانی در ایران می‌گوید که آنها شامل «عفو عید فطر» شده‌اند و به زودی آزاد خواهند شد.


حجت کرمانی، وکیل این زندانیان به سایت خبری امتداد گفت نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، طاهر قدیریان و هومن جوکار عفو شده‌اند و پس از گذراندن ۷ سال زندان به زودی آزاد خواهند شد.


آقای کرمانی،‌ روز یکشنبه ۱۹ فروردین ماه گفت: «موضوع عفو به موکلین اطلاع داده شده و پس از اعلام به اجرای احکام آنها آزاد خواهند شد.»


امیرحسین خالقی و سام رجبی دیگر زندانیان محیط‌ زیستی پیش از این با پایان دوران محکومیت‌شان از زندان آزاد شدند.


مراد طاهباز هم شهریور ماه سال گذشته در جریان مبادله زندانیان با آمریکا آزاد شد.
 

جشن فارغ‌التحصیلی دانشجویان دانشگاه الزهرا بوشهر؛ حقوق‌دانان می‌گویند هیچ جرمی صورت نگرفته است


انتشار ویدیویی از جشن فارغ‌التحصیلی دانشجویان دانشگاه الزهرای بوشهر واکنش‌های زیادی را به دنبال داشته است و موج حمایت‌ و تحسین کاربران از این دانشجویان همچنان ادامه دارد.


در این ویدیو که دانشگاه الزهرا گفته «بدون مجوز و اطلاع دانشگاه» منتشر شده است، چند دانشجو در لباس فارغ‌التحصیلی و مقنعه با ترانه‌ای از عرفان طهماسبی رقص و شادی می‌کنند.


این ویدیو دیروز (۱۹ فروردین) منتشر و بارها در شبکه‌های اجتماعی بازنشر شد و توجه و استقبال کاربران بسیاری را جلب کرد.


همان‌روز زهرا حاجیانی، رئیس دانشکده معماری گفت که حراست دانشگاه الزهرا در حال بررسی موضوع است و «دانشجویی که این فیلم را تهیه کرده شناسایی شده و قرار است به همراه پدرش جوابگوی این کارش باشد.»


او گفته بود که دانشگاه درباره این «فعالیت غیرقانونی» پیگیری قضایی خواهد کرد. 

مصطفی میرسلیم: امروز بنزین بسیار ارزان و به ثمن بخس به مردم عرضه می‌شود


 مصطفی میرسلیم، نماینده مجلس، با اعتراض نسبت به قیمت سوخت در کشور، خواستار افزایش بهای آن شد. او گفت: «فرآورده‌های نفتی و گازی به قیمت بسیار ارزان، در داخل کشور معامله می‌شود و سوخت عرضه شده به مردم به ثمن بخس است. قیمت سوخت با اجرای کامل قانون هدفمندی اصلاح شود.»

فرماندهی انتظامی شهریار: یک شهروند یک روحانی را در مراسم شب قدر مورد ضرب و شتم قرار داد


 کیانوش نورمحمدی، جانشین فرماندهی انتظامی شهریار، از بازداشت شهروندی خبر داد که به گفته او، «یک روحانی را در مراسم شب قدر ۲۱ رمضان در فردوسیه شهریار مورد ضرب و شتم قرار داده است.»

او افزود: «متهم جوان ۲۰ساله‌ای است که راهی زندان شد.»

بیش از ۳۵۰ فعال سیاسی و مدنی خواستار لغو حکم ۶۰ سال زندان ۱۱ فعال حقوق زنان در گیلان شدند



بیش از ۳۵۰ تن از فعالان سیاسی و مدنی، با انتشار بیانیه‌ای از فعالان حقوق زنان در استان گیلان حمایت و احکام سنگین صادر شده برای آنان را به‌شدت محکوم کردند. آنها خواستار لغو همه احکام و آزادی این زندانیان شدند.

