مرز ایران و افغانستان در منطقه اسلامقلعه-دوغارون
درپی انتشار ویدئوهای متعدد در شبکههای اجتماعی در روز چهارشنبه، دهم خرداد، از حرکت کاروان ادوات نظامی گروه طالبان به سوی مرز ایران در منطقه اسلامقلعه-دوغارون، مقامهای مختلف ایرانی وجود ناآرامی در مرزهای شرقی را تکذیب کردند.
میثم مهدیپور، معاون دفتر نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان، در توئیتی در این باره نوشت که «شایعات مطرح شده در خصوص آرایش نظامی در مرز اسلامقلعه-دوغارون کذب محض بوده و رفت و آمد به صورت عادی در جریان است».
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، روز چهارشنبه دهم خرداد نوشت: «طی روزهای اخیر فیلمها و عکسهایی در فضای مجازی منتشر شده است که ماشینهای زرهی و تجهیزات جنگی به سمت مرزها در حال حرکت هستند، اما این فیلمها مربوط به کانال تلگرامی هرات متعلق به افغانستان است و هیچ ارتباطی با مرزهای کشورمان ندارند.»
صبح روز چهارشنبه احمد وحیدی، وزیر کشور ایران، نیز گفت: «اکنون وضعیت در مرزهای ایران و افغانستان آرام بوده و ترددها در حال انجام است.» او در عین حال هشدار داد: «به طالبان توصیه میکنیم که دقت کرده و مرزبانانشان را توجیه کنند تا برخی اتفاقات مرزی رخ ندهد.»
وزیر کشور در ادامه گفت: «برخی افراد غیرمسئول یا در ردههای مسئولیت پایین افغانستانی اظهاراتی علیه ایران داشتهاند که بر اساس گزارشهای دریافتی، آنها را برکنار کردهاند چون اظهارات بیجا و غیرمنطقی زده شده بود؛ اکنون با حاکمان افغانستان در تعامل هستیم و هر حرفی باشد از طریق گفتوگو باید حل و فصل شود.»
اوایل روز شنبه هفته جاری روزنامه «۸ صبح» چاپ افغانستان به نقل از مقامهای محلی نوشت که نیروهای مرزبانی ایران و نیروهای طالبان در ولسوالی کنگ ولایت نیمروز «درگیری مسلحانه» داشتهاند. سپس خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، هم از وقوع این درگیری در «حوالی پاسگاه ساسولی» خبر داد.
این رخداد آن قدر مهم بود که جانشین فرمانده کل انتظامی و فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه وارد منطقه سیستان شدند.
در پی کشته شدن دستکم سه نیروی مرزبانی ایران طی درگیریهای مرزی با نیروهای طالبان، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران روز دوشنبه گفت: «نباید این درگیریها را بزرگ کرد.»
درگیری میان نیروهای مرزبانی ایران و طالبان در شرایطی اتفاق افتاد که از هفته گذشته، در پی سفر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، به سیستان و بلوچستان و «هشدار جدی» او به طالبان در مورد تأمین حقابه ایران، تنش لفظی کمسابقهای میان مقامهای تهران و کابل درگرفته بود.
در پی واکنش «تمسخرآمیز» و نیز تهدید برخی فرماندهان طالبان به هشدار رئیسی، حسن کاظمی قمی سفیر جمهوری اسلامی در کابل «یک ماه» به طالبان مهلت داد که این خواستۀ ایران را عملی کند. او ضربالاجل تعیینشده را «اتمام حجت» با حکومت طالبان دانست.