یک وکیل دادگستری: چهار معترض آسیبدیده از ناحیه چشم به مراجع قضایی شکایت کردند
یک جامعهشناس: مسئولان در بحث حجاب قافیه را باختهاند
یک جامعهشناس با اشاره به اعتراضات سراسری در ایران، به مقامهای جمهوری اسلامی توصیه کرد «برای اینکه عزت و جایگاه»شان حفظ شود، نوع لباس پوشیدن جوانان و روسروی نداشتن آنها را نادیده بگیرند.
امانالله قرایی مقدم روز چهارشنبه به سایت «رویداد۲۴» گفت: «این جوانان با توجه به خواست و نظر خودشان لباسشان را انتخاب میکنند و باید به عنوان بخشی از جامعه پذیرفته شوند».
او افزود: «متاسفانه سیاستگذاران از آنجایی که یکبعدی فکر میکنند، هنوز معتقدند که با ارشاد و راهنمایی میتوان کاری کرد».
این اظهارات در حالی است که با وجود اعتراضات سراسری در ایران، از هفتهها پیش فشارها علیه مردم و به ویژه اصناف برای اعمال حجاب اجباری افزایش یافته است.
آقای قراییمقدم خطاب به مقامات جمهوری اسلامی گفت: «هر چه سختگیری بیشتری کنید، آنها مقابله به مثل میکنند و صرفا با این فشارها علاوه بر اینکه فاصله خودتان را با نسل جدید بیشتر میکنید، پرخاشگری را هم در آنها بیشتر میکنید. فعلا روسریهایشان را برداشتهاند و اگر فشارها را بیشتر کنید، دیگر نمیتوان جلویشان را گرفت».
این جامعهشناس با تاکید بر اینکه «مسئولان در بحث حجاب دیگر قافیه را باختهاند»، گفت: «جوانان با لباسی که میپوشند خواسته و نظرشان را فریاد میزنند و دیگر صحبت مسئولین را گوش نمیدهند».
در حالی که همزمان با آغاز فصل گرما در ایران، موج دیگری از گشتهای ارشاد در کشور به راه میافتد، قراییمقدم پیشبینی کرد: «در تابستان هم وضعیت پوشش تغییرات بیشتری خواهد کرد. باید این پوشش و این نسل را به عنوان نسل جدید قبول کنیم و تغییر را بپذیریم. جامعه دیگر به شش ماه قبل برنمیگردد و این سیاستگذاران هستند که باید تغییر کنند، چرا که جوانان راه خودشان را میروند».
دو روز پیش از این، غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی، به ضابطین این نهاد دستور داد با آنچه که «ناهنجاری خلاف قانون و شرع» خواند و به گفته او «در ملاءعام رخ میدهد و سبب آزردگی مردم مؤمن میشود»، برخورد کنند.
این اظهارات در حالی است که در روزهای اخیر گزارشهایی از پلمب اصناف مختلف و رستورانها و بازداشت افراد بهدلایل «روزهخواری» نیز منتشر شده است.
روزه خواری؛ پلمب هشت واحد صنفی در خرم آباد
صدور حکم اعدام برای پنج متهم در مرند
حضور گزینشی زنان در ورزشگاه آزادی برای بازی ایران و روسیه
گزارش ماهانه؛ نگاهی اجمالی به وضعیت حقوق بشر اسفند ۱۴۰۱
با پایان ایام مرخصی؛ سها مرتضایی به زندان قرچک ورامین بازگشت
سها مرتضایی، دبیر اسبق شورای صنفی دانشگاه تهران شب سه شنبه یکم فروردین ماه، با پایان ایام مرخصی به زندان قرچک ورامین بازگشت.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، شب سه شنبه یکم فروردین ۱۴۰۲، سها مرتضایی به زندان قرچک ورامین بازگشت.
بازگشت خانم مرتضایی به زندان، با پایان ایام مرخصی و در پی عدم موافقت دادستان تهران با تمدید مرخصی وی صورت گرفته است.
خانم مرتضایی چندی پیش از زندان قرچک ورامین به مرخصی استعلاجی اعزام شده بود.
این فعال دانشجویی سابق در آبان ۹۸ در جریان اعتراضات سراسری آبان ماه بازداشت و پس از سه ماه با تودیع قرار وثیقه آزاد شد. وی در آبان ماه ۹۹ توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی به ۶ سال زندان محکوم و این حکم در دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تایید شد. شورای صنفی دانشجویان کشور، محکومیت قابل اجرای خانم مرتضایی را “۳ سال و ۸ ماه حبس” عنوان کرد.
وی در تاریخ ۳۰ آبان ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در مسیر محل کار خود همراه با ضرب و شتم بازداشت و جهت اجرای حکم حبس به زندان اوین شد.
خانم مرتضایی اواخر بهمن از زندان اوین به زندان قرچک ورامین منتقل شد.
سها مرتضایی پیش از نیز به دلیل فعالیت های خود، سابقه بازداشت و محکومیت دارد.
آغاز سال نو و شعارهای ضدحکومتی در ایران
«شما که عشقتان زندگی است»
چرا حجاب؟
تصویری از اعتراض زنان شاغل در ادارات دولتی که در اعتراض به تلاشها برای اجباری شدن حجاب در ادارات، روسریهایشان را در هوا تکان میدهند (عکس از کاوه کاظمی، ۱۰ تیر ۱۳۵۹)
اسفند سال ۱۳۵۷ هم که هزاران زن در اعتراض به حجاب اجباری به خیابان آمدند، میتوانست به نام کسانی باشد که میدانستند حجاب اجباری به کجا منجر خواهد شد، اما صدای آنان شنیده نشد. از آن راهپیمایی اسفند ۵۷ تا زمانی که حجاب اجباری آرام آرام به عنوان «خواسته علمای قم» در ادارات به اجرا درآمد و سرانجام ظرف پنج سال به قانون تبدیل شد، زنان بسیاری بارها اعتراض خورد را نشان دادند.