در این بیانیه گفته شده است:« احکام سنگینی که به تازگی برای فعالان حقوق زنان در گیلان، زهره دادرس، متین یزدانی، شیوا شاه‌سیاه، نگین رضایی، زهرا دادرس، یاسمین حشدری، فروغ سمیع‌نیا، آزاده چاوشیان، سارا جهانی، جلوه جواهری و هومن طاهری صادر شده، یکی از مهم‌ترین نمونه‌های ادامه یافتن مبارزه و سرکوب است.»

مصطفی نیلی، وکیل فروغ سمیع‌نیا و جلوه جواهری، روز چهارشنبه هشتفروردین به شبکه شرق گفت که شعبه سوم دادگاه انقلاب رشت این ۱۱فعال امور زنان را به بیش از ۶۰سال حبس محکوم کرده است.

صدور این حکم با واکنش‌های منفی داخلی و خارجی روبه‌رو شد.

امضاکنندگان این بیانیه گفته‌اند:« ما، جمعی از فعالان حقوق زنان و کنش‌گران مدنی و سیاسی، خواستار لغو همه‌ این احکام، توقف فشار بر این کنش‌گران و تداوم آزادی آن‌ها به‌صورت بی‌قید‌و‌شرط هستیم.»

در بیانیه شماری از فعالان حقوق زنان گفته شده است:« می‌خواهیم بار دیگر صدای جمعی خود را در برابر نیروی سرکوبگر بلند کنیم و بگوییم که باور داریم احکام صادر‌شده علیه این افراد، در واقع فعالیت بی‌دریغ و پافشاری بر خواسته‌های جمعی را نشانه گرفته است. اما به‌خوبی می‌دانیم که صدور احکام فله‌ای حبس، تبعید و بدتر از آن، پرونده‌سازی‌های امنیتی برای فعالان حقوق زنان زندانی در زندان‌های سراسر کشور، چیزی جز وحشت حکومت از عاملیت سیاسی زنان و نقش پررنگ آنان در ایجاد تغییرات بنیادین نیست. از این رو، «احکام حبس» هرگز به نقطه‌ پایان برابری‌خواهی و مبارزه‌ فعالان زنان، بدل نشده است.»

در این بیانیه آمده است:« اکنون که بیش از یک سال از آغاز جنبش ژینا گذشته است، بر خلاف آ‌نچه ادعا و آرزوی سرکوبگران بود، مقاومت زاده‌شده در آن لحظه‌ برگشت‌ناپذیر تاریخی به شکل‌های مختلفی امتداد خود را می‌یابد، جمعیت‌های کوچک و بزرگ می‌سازد و صدای خود را رغمارغم همه‌ فشارها بلند می‌کند.»

به گفته امضا کنندگان بیانیه، «متاسفانه به تبع این امتداد، سرکوب و بازداشت و صدور احکام سنگین برای کسانی که تلاش بی‌دریغ خود را در این راستا صرف می‌کنند نیز ادامه دارد.»

نویسندگان بیانیه افزوده‌اند:«از تجربه‌ سال‌ها فعالیت فمینیستی آموخته‌ایم که تلاش‌ برای یافتن یکدیگر و ساختن فضاهایی برای همدلی و هم‌اندیشی تنها راه زنده نگه داشتن صدایی است که از دل وضعیت روزمره‌ ساکنان جغرافیای ایران بیرون آمده و واقعا هدف و ادعایی جز بهتر کردن زندگی آن‌ها نداشته و ندارد.»

آنها تاکید کرده‌اند: «باور داریم که فعالان حقوق زنان در گیلان که حالا با اتهامات آشنا و پرتکرار به سال‌های طولانی حبس محکوم شده‌اند، از وفادارترین افراد به همین هدف بوده‌اند. آن‌ها در با هم بودن‌شان، یکی از امتداد‌های حقیقی «ژن، ژیان، ئازادی» را ساخته‌اند تا اجازه ندهند حاصل دهه‌ها مبارزه و تلاش جمعی، صدها جان عزیز و سال‌ها بازداشت و زندان و تبعیدهای اجباری یا خودخواسته از دست برود.»

در این بیانیه گفته شده است:«در کنار تجربه‌های ارزشمند تاریخ مقاومت، ما از این کنشگران نیز همبستگی، همدلی و ایستادن در کنار یکدیگر را آموخته‌ایم و می‌آموزیم. اگرچه تاثیر سال‌ها نفی و سرکوب جنبش فمینیستی را نمی‌توان انکار کرد، اما با قطعیت می‌توان گفت که این‌ها هیچ‌گاه موجب توقف ما نشده‌اند.»

 

اعدام ۸۵۳ نفر در سال ۲۰۲۳؛ عفو بین‌الملل: زندان‌های ایران مکان کشتار دسته‌جمعی است


 سازمان عفو بین‌الملل از اعدام ۸۵۳نفر در ایران در سال ۲۰۲۳ خبر داد و آن را رکوردی در هشت سال گذشته دانست. در این گزارش به شمار بالای اعدام به دلیل جرایم مرتبط با مواد مخدر پرداخته و همچنین گفته شده است که جمهوری اسلامی از اعدام به عنوان ابزاری برای سرکوب سیاسی استفاده می‌کند.


این سازمان در یک گزارش تحقیقاتی جدید، که با عنوان «نگذارید ما را بکشند» در روز پنج‌شنبه ۱۶ فروردین منتشر شد، گفت که برای توقف روند وحشتناک افزایش شمار اعدام‌ها که زندان‌های ‏ایران را در سال ۲۰۲۳به مکان‌هایی برای کشتار دسته‌جمعی تبدیل کرد، اقدام فوری بین‌المللی ضروری است.


این سازمان اعلام کرد که ۴۸۱ اعدام، یعنی بیش از نیمی از مجموع ۸۵۳ اعدام ثبت شده در سال ۲۰۲۳، به خاطر جرائم‏ مرتبط با مواد مخدر انجام شده است.


در این گزارش نسبت به تاثیر ویژه سیاست‌های مرگبار مقام‌های حکومتی در مبارزه با مواد مخدر بر جوامع فقیر و به حاشیه رانده‌شده هشدار داده شده است.


در این گزارش همچنین تاکید شده است که بحران اعدام‌های بی‌امان در ایران از زمان خیزش سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد چگونه مقام‌های جمهوری ‌اسلامی استفاده از مجازات اعدام را برای ایجاد رعب و وحشت در میان مردم و تحکیم قدرت خود در پی خیزش «زن، زندگی، آزادی» از شهریور تا دی ‌ماه ۱۴۰۱، تشدید کرده‌اند.


شمار اعدام‌ها در سال ۲۰۲۳ بالاترین رقم ثبت‌ شده از سال ۲۰۱۵ است و نشان‌دهنده افزایش ۴۸درصدی نسبت به سال ۲۰۲۲و افزایش ۱۷۲درصدی نسبت به سال ۲۰۲۱است.


روند کشتار در ایران در سال ۲۰۲۴ ادامه یافته است و تا ۲۰ مارس سال میلادی جاری دست‌کم ۹۵مورد اعدام ثبت شده است.


دایانا الطحاوی، معاون دفتر خاورمیانه و شمال آفریقا در عفو بین‌الملل گفت: «مجازات اعدام در هر شرایطی نفرت‌انگیز است، اما اعمال آن به صورت دسته‌جمعی برای جرائم‏ مرتبط با مواد مخدر پس از محاکمه‌های به شدت ناعادلانه در دادگاه‌های انقلاب، سوء استفاده فاحش از قدرت است.»


او افزود:«سیاست‌های مرگبار جمهوری اسلامی در مبارزه با مواد مخدر به چرخه‌ فقر و بی‌عدالتی سیستماتیک و تشدید بیشتر تبعیض علیه جوامع حاشیه‌نشین، به‌ویژه اقلیت ستمدیده بلوچ ایران کمک می‌کند.»


سازمان عفو بین‌الملل در گزارش خود نوشته است:«سال گذشته، همچنین شاهد موجی از اعدام‌ها بودیم که معترضان، کاربران شبکه‌های اجتماعی و دیگر مخالفان سیاسی واقعی یا کسانی که تصور شده مخالف هستند را به خاطر انجام ‌دادن اعمالی که تحت قوانین بین‌المللی حقوق بشر محافظت می‌شوند، با اتهاماتی مانند «توهین به پیامبر» و «ارتداد» و همچنین اتهامات مبهم همچون «محاربه» و یا «افساد فی‌الارض» هدف گرفتند.»