اما مساله زنان و حجاب اجباری در سالهای نخست استقرار جمهوری اسلامی به زیر سایه درگیریهای سیاسی خونباری رفت که در آنها، خشونتی بیسابقه حرف نخست را میزد. ضمن اینکه خیلی زود حمله همه جانبه عراق، همه تحولات سیاسی-اجتماعی ایران را متاثر کرد و در شرایطی که علاوه بر خطر اشغال کشور، روند دستگیریها و اعدامهای گسترده مخالفان سیاسی با شدت ادامه داشت، اسلامگرایان موفق شدند علاوه بر قبضه کامل قدرت، حجاب را نیز اجباری کنند.
از این زمان، تا بیش از سه دهه بعد که جمهوری اسلامی به ثبات رسید و حجاب اجباری نیز به بخشی از واقعیت بدیهی و روزمره زندگی جامعه ایران تبدیل شد، مقاومت در برابر حجاب اجباری به یک دغدغه فراگیر تبدیل نشده بود. این در حالی بود که در تمام این سالها، برای برخی از زنان، حجاب اجباری نمادی بود علنی و روشن از تبعیضی فراگیر که از نگاه آنها، به شکلی تحقیرآمیز اجرا میشد.
بعد از پایان جنگ و در اوایل دهه ۷۰ خورشیدی، جامعه ایران همچنان با خاطره وحشت سرکوب و اعدامهای دهه نخست حکومت «جمهوری اسلامی» از روی آوردن به اعتراضهای خیابانی دوری میکرد. اما در همان دوران که سطح خفقان سیاسی تفاوت معناداری با سالهای پیشتر نداشت، در اسفند ۱۳۷۲ زنی در یک اقدام اعتراضی کمسابقه بدون روسری و مانتو بدن خود را به آتش کشید.
وقتی هما دارابی با بنزین در میدان تجریش خودسوزی کرد، تا سالها کسی نمیدانست او یکی از بهترین روانپزشکان کودک در ایران بوده که اجازه طبابت و استادی دانشگاه را به خاطر تن ندادن به حجاب اجباری از دست داده بود؛ زنی فعال سیاسی که به «سلطه» حکومت بر بدنش آگاه بود.
حجاب اجباری با سختگیری قابل توجهی در دو دهه نخست استقرار جمهوری اسلامی اجرا میشد
حجاب اجباری یکی از بنیانهای ایدئولوژیک جمهوری اسلامی برای کنترل زنانی بود که قرار بود در آینده نزدیک سهم خود را از برابری اجتماعی، سیاسی و اقتصادی طلب کنند. شعار «یا روسری یا توسری» نقطه شروع سیاستی بود که میخواست اول با اجباری کردن حجاب و بعد با تفکیک و تبعیض جنسیتی نقش آنان را به مادر و همسری مطیع تقلیل دهد.
بیدلیل نبود که با سرکوب جنبش زنان در کنار سایر جنبشهای مدنی، فعالانی که به زنان میآموختند چگونه از حق خود هنگام طلاق دفاع کنند، یکی یکی بازداشت میشدند.
اما مبارزه زنان علیه تبعیض که در سومین دهه قدرت اسلامگرایان، با چهرههایی جوان و ایدههایی تازه بار دیگر جان گرفته بود، در چهارمین دهه حکومت جمهوری اسلامی وارد مراحل تازهای شد و به موازات عمیقتر شدن شکاف میان گروهی از شهروندان و حاکمیت، پایگاه اجتماعیاش گسترش یافت.
در مقابل، سران جمهوری اسلامی نیز خیلی زود نشان دادند همانقدر که در برابر تغییرات دموکراتیک و مشارکت سیاسی شهروندان، حاضر به عقبنشینی نیستند، مساله حجاب و زنان نیز موضوع قابل مذاکره و اصلاحی برایشان محسوب نمیشود.
تا حدی که بعد از اعتراض «دختران خیابان انقلاب» در سال ۱۳۹۶، علی خامنهای این اقدام را مانند دیگر تظاهراتهای آن سال، توطئهای از سوی «دشمن» برای سرنگونی جمهوری اسلامی خواند. رهبر جمهوری اسلامی ایران در سخنرانیهایش مهمترین نقش زنان را مشخص کرده بود: «مدیر و محور خانواده، مادر، همسر و ایجاد آرامش در خانواده.»
اما تحولات سیاسی-اجتماعی ایران مطابق میل رهبر جمهوری اسلامی پیش نرفت و زنان بیش از پیش دایره نافرمانی خود را گستراندند و سرانجام به درخواست «جامعه آزاد» رسیدند.
و نقطه عطف تاریخی این مبارزه درازمدت نیز، مراسم خاکسپاری ژینا امینی در سقز بود که معترضان سوگوار، شعار ژن، ژیان، آزادی سردادند و خیلی سریع در گوشه گوشه ایران، این شعار شنیده شد؛ شعاری برگرفته از نظریههای سیاسی عبدالله اوجالان، فعال کرد زندانی که در دو دهه اخیر، در چارچوب «ایدئولوژی زن آزاد» تاکید کرده راه رهایی خاورمیانه، آزادی زنان است و معتقد است این مساله باید یکی از اصلیترین اولویتهای کسانی تبدیل باشد که با استبداد در این منطقه مبارزه میکنند.