دایانا الطحاوی گفت: «معترضان، مخالفان و اعضای اقلیت‌های تحت ستم از جمله افرادی هستند که اعدام شده‌اند، زیرا مقامات در چارچوب یک اقدام سازمان‌دهی شده از مجازات اعدام به عنوان سلاحی برای ایجاد وحشت میان مردم و سرکوب مخالفان استفاده کرده‌اند. بدون واکنش جهانی قاطع، مقامات جمهوری ‌اسلامی جسارت پیدا می‌کنند تا با مصونیت کامل از مجازات، هزاران نفر دیگر را در سال‌های آینده اعدام کنند.»


دایانا الطحاوی افزود: «یافته‌های تکان‌دهنده ما در مورد حمله‌ مداوم مقام‌های جمهوری‌ اسلامی به حق حیات، بر ضرورت فشار جامعه بین‌المللی بر مقام‌های جمهوری ‌اسلامی برای توقف فوری اعدام‌ها تاکید می‌کند. همزمان با رای‌گیری شورای حقوق بشر سازمان ملل درباره تمدید ماموریت‌های هیات حقیقت‌یاب در مورد ایران و گزارشگر ویژه برای ایران، بسیار مهم است که به مقامات جمهوری ‌اسلامی این پیام داده شود که کارنامه تاریک حقوق بشری آن‌ها تحت نظارت بین‌المللی باقی خواهد ماند و اطمینان حاصل شود که یک مکانیسم مستقل بین‌المللی تحقیق و پاسخگویی برای جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل شواهد و اسناد جنایات بین‌المللی به کار خود ادامه می‌دهد.»


به گفته سازمان عفو بین‌الملل،۵۲۰مورد از اعدام‌های اجرا شده در سال ۲۰۲۳، که برابر با ۶۱ درصد کل اعدام‌ها در این سال است،مبتنی بر احکام دادگاه‌های انقلاب بوده است.


سازمان عفو بین‌الملل در گزارش خود تاکید کرده که این دادگاه‌ها فاقد استقلال هستند، تحت نفوذ نهادهای امنیتی و اطلاعاتی عمل می‌کنند و به طور معمول از «اعترافات» اجباری آلوده به شکنجه در محاکمه‌های شتاب‌زده به‌شدت ناعادلانه برای صدور محکومیت استفاده می‌کنند.


افزایش سرسام‌آور اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر


سازمان عفو بین‌الملل در گزارش خود نوشته است افزایش چشمگیر شمار اعدام‌ها در سال ۲۰۲۳، عمدتا ناشی از تغییر مرگبار در سیاست مبارزه با مواد مخدر ایران پس از به قدرت رسیدن ابراهیم رئیسی به ریاست جمهوری و انتصاب غلامحسین اژه‌ای به عنوان رئیس قوه قضائیه در سال ۲۰۲۱ است.


به گفته سازمان عفو بین‌الملل، تاکید رهبران جمهوری اسلامی بر افزایش استفاده از مجازات اعدام برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر، منجر به افزایش وحشتناک شمار اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر از سال ۲۰۲۱ شده است و با ۴۸۱مورد اعدام مرتبط با مواد مخدر در سال ۲۰۲۳، این اعدام‌ها ۵۶ درصد از کل تعداد اعدام‌های ثبت شده را تشکیل می‌دهند.


این رقم نسبت به سال ۲۰۲۲ که طی آن ۲۵۵نفر به دلیل جرائم مربوط به مواد مخدر اعدام شدند، ۸۹ درصد افزایش داشته است و نسبت به سال ۲۰۲۱ که در آن ۱۳۲نفر به دلیل جرائم مربوط به مواد مخدر اعدام شدند، ۲۶۴ درصد افزایش را نشان می‌دهد.


اقلیت بلوچ ایران در حالی که تنها نزدیک به پنج درصد از جمعیت ایران را تشکیل می‌دهد، ۲۹درصد (۱۳۸نفر) از اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر را در سال ۲۰۲۳ به خود اختصاص داده‌ است که تاثیر تبعیض‌آمیز استراتژی مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی را بر حاشیه‌نشین‌ترین و فقیرترین مناطق ایران نشان می‌دهد.


افرادی که به دلیل جرائم مرتبط با مواد مخدر اعدام شده‌اند اغلب به شیوه‌ای بی‌رحمانه و به صورت مخفیانه و بدون اطلاع قبلی به خانواده‌ها و وکلای‌ آنها اعدام شده‌اند.


در صورت عدم اقدام فوری جامعه بین‌المللی، در بحبوحه‌ تلاش‌های مستمر قوه قضائیه، مقننه و مجریه برای تصویب قانون مرگبار جدید مبارزه با مواد مخدر که در صورت تصویب، دامنه اتهامات مربوط به مواد مخدر منجر به مجازات مرگ را گسترش می‌دهد، اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر همچنان افزایش خواهد یافت.


اعدام به عنوان ابزار سرکوب سیاسی


در گزارش سازمان عفو بین‌الملل همچنین به استفاده از اعدام به عنوان ابزاری برای سرکوب سیاسی پرداخته و گفته شده است که طی سال ۲۰۲۳، در پی خیزش «زن، زندگی، آزادی» از شهریور تا دی‌ماه ۱۴۰۱، جمهوری ‌اسلامی استفاده از مجازات اعدام را به عنوان سلاحی برای سرکوب مخالفان تشدید کرد.


جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۳، شش نفر را در ارتباط با خیزش ۱۴۰۱ و یک نفر را در ارتباط با اعتراضات سراسری آبان ۱۳۹۸ اعدام کرد. دست‌کم هفت نفر دیگر در ارتباط با خیزش ۱۴۰۱ و اعتراضات آبان ۱۳۹۸ به اعدام محکوم شده‌اند و در معرض خطر قریب الوقوع اعدام هستند.


افزایش شمار اعدام‌ها باعث شده است که زندانیان محکوم به اعدام دست به اعتصاب غذا بزنند و به صورت علنی برای توقف اعدام‌هایشان درخواست کمک کنند.


سه تن از معترضان به نام‌های مجید کاظمی، صالح میرهاشمی و سعید یعقوبی در ماه می ۲۰۲۳، چند روز قبل از اعدام‌شان که حکم آن پس از محاکمه‌های به‌شدت ناعادلانه صادر شده بود، یادداشتی را به خارج از زندان منتقل کردند که در آن درخواست کمک کرده و نوشته بودند: «تقاضا داریم نگذارید ما را بکشند.»


در ۲۸ ژانویه ۲۰۲۴، گروه دیگری از زندانیان محکوم به اعدام با نوشتن و انتشار نامه‌ای سرگشاده، اعتصاب غذای خود را اعلام کردند و برای نجات جانشان درخواست حمایت کردند: «شاید با کمک شما بتوان جلو این اعدام‌ها را گرفت. لطفا به هر روشی که می‌توانید، صدای ما باشید.»


اعدام کسانی که در کودکی دستگیر شده‌اند


در این گزارش همچنین به مجازات اعدام کودک مجرمان پرداخته شده است.


به گفته سازمان عفو بین‌الملل، یک پسر ۱۷ ساله و چهار جوان که در زمان وقوع جرم‏ زیر ۱۸ سال سن داشتند، در سال ۲۰۲۳اعدام شدند.


عفو بین‌الملل بارها از مقامات جمهوری ‌اسلامی خواسته است تا ماده ۹۱ قانون مجازات اسلامی را اصلاح کنند تا مجازات اعدام برای جرائمی که کودکان مرتکب شده‌اند، در همه شرایط لغو شود.

آمارهای جدید حاکی از افزایش تعداد کولبران قربانی در سال گذشته است

یک سازمان حقوق بشری آمار جدیدی از کولبران کشته و زخمی شده در سال گذشته ارائه کرده که نسبت به آمارهای گذشته حاکی است که تعداد کولبران بیشتری در سال ۱۴۰۲ زخمی شده‌اند.


وب‌سایت حقوق بشری کردپا که اخبار کردستان را پوشش می‌دهد، در گزارش جدید خود نوشت که در سال ۱۴۰۲ در مجموع ۵۰۷ کولبر در کردستان ایران کشته و زخمی شده‌اند.


بر اساس این گزارش، بیش از ۸۱ درصد کولبران با شلیک گلوله نیروهای نظامی جمهوری اسلامی کشته و زخمی شده‌اند.


همچنین ۲۸ تن از کولبران زیر ۱۸ سال سن داشته‌اند.


کردپا تعداد کولبران کشته شده در سال گذشته را ۴۴ کولبر اعلام کرده که ۳۲ تن از آنها با شلیک گلوله نظامیان جمهوری اسلامی کشته شده‌اند و یک تن از آنان زیر ۱۸ سال سن داشته است.


اوایل فروردین نیز کولبر نیوز در گزارشی نوشت طی سال ۱۴۰۲ در مناطق مرزی و مسیرهای بین‌جاده‌ای استان‌های آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه ۴۴ کولبر کشته شدند.


در حالی که کولبرنیوز تعداد کولبران زخمی شده در سال گذشته را ۴۰۰ کولبر اعلام کرد، کردپا آمار زخمی‌شدگان در این سال را ۴۶۳ کولبر شمارش کرده است.


کردپا با فهرست کردن اسامی کشته‌ و زخمی‌شدگان، افزود که بیشترین شلیک به کولبران در مرزهای نوسود و بانه اتفاق افتاد و استان‌های کرمانشاه و کردستان بیشترین شمار کولبران را داشتند.


بر اساس این گزارش، از جمله دلایل میزان بالایی کشته و زخمی‌شدن کولبران در این نقاط مرزی، باز بودن این مرزها جهت تردد کولبران است.


همچنین به‌ علت بستن دیگر مناطق مرزی و به ‌شدت نظامی شدن آنها کولبران از دیگر شهرها و مناطق جهت کولبری به این دو منطقه مرزی می‌آیند.


کردپا از افزایش ۴۳درصدی آمار کشته‌شدگان کولبر در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱خبر داد و افزود که این افزایش در این مدت برای زخمی ‌شدن کولبران نیز به میزان ۸۱ درصد بوده است.


بنابه آمار به ‌ثبت رسیده توسط سازمان حقوق‌ بشری کُردپا در سال ۱۴۰۱ مجموع ۲۲۵ کولبر در کردستان ایران کشته و زخمی شده‌اند که شامل ۲۹ کشته و ۱۹۶ زخمی است.


پیشتر کولبرنیوز افزایش شمار کولبرانی که در سال ۱۴۰۲ مجروح شده یا جانشان را از دست داده‌اند، نسبت به سال ۱۴۰۱ را حدود ۹۰ درصد دانسته بود.


در دی‌ماه گذشته، سازمان حقوق بشری هه‌نگاو از کشته شدن ۴۱ کولبر و کاسبکار در سال ۲۰۲۳ میلادی و مجروح شدن دست‌کم ٢٩٢ کولبر دیگر خبر داد.


بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۲۳ میلادی ۲۷ کولبر بر اثر شلیک مستقیم نیروهای مسلح جمهوری اسلامی کشته و ۲۵۹ نفر دیگر زخمی شده‌اند و به گفته هه‌نگاو، این رقم ۸۶/۵ درصد از کولبران کشته و مجروح‌شده را تشکیل می‌دهد.


بقیه حوادث دیگر بر اثر مواردی چون انفجار مین و سوانح طبیعی نظیر، بهمن و سرمازدگی رخ داده است.


نهادهای حقوق بشری و برخی نمایندگان مجلس بارها اعلام کرده‌اند شهروندان کُرد در استان‌های غربی کشور به دلیل فقر اقدام به کولبری می‌کنند.


یک کولبر سابق آبان سال ۱۴۰۰ به خبرگزاری ایسنا گفت: «کولبر باید چهار ساعت در باران و برف به خاک عراق برود، چند ساعت هم با کوله در راه باشد و تقریبا یک روز کامل، کولبر در راهی است که ممکن است از آن برنگردد و به ازای آن ۴۰۰ هزار تومان می‌گیرد. این راه پر خطر در همین هشت ماه امسال ۱۱ نفر قربانی گرفته است.»


قباد کرم‌پور، عضو شورای عالی استان‌ها نیز گفت: «بیش از ۵۰ درصد کولبران دارای مدارک لیسانس و فوق‌لیسانس‌اند.»


او در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا گفت یک کولبر با فوق‌لیسانس ریاضی، به خاطر حمل تلویزیون کشته شد.


حکومت و عوامل وابسته به آن، نه تنها ناتوان از رفع این تبعیض‌ها و حل بحران‌های این اقشار جامعه هستند، بلکه به صورت مستقیم و غیر‌مستقیم در کشتن، مجروح کردن و به خطر انداختن جان و مال آنان دخیل‌اند.


در تیرماه ۱۴۰۰، بهزاد رحیمی نماینده وقت سقز و بانه درباره کشته شدن کولبران گفت: «بارها به مسئولین تذکر داده‌ایم که اگر به مواردی مشکوک شدند، این افراد را بازداشت کنند یا با گلوله پلاستیکی بزنند اما مستقیم به قلب و سر آنها شلیک می‌کنند و این افراد کشته می‌شوند.»

کشته شدن ۲۰ عضو جیش‌العدل، سپاه پاسداران و فراجا در درگیری‌های چابهار، راسک و سرباز

 

در پی بروز درگیری چند ساعته میان گروه جیش‌العدل و نیروهای نظامی در برخی شهرهای استان سیستان و بلوچستان، خبرگزاری‌های حکومتی از کشته شدن ۱۵ عضو این گروه خبر دادند. چند تن از نیروهای سپاه و فراجا نیز در این درگیری‌ها کشته و شماری دیگر زخمی شدند.


دقایق اولیه بامداد پنج‌شنبه خبرگزاری‌های حکومتی از حمله مسلحانه به مقر سپاه پاسداران در شهرستان راسک خبر دادند و هم‌زمان، جیش‌العدل با انتشار ویدیویی در کانال تلگرامی خود اعلام کرد اعضای این سازمان، این مقر و انبار تسلیحات آن را تصرف کرده‌اند.


در مقابل، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ورود اعضای جیش‌العدل به ساختمان سپاه پاسداران را تکذیب کردند.


علاوه بر راسک، گروه جیش‌العدل با انتشار بیانیه‌ای خبر از شروع عملیات‌ زنجیره‌ای در شهرهای چابهار و سرباز هم داد.


این اظهارات ضد نقیض در درباره ابعاد و تبعات حمله تا ساعات بعدی ادامه یافت و در نهایت، با گذشت ساعاتی از این درگیری، صبح روز پنج‌شنبه ۱۶ فروردین رسانه‌های حکومتی در ایران خبر دادند تعداد اعضای کشته شده جیش‌العدل به ۱۵ نفر افزایش یافت.


طی ساعات گذشته، درباره آمار کشته‌های نیروهای سپاه پاسداران و فراجا اظهارات ضد و نقیضی از سوی مقامات جمهوری اسلامی منتشر شده است.


در آخرین اظهار نظرها، محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه، تایید کرد سه تن از نیروهای فراجا و دو عضو سپاه پاسداران در این درگیری کشته شدند.


صبح روز پنج‌شنبه مقام‌های حکومتی از پایان درگیری‌ها و «آزاد کردن گروگان‌ها» خبر دادند.


پیش از آن و در بامداد شانزدهم فروردین برخی خبرگزاری‌های حکومتی، از جمله تسنیم وابسته به سپاه پاسداران، از پایان درگیری‌ها خبر داده بودند. هم‌زمان وب‌سایت حال‌وش که اخبار سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد، گزارش داده بود با گذشت بیش از پنج ساعت، درگیری‌های شدید همچنان در چابهار، راسک و پارود ادامه دارد.

ادامه درگیری مسلحانه در راسک و چابهار؛ دست‌کم ۵ مامور و ۱۵ مهاجم کشته شدند


پایگاه اطلاع‌رسانی دولت ایران، پاد، ویدئویی که در آن صدای تیراندازی شنیده می شود از یک محل حمله منتشر کرد


۱۶ فروردین ۱۴۰۳ - ۳ آوریل ۲۰۲۴، ۲۳:۲۰ GMT

به روز شده در ۵۲ دقیقه پیش

مقام‌های دولت ایران تایید کرده‌اند که گروه شورشی جیش العدل دست به حملات گسترده و هماهنگی علیه مقرهای نظامی در سه شهرستان راسک، چابهار و سرباز زده‌اند که به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا پنج مامور و ۱۵ مهاجم در آن کشته شده‌اند. این حملات که از شب گذشته آغاز شده است به گفته مقام‌ها درگیری همچنان ادامه دارد.


به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی(ایرنا) به نقل از منابع امنیتی محلی تاکنون «۱۵» مهاجم که آنها را «تروریست» توصیف کرده است در این درگیری‌های مسلحانه کشته شدند.


این گزارش به نقل از محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران حاکی است که از نیمه شب گذشته عملیات مهاجمان در سپاه شهرستانی چابهار و راسک، دریابانی و کلانتری ۱۱ شروع شد.


او می‌گوید: «هفت تروریست در این عملیات شرکت داشتند که پنج نفر داخل ساختمان کشته و جلیقه‌های انتحاری‌شان منفجر شد.»




تصاویر سه تن از کشته شدگان حمله شب گذشته؛ از سمت راست: امیر محسن حسن نژاد از پاسداران تيپ الغدیر استان یزد، مسلم کریمی و عباسعلی میر از کلانتری ۱۱ چابهار


این گزارش حاکی است که در دریابانی و کلانتری ۱۱ چابهار نیز مهاجمان از طریق مغازه‌های طبقه همکف وارد ساختمان چهار طبقه شده‌اند، که به گفته آقای پاکپور «سه نفر داخل دریابانی رفتند و کشته شدند هر سه دارای جلیقه انتحاری بودند.» 

واکنش‌ها به درگذشت رضا داوود نژاد؛ چهره خوشرویی که به یادها می‌ماند


 بسیاری از بازیگران و سینماگران درگذشت رضا داوودنژاد را تسلیت گفتند و بعضی درباره اندوه‌شان در نبود دوست قدیمی خود در فضای مجازی نوشتند. ‌


چهره خنده‌رو آقای داوودنژاد در کنار نقش‌های طنزی که او را محبوب کرده بود، برای طرفداران و دوستانش به یادگار مانده است. ‌‌


‌امیر جعفری، بازیگر درباره او نوشت: «رفیق قدیمی مهربان و خوش خنده، انگار کلمات برای تسلیت می‌گریزند و باور ندارند. تو را همیشه همان اندازه ناب و خندان و پر از معرفت در تجسم دارم.» ‌‌‌‌


اما برای بسیاری، پست‌های رضا داوودنژاد در زمان اعتراضات نشان‌دهنده مردمی بودن این هنرمند بود.‌


او در اینستاگرامش با استفاده از هشتگ‌هایی از اعتراضات ۱۴۰۱ مثل کشته‌شدن کیان پیرفلک، اعتراضات شهرهای مختلف مناطق کردنشین و سرکوب دانشگاه شریف یا از قربانیان هواپیمای اوکراینی، شروین حاجی‌پور و علی دایی یاد می‌کرد.

نماینده رهبری در آذربایجان شرقی: طلاب و اساتید حوزه‌های علمیه سربازان امام زمان‌اند

احمد مطهری اصل، نماینده رهبری در آذربایجان شرقی گفت: «طلاب و اساتید حوزه‌های علمیه سربازان امام زمان‌اند و در این سنگر باید با ارتقای سطح عل...