۱۴۰۱: سالی که به نام زنان ایران شد
معترضان با لباسهای قرمز سریال و کتاب «ندیمه» که داستان اسارت زنان است، عکس کشته و زخمیشدگان جنبش اعتراضی ایران را در لندن به دست گرفتهاند
اطلاعات مقاله
نویسنده,ندا سانیج
شغل,روزنامهنگار
Twitter,@nedads
۲۹ اسفند ۱۴۰۱ - ۲۰ مارس ۲۰۲۳
اولین سال قرن جدید را میتوان، سال مهسا، سال نیکا، سال یلدا و سال همه زنان ایرانی نامید که عمر در گروی آزادی گذاشتند؛ سالی که با خروش جوانانش در تاریخ ایران ماندگار شد.
از عمر جنبش زنان بیش از یک قرن گذشته است. سالهای زیادی را میشد به نام آنان گذاشت: ۱۲۸۹ سال نشریات زنان مشروطهخواه، ۱۳۸۵ سال جنبشها و کمپینهای زنان، و ۱۳۹۶ سال دختران خیابان انقلاب. اما تا سال ۱۴۰۱ رنج آنان چنین همگانی نشده بود.
از یک دهه پیش کم کم عیانتر میشد که حکومت عرصه حجاب اجباری را به زنان جان به لب رسیده میبازد؛ اما تا ۲۶ شهریور ماه، کسی نمیدانست این مبارزه با چه سرعتی حیات جمهوری اسلامی را به خطر خواهد انداخت؛ روزی که دستی با یک ماژیک بر مقوایی به کردی بر خاک ژینا (مهسا) امینی نوشت: «تو نمیمیری، نامت رمز میشود.»
«انقلاب زنانه»
قتل یک کودک پنج ساله در هیرمند
فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان از قتل یک کودک پنج ساله در حالیکه دستهایش از پشت بسته و تمامی نواحی بدنش سوخته بود، در هیرمند خبر داد. متهمان پس از بازداشت، توهم ناشی از مصرف مواد مخدر را علت این اقدام عنوان کردند.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، یک کودک پنج ساله در هیرمند به قتل رسید.
فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان با اعلام این خبر گفت: “در پی تماس تلفنی شهروندان به مرکز فوریتهای پلیسی۱۱۰ مبنی بر وقوع یک فقره قتل بر اثر سوختگی در یکی از روستاهای تابعه شهرستان هیرمند بلافاصله ماموران انتظامی در محل جنایت حاضر شدند. ماموران پلیس پس از حضور در محل مشاهده کردند که کودکی حدودا پنج ساله در حالیکه دستهایش از پشت بسته و تمامی نواحی بدنش سوخته بود به قتل رسیده است. “
دوستعلی جلیلیان با بیان اینکه در این خصوص “سه متهم شناسایی و در کمتر از یک ساعت دستگیر و به پلیس آگاهی شهرستان منتقل شدند”، افزود: “متهمان توهم ناشی از مصرف مواد مخدر را علت این اقدام عنوان کردند.”
صدور حکم اعدام برای دو متهم در تهران
دو متهم در تهران در پرونده هایی جداگانه از بابت اتهامات “قتل” و “تجاوز” توسط دادگاه کیفری یک این استان به اعدام محکوم شدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از رکنا، یک متهم در تهران به اعدام محکوم شد.
براساس این گزارش، رسیدگی به این پرونده از فروردین سال جاری در پی قتل یک زن جوان در تهران، در دستور کار پلیس قرار گرفت.
پس از مدتی شوهر این زن به نام “محمود” به اتهام قتل در تبریز بازداشت و توسط شعبه پنجم دادگاه کیفری یک استان تهران محاکمه شد.
متهم در دادگاه گفت: باور کنید من حال عادی نداشتم. تازه مواد مخدر را ترک کرده بودم. اما چند روزی بود دوباره مواد مصرف می کردم و دچار توهم می شدم، به همین خاطر مدام با همسرم درگیر بودم. حتی همسرم سر همین موضوع چند بار قهر کرده بود اما من حاضر به جدایی نبودم.
متهم در دفاع از خود افزود: آن روز هم وقتی دختر و پسرم به مدرسه رفته بودند سر ترک مواد مخدر با همسرم درگیر شدم. او می خواست لباس هایش را بپوشد و از خانه بیرون برود که با هم درگیر شدیم. من اسلحه را دو هفته قبل از این ماجرا خریده و در خانه پنهان کرده بودم. میخواستم همسرم را بترسانم که ناخواسته یک تیر شلیک شد و به سر او برخورد کرد.
در پایان جلسه قضات وارد شور شدند و متهم را به جرم قتل به اعدام با پرداخت تفاضل دیه از سوی اولیای دم و به خاطر حمل سلاح به زندان محکوم کردند.
صدور حکم اعدام برای یک متهم در تهران
به گزارش رکنا، یک متهم در تهران از بابت اتهام تجاوز به اعدام محکوم شد.
براساس این گزارش، در تاریخ بیستم شهریور امسال دختر بیست و دو ساله ای با مراجعه به پلیس مدعی شد که پس از خوردن آبمیوه مسموم در منزل یک پسر جوان، از سوی او مورد تعرض قرار گرفته است.
در ادامه، مأموران با اطلاعاتی که شاکی در اختیار آنها گذاشته بود متهم را در خانه اش بازداشت کردند، اما متهم منکر ادعاهای دختر جوان شد و گفت: ما در یک مجتمع تجاری با هم دوست شدیم. او سه بار به پنت هاوس من در زعفرانیه و یک بار هم به خانه مادرم در اندرزگو آمد. من نه او را تهدید کردم و نه اجباری در کار بود.
با تکمیل تحقیقات، کیفرخواست وی به اتهام “تجاوز به عنف” صادر و پرونده برای رسیدگی به شعبه یازده دادگاه کیفری یک استان تهران فرستاده شد.
در ابتدای جلسه رسیدگی به این پرونده، شاکی برای متهم درخواست اعدام کرد.
سپس متهم به جایگاه رفت و باز هم اتهامش را رد کرد و گفت: نمی دانم چرا این دختر از من شکایت کرده است، آخرین بار که او را دیدم به من گفت گوشواره اش به ارزش ۱۰۰ میلیون تومان در خانه من گم شده و از من خواست پول آن را بپردازم، اما چون قبول نکردم از من شکایت کرد. من رابطه نامشروع را قبول دارم و تعرض را نمی پذیرم چون من او را مجبور به کاری نکردم.
با پایان اظهارات متهم، قضات وارد شور شدند و متهم را به اعدام محکوم کردند.
کودک همسری؛ ثبت بیش از ۲۰ هزار ازدواج کودک دختر از بهار تا پاییز امسال
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، از بهار تا پاییز ۱۴۰۱، ازدواج ۲۰ هزار و ۶۴۸ مورد کودک دختر کمتر از ۱۵ سال، یک هزار و ۸۵ مورد ولادت از مادر کمتر از ۱۵ سال، ۱۲ مورد ازدواج کودک پسر کمتر از ۱۵ سال و ۵ مورد ولادت از پدران کمتر از ۱۵ سال در کشور به ثبت رسیده است.
به گزاش خبرگزاری هرانا به نقل از فراور، بیش از ۲۰ هزار ازدواج کودک دختر کمتر از ۱۵ سال از بهار تا پاییز ۱۴۰۱ در کشور رخ داده است.
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، ازدواج ۲۰ هزار و ۶۴۸ مورد کودک دختر کمتر از ۱۵ سال، یک هزار و ۸۵ مورد ولادت از مادر کمتر از ۱۵ سال، ۱۲ مورد ازدواج کودک پسر کمتر از ۱۵ سال و ۵ مورد ولادت از پدران کمتر از ۱۵ سال در کشور به ثبت رسیده است.
امیرمحمود حریرچی، آسیب شناس و جامعه شناس با اشاره به دلایل ازدواج دختران در سنین کم گفت: “تعداد زیادی از ازدواجهای دختران که در سنین پایین انجام میشود به دلیل فقر اقتصادی و برخی به علت خرده فرهنگهایی است که در جامعه وجود دارد، اما به طورکلی ازدواج در سنین پائین عوارض و پیامدهای منفی دارد، چون از نظر آمادگیهای جسمی و روانی هنوز فرد، کودک بوده و آمادگی اینکه بتواند وارد مسئولیت بزرگ خانوادگی به عنوان همسر و مادر شود را ندارد به همین دلیل ازدواج در سن زیر ۱۵ سال میتواند به فرد آسیبهایی از لحاظ روحی، روانی، عصبی و اجتماعی و همچنین فرهنگی وارد کند و باعث شود فرد نتواند از عهده نقشی که باید ایفا کند، برآید.”
این عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید برعوارض ازدواج در سن پایین تصریح کرد: “ازدواج دختران کم سن و همچنین مادر شدن آنان باتوجه به فیزیک بدنیشان میتواند عوارض زیادی برای او و فرزندش ایجاد کند مخصوصا در مناطق محروم و کم برخوردار که بیمارستان و پزشک کم است و امکان به خطر افتادن جان مادر و فرزند وجود دارد. “
حریرچی با اشاره به آسیبهای روحی و روانی که مادر نوجوان میبیند، بیان کرد: “ازدواج دختران و به تبع آن فرزند آوری آنان در سنین کمتر از ۱۵ سال با توجه به اینکه به رشد جسمی، روحی و روانی کافی نرسیدند، باعث میشود در اغلب موارد فرد از لحاظ روحی، روانی و خانوادگی دچار مشکل و اختلال شود، چون مادر خودش هنوز کودکی نکرده و تجربیاتی که باید کسب نکرده است، اما الان باید یک کودک دیگر را بزرگ و تربیت کند که قاعدتا در چنین شرایطی فرایند بزرگ شدن کودک با اختلال مواجه خواهد شد.”
آسیبهای جسمی و روانی ناشی از ازدواج در دوران کودکی، ضربات جبران ناپذیری را بر زندگی این کودکان وارد می کند. بارداری های زیر ۱۸ سال، مرگ و میر مادران، افسردگی، اقدام به خودکشی، طلاق، بازماندن از تحصیل و پایداری چرخه فقر فرهنگی و اقتصادی از جمله این آسیب ها است.
عفو بینالملل: کودکان بازداشتی در اعتراضات ایران در معرض شلاق، شوک الکتریکی و خشونت جنسی بودهاند
سازمان حقوق بشری عفو بینالملل در گزارشی که روز چهارشنبه منتشر کرد نیروهای اطلاعاتی و امنیتی ایران را به ارتکاب «رفتارهای هولناک از جمله شکنجه، ضرب، شلاق، شوک الکتریکی، تجاوز و سایر خشونتهای جنسی» علیه نوجوانان گاه ۱۲ ساله که در جریان اعتراضات اخیر این کشور بازداشت شدهاند متهم کرده است.
عفو بینالملل به مناسبت گذشت شش ماه از اعتراضات بیسابقه ضدحکومتی در ایران که بعد از کشته شدن مهسا امینی در جریان بازداشت توسط گشت ارشاد شروع شد، از خشونت علیه کودکان در جریان اعتراضات و پس از آن گزارش میدهد.
در این گزارش آمده است: «تحقیقات ما روشهای شکنجه سپاه پاسداران، شبه نظامیان بسیج، پلیس امنیت عمومی و سایر نیروهای امنیتی و اطلاعاتی علیه پسران و دختران تحت بازداشت برای تنبیه و تحقیر آنها و گرفتن ‘اعتراف’ اجباری از آنها را فاش میکند.»
این سازمان میگوید که از زمان شروع تحقیقات خود در مورد جزئیات پرونده هفت کودک اسنادی را جمع آوری کرده است.
این اسناد از طریق گفتگو با قربانیان و خانوادههای آنها و همچنین شهادت سایرین در مورد اعمال گسترده شکنجه علیه دهها کودک فراهم شده است.
عفو بینالملل میگوید که با ۱۹ شاهد عینی از جمله دو وکیل و ۱۷ بازداشتی بزرگسال که با افراد زیر ۱۸ سال زندانی بودند صحبت کرده است.
به گفته این سازمان قربانیان و شاهدان عینی مورد مصاحبه از استانهای سراسر ایران بودند از جمله آذربایجان شرقی، اصفهان، گلستان، کرمانشاه، خراسان رضوی، خوزستان، لرستان، مازندران، سیستان و بلوچستان، تهران و زنجان.
این سازمان برای حفاظت از این گروه هرگونه اشارهای به هویت آنها از جمله سن و استان محل وقوع حوادث را از گزارش خود حذف کرده است.
دایانا الطحاوی، معاون منطقهای عفو بینالملل در خاورمیانه و شمال آفریقا، گفت: «ماموران دولت ایران کودکان را از خانوادههایشان جدا کردهاند و در معرض بیرحمی غیرقابل تصور قرار داده اند… این خشونت علیه کودکان بیانگر یک استراتژی عامدانه برای خرد کردن روح پرشور جوانان ایرانی و جلوگیری از طرح درخواست آزادی و حقوق بشر است.»
«مقام ها باید فورا کلیه کودکانی که فقط به خاطر تظاهرات صلحآمیز بازداشت شدهاند را آزاد کنند. درحالی که هیچ چشم اندازی برای تحقیقات موثر و بیطرفانه درباره شکنجه کودکان در داخل ایران وجود ندارد، ما از کلیه کشورها میخواهیم صلاحیت جهان شمول قضایی را بر مقامهای ایرانی اعمال کنند، از جمله بر کسانی که دارای مسئولیت یا مقام فرماندهی هستند، و سوءظن کافی در مورد مسئولیت جنایی آنها در زمینه ارتکاب جرایم تحت قوانین بینالمللی، از جمله شکنجه کودکان معترض، وجود دارد.»
نقش بهسزای “مزارع جلبک” در کاهش آلودگی نیتروژن
By منوچهر شفایی in اخبار
نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد که توسعه “مزارع کشت جلبک” علاوه بر تضمین امنیت غذایی نقش بهسزایی در کاهش آلودگی نیتروژن دریاها دارند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، در مطالعهای که توسط دانشگاه آلاسکا فیربنکس انجام شد، کارشناسان به این نتیجه رسیدهاند که مزارع جلبک دریایی میتوانند به کاهش آلودگی دریاها و ساحل کمک کنند.
در حالی که جلبک دریایی به دلیل تواناییاش در جذب مقادیر زیادی دیاکسید کربن شناخته شده است، تحقیقات جدید نشان میدهد که آنها در از بین بردن آلودگی نیتروژن حتی بهتر از ترسیب کربن عمل میکنند.
محققان سطوح کربن و نیتروژن را در دو مزرعه جلبک بررسی کردند؛ نتایج نشان داد که برخی از گونههای جلبک دریایی در حذف نیتروژن از آب اطراف بهتر از سایر گونهها هستند. این جلبکهای دریایی به معنای واقعی کلمه مانند اسفنج هستند، آنها آلودگی را میمکند و و هرگز اشباع نمی شوند. اگرچه جذب کربن توسط جلبک بیشتر مورد توجه قرار میگیرد اما آنها در کاهش مقادیر بیش از حد نیتروژن بسیار بهتر از جذب کربن عمل میکنند.
بیشتر بخوانید
توسعه کشت “جلبک دریایی” منجر به کاهش 2.6 میلیارد تنی CO2 خواهد شد
آلودگی نیتروژن سواحل دو منشأ اصلی از جمله رواناب کشاورزی و فاضلاب شهری دارد. این آلاینده تهدیدهای عمدهای برای اکوسیستمهای اقیانوسی هستند که سطح اکسیژن اقیانوس را کاهش داده و سلامت حیات دریایی را به خطر میاندازد.
دانشمندان تأکید کردند که پرورش جلبک همچنین به عنوان یک روش امیدوارکننده برای بهبود امنیت غذایی است.
محققان خاطرنشان کردند که جلبک کشت شده در آبهای آلوده نباید برای غذا استفاده شود، اما همچنان میتواند ابزاری امیدوارکننده برای کمک به پاکسازی خط ساحلی از آلودگی نیتروژن و کربن باشد.
۷ توصیه کلیدی برای حفاظت از “طبیعت” در ایام نوروز
اعتراضات سراسری؛ بهناز جمال زاده به یک سال حبس محکوم شد
بهناز جمال زاده، دانشجوی دانشگاه آزاد و از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، توسط شعبه بیست و شش دادگاه انقلاب تهران به یک سال حبس محکوم شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، بهناز جمال زاده، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، به حبس محکوم شد.
بر اساس این حکم که توسط شعبه بیست و شش دادگاه انقلاب تهران و به ریاست قاضی ایمان افشاری صادر و به خانم جمال زاده ابلاغ شده، وی از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” به یک سال حبس محکوم شد.
بهناز جمال زاده، دانشجوی طراحی لباس دانشگاه آزاد واحد هنرهای ایرانی فرشچیان، پیشتر در تاریخ پنجم آذرماه سال جاری توسط نیروهای امنیتی در منزلش بازداشت و نهایتا در تاریخ سوم بهمن ماه با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین آزاد شد.
در رابطه با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱
بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به بهانه بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان در طولانی ترین اعتراض سراسری-پیوسته در عمر جمهوری اسلامی، با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت به خیابانها آمدند. هزاران بازداشت شده، صدها کشته و زخمی از جمله نتایج برخورد خشونت آمیز نهادهای امنیتی-انتظامی با معترضان است.
اخبار زندانیان و نقض حقوق حقوق بشر
کسری نوری، درویش زندانی بعد از پنج سال حبس آزاد شد
کسری نوری از دراویش گنابادی بعد از پنج سال زندان بدون مرخصی آزاد شد. برای محمود بهشتی لنگرودی سخنگوی پیشین کانون صنفی معلمان یک پرونده جدید باز شده است. مسیح علینژاد با نخستوزیر هلند دیدار کرد.فرشید یداللهی وکیل کسری نوری در توییتر از آزادی موکلش پس از “تحمل پنج سال و یک ماه حبس بدون یک روز مرخصی” خبر داد.
پوریا نوری برادر کسری نوری نیز در توییترش نوشته است: «نهاد امنیتی آزادی کسری را مشروط به عدم تجمع مقابل زندان عادل آباد شیراز کرد و فقط امکان حضور خانواده و وکیل مقابل زندان فراهم شد. پس از سه هفته انتظار حتی دیدن لحظه آزادی کسری از دوستان و درویشانی که از شهرهای مختلف به شیراز آمده بودند دریغ شد.»
کسری نوری سال ۱۳۹۶ در ماجرای درگیری نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی و دراویش گنابادی در خیابان گلستان هفتم تهران، دستگیر شد.
او قبلا مدیر خبرگزاری “مجذوبان نور” بود. این خبرگزاری چند سالی است به فعالیت خود پایان داده است.
کسری نوری سال ۲۰۲۱ همزمان با روز جهانی مطبوعات از طرف ائتلاف مطبوعات آزاد در فهرست ۱۰ روزنامه نگاری قرار گرفت که در جهان زیر بیشترین فشار و آزارهای حکومتی هستند.
بیشتر بخوانید: وکیل کسری نوری: موکلم عفو شده اما هنوز آزاد نشده است
پرونده جدید برای محمود بهشتی
محمود بهشتی لنگرودی سخنگوی پیشین کانون صنفی معلمان با انتشار احضاریهای در توییترش از تشکیل یک پرونده جدید با اتهام “تبلیغ علیه نظام” و “توهین به رهبری” خبر داد. او برای روز ۲۲ فروردین ۱۴۰۲ به دادگستری گیلان احضار شده است.
محمود بهشتی از زمان تأسیس کانون صنفی معلمان ایران در سال ۱۳۷۸ عضو این کانون و مدتی نیز سخنگوی این تشکل صنفی بوده است. او به دلیل فعالیتهای صنفی خود در سالهای ۸۳، ۸۵، ۸۹ و ۹۴ بازداشت و زندانی شد.
آخرین بار در شهریور ۱۳۹۶ برای گذراندن حکم پنج سال حبس به زندان رفت و در مرداد ۱۳۹۹ به “مرخصی متصل به آزادی”فرستاده شد.
فضای امنیتی در بوکان
از بوکان گزارش میرسد که فضای شهر امنیتی است و ایستهای بازرسی در مدخلهای ورودی و خروجی شهر مستقر شدهاند.
خبر مرگ شیرزاد احمدینژاد شب گذشته چهارشنبه ۲۴ اسفند خشم مردم این شهر را برانگیخت و بسیاری به خیابانها رفته و شعار سر دادند.
شیرزاد احمدینژاد، زندانی سیاسی ماه گذشته توسط نیروهای امنیتی دستگیر شد. او در بازداشتگاه اطلاعات سپاه ارومیه زیر شکنجه جان سپرد. مقامات جمهوری اسلامی ادعا میکنند که او در اثر “حمله قلبی” درگذشته است.
نامه مادر محمد حسن ترکمان به مراجع دینی
کاملیا سجادیان مادر محمد حسن ترکمان، جوان معترض کشته شده توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در اینستاگرامش نامهای خطاب به مراجع دینی نوشته است.
او در این نامه ضمن اعتراض به آنچه او “دزدیها و چپاولها و جرم وجنایتها، کثافتکاریهاودغل بازیها وپول شوییها و غارت بیت المال وفسادهای اقتصادی و ناهنجاریها” نامیده سکوت مراجع در قبال “سرکوب مادران داغدار، اذیت وآزار وممنوع الخروج کردن خانوادههای داغدار” را زیر سوال برده و نوشته است: «من به عنوان یک زن مسلمان و معتقد و مذهبی اعلام میکنم این اسلام فرمایشی ودروغین شما را قبول نداشته وندارم. من باهمان اعتقادات و خدایی که مرا انسانی آزاده خلق کرده دربرابرتان میایستم و با همان اعتقادات توی دهن بیشرفترینهایی که در قالب دین و مذهب جنایت میکنند میزنم.»
او تاکید کرده که از خون فرزندش نمیگذرد و نوشته است: «به عنوان یک زن قدرتمند سینه به سینه، رخ به رخ مقابل چهرههای کریهتان قرار میگیرم، اجازه نخواهم داد به کثافتکاریهایتان سرپوش بگذارید.»
محمدحسن ترکمان ۲۶ ساله، ۳۰ شهریور در اعتراضات بابل با شلیک مستقیم نیروهای امنیتی کشته شد.
دیدار مسیح علینژاد با نخستوزیر هلند
مسیح علینژاد فعال سیاسی، در توییترش خبر داده که با نخستوزیر هلند دیدار کرده است.
او در این دیدار خواستار تشدید تحریمها علیه جمهوری اسلامی، اخراج سفیر جمهوری اسلامی از هلند و تروریستی شناختن سپاه پاسداران شده است.
علینژاد با اشاره به گزارش اخیر یکی از ژورنالیستهای هلندی درباره دورزدن تحریمهای ایران توسط شرکتهای این کشور از نخستوزیر هلند خواسته تا روابط تجاری با جمهوری اسلامی را قطع کند.
او همچنین با اشاره به شکایت خانوادههای پرواز اوکراینی PS752 به دادگاه بینالمللی لاهه از دولت هلند خواسته تا هدایت رسیدگی به سایر جنایات جمهوری اسلامی از جمله مسمومیت دانشآموزان دختر را بر عهده بگیرد.
این فعال سیاسی همچنین از دولت هلند خواسته تا برای تشکیل کمیتههای حقیقتیاب بینالمللی برای رسیدگی به جنایات جمهوری اسلامی فشار بیاورد.
مخالفت ادارات ثبت احوال با نامگذاری و ثبت هویت دو کودک
یک نوزاد در تبریز و کودکی دیگر در ماکو، به دلیل مخالفت ادارات ثبت احوال این شهرستان ها با نام های انتخابی آنها، از داشتن شناسنامه محروم هستند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، یک نوزاد در تبریز و کودکی دیگر در ماکو، از داشتن شناسنامه محروم مانده اند.
اداره ثبت احوال ماکو با گذشت بیش از ۵ ماه از زمان تولد «آلمیلا» و اداره ثبت احوال تبریز نیز علیرغم سپری شدن ۴۰ روز از زمان تولد «ولکان»، از صدور شناسنامه برای این کودکان خودداری کرده اند.
یک منبع مطلع در این خصوص اعلام کرد: “عدم صدور شناسنامه و ثبت هویت این دو کودک، به محرومیت آنها از خدمات درمانی نیز منجر شده است.”
عدم صدور شناسنامه توسط ادارات ثبت احوال برای برخی نام های انتخابی امری مسبوق به سابقه است. ممانعت اداره ثبت احوال از صدور شناسنامه در شرایطی است که امکان دارد کودکان بدون مدارک هویتی با مشکلاتی در دریافت واکسن و … مواجه شوند.
لازم به یادآوری است اداره ثبت احوال بر اساس کتابچه اسامی که توسط دولت تهیه میشود، اقدام کرده و تمامی اسامی که خارج از لیست درج شده در این کتاب باشد را اسامی غیرمجاز برمیشمارد. محدودیتها و بینش سیاسی و مذهبی اعمال شده در این کتاب عملا بسیاری از شهروندان را از نامگذاری کودکان خود بر اساس هویتهای مذهبی، قومی و یا فرهنگی خود بر خلاف مقاولهنامه هایحقوق بشری محروم میکند.
دستکم سه تجمع اعتراضی برگزار شد
خبرگزاری هرانا – امروز چهارشنبه ۲۴ اسفند ماه، شماری از بازنشستگان تامین اجتماعی در شوش و اهواز و جمعی از مجروحان جنگ ایران و عراق در تهران، در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالباتشان دست به تجمع زدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز چهارشنبه ۲۴ اسفند ماه ۱۴۰۱، شماری از بازنشستگان تامین اجتماعی اهواز، مقابل اداره کل تأمین اجتماعی خوزستان تجمع اعتراضی برگزار کردند.
این شهروندان خواستار صدور احکام و پرداخت مابه التفاوت ۲۵ درصد متناسب سازی ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ و صد درصد متناسب سازی ۱۴۰۱، پرداخت عیدی، اقدام عاجل توسط شورای عالی کار برای اعلام نرخ افزایش مستمری متناسب با نرخ واقعی تورم، اعمال ماده ۶۹ برای کلیه مستمری بگیران همکار و غیر همکار سازمان تامین اجتماعی، اجرای قانون الزام درمان رایگان برای بازنشستگان و افراد تحت تکفل آنان و محاسبه و پرداخت حق مناطق جنگی مطابق قانون شدند.
تجمع اعتراضی مجروحان جنگ ایران و عراق
به گزارش امتداد، امروز چهارشنبه ۲۴ اسفند ماه، جمعی از کهنه سربازان جنگ ایران و عراق در اعتراض به عدم تمدید تبدیل وضعیتشان در بودجه ۱۴۰۲ دست به تجمع زدند.
در این گزارش آمده است: “یکی از قوانینی که سالهاست این جامعه را چشم انتظار اجرا شدنش گذاشته قانون تبدیل وضعیت استخدامی آنها است، قانونی که اجرایش به دو سال نکشید و متوقف شد.”
تجمع اعتراضی بازنشستگان تامین اجتماعی شوش
به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، امروز چهارشنبه ۲۴ اسفند ماه ۱۴۰۱، شماری از بازنشستگان تامین اجتماعی شوش، در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالباتشان دست به تجمع زدند.
بازماندگی یک میلیون دانش آموز از تحصیل در سال گذشته بیشتر در سیستان و بلوچستان
بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ بیش از ۹۱۱ هزار دانشآموز در ایران از تحصیل بازماندهاند. استان #سیســتان_و_بلوچستان در دو شــاخص «بازماندگی از تحصیــل» و «ترک تحصیل» بدترین وضع را داشته است.بر اساس این گزارش، نرخ دانشآموزان بازمانده ازتحصیل در سال تحصیلی گذشته در مقایسه با سال تحصیلی ۱۳۹۵-۱۳۹۴، بیش از ۱۷ درصد افزایش یافته و «تبعیض طبقاتی و جنسیتی»، «فقر فرهنگی» و «محدودیتها و محرومیتها» از جمله دلایل آن بوده است.
قانون اساسی:
اصل ۲۲-رعایت حقوق ذاتی و شهروندی
اصل ۲۹-حق خوراک و مسکن و مراقبتهای طبی و خدمات لازم اجتماعی برای همه
اصل ۳۰-حق تحصیل رایگان
اصل۳۴-رعایت حقوق انسانی توسط قانون
اعلامیه جهانی حقوق بشر:
ماده ۲- عدم تبعیض
ماده ۸- رعایت حقوق انسانی توسط قانون
ماده ۲۲- حق امنیت اجتماعی فرهنگی مالی
ماده ۲۵- حق خوراک و مسکن و مراقبتهای طبی و خدمات لازم اجتماعی برای همه.
ماده ۲۶- حق تحصیل رایگان برای همه
کانون دفاع از حقوق بشر در ایران
#مهسا_امینی
#vvmiran
bashariyat.org
#MahsaAmin
بازداشت زینب همرنگ توسط نیروهای امنیتی در تهران
زینب همرنگ سید بگلو، معلم بازنشسته روز یکشنبه بیست و یکم اسفندماه، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز یکشنبه بیست و یکم اسفندماه ۱۴۰۱، زینب همرنگ سید بگلو در تهران بازداشت شد.
بازداشت خانم همرنگ توسط نیروهای امنیتی پس از خروج از منزل صورت گرفته است.
تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت، محل نگهداری و اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.
خانم همرنگ سید بگلو، پیشتر نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت داشته است. وی شهریورماه ۹۹، در حین سفر در استان آذربایجان غربی بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. وی توسط دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهامات اجتماع و تبانی به ۵ سال حبس، از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به ۱ سال حبس تعزیری محکوم شد. با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی ۵ سال حبس برای خانم همرنگ قابل اجرا بود. وی نهایتا اواخر مهرماه سال جاری، به صورت زود هنگام از زندان اوین آزاد شده بود.
زینب همرنگ سید بگلو، حدودا ۵۰ ساله، ساکن تهران و از اهالی شهرستان مغان واقع در استان اردبیل است
ارزیابی متفاوت میرسلیم از «مسمومیتهای پراکنده» / اواسط امسال به یک «نکته بسیار مهم» پی بردیم
جماران نوشت: نماینده تهران در مجلس گفت: مسمومیتها پراکنده بوده و وجه مشترکی ندارد و کارهای صورت گرفته متفرق بوده؛ یعنی دو مدرسه شبیه هم نبوده و پیدا کردن این وجه مشترک و اینکه چگونه این کار صورت گرفته زمان میبرد.
مصطفی میرسلیم، نماینده تهران در مجلس گفت: مسمومیتها پراکنده بوده و وجه مشترکی ندارد و کارهای صورت گرفته متفرق بوده؛ یعنی دو مدرسه شبیه هم نبوده و پیدا کردن این وجه مشترک و اینکه چگونه این کار صورت گرفته زمان میبرد.
مصطفی میرسلیم، نماینده تهران در مجلس در مورد مسمومیتهای سریالی دانشآموزان گفت: ما از اواسط امسال به یک نکته بسیار مهم پی بردیم؛ مجموعهای از اقدامات علیه کشور و هموطنان ما آغاز شده که به صورت حلقههایی از یک زنجیره بوده و شکلهای مختلف نیز داشته است که در چند ماه اخیر شاهد آن بودیم. به نظر من یکی از حلقههای این زنجیره التهاب آفرینی است که میتواند به شکلهای مختلف از جمله اقتصادی باشد و آن را در صحنه ارز شاهد آن بودیم؛ در شرایطی که کشور از لحاظ اقتصادی مشکلی ندارد، ولی به گونهای اقدام میشود که انگار از لحاظ ارزش پول ملی سقوط پدید میآید و این یکی از آن حلقههای زنجیره است که میخواهند میان مردم التهاب آفرینی کنند که چه اتفاقی قرار است بیافتد و چه اثری بر روی قیمتها دارد.
وی افزود: دیگری جنبه فرهنگی است که با راه انداختن سلسه موارد پراکنده در شهرهای مختلف نسبت به دانش آموزان دختر بوده و البته اهدافی را به دنبال داشته است که شاید در جهت همان منویاتی بوده که در شهریور و مهر ماه آغاز کرده بودند؛ برای اینکه نگرانی بین دانش آموزان به وجود بیاورند تا از رفتن مدرسه جلوگیری شود و یک جنجال در کشور آفریده شود که حکایت از بیتوجهی به مردم و عدم کفایت در امور کشور باشد.
یکی دو هفته آینده منشا جریان مسمومیتها مشخص میشود
میرسلیم ادامه داد: مسمومیتها پراکنده بوده و وجه مشترکی ندارد و کارهای صورت گرفته متفرق بوده؛ یعنی دو مدرسه شبیه هم نبوده و پیدا کردن این وجه مشترک و اینکه چگونه این کار صورت گرفته زمان میبرد؛ به هر حال تا یکی دو هفته آینده سر منشاء این جریان مشخص میشود و معلوم میشود که ریشه کار چه بود، چگونه اقدام کردند و با چه کسانی در طرف هستیم. البته در کل مشخص است چه کسانی علیه ما کار میکنند و نمیخواهند ما راه سلامت و امنیت پیشرفت را طی کنیم.
نماینده مردم تهران در پاسخ به این سوال که آیا این ادعای برخی اصولگرایان که معقدند، سریال مسمومیتها در راستای «زن زندگی آزادی» است، گفت: زن زندگی آزادی یکی از حلقههای این زنجیره است که شروع شده بود. اهداف مختلفی داشت که یکی از آن اهداف این بود که ولنگاری در جامعه رایج شود، مقررات رعایت نشود. آن قضیه یک برداشت ناقص و منحرف از مفهوم آزادی بود که این جریان در ادامه همان است. من فکر نمیکنم آن افراد متنبه شده باشند، اما با توجه به یکپارچگی ای که امسال در ۲۲ بهمن نشان داده شد آنها باید متنبه شده و خود را در خدمت انقلاب قرار دهند و در پیشرفت کشور سهیم شوند، اما باز هم با لجاجت برخورد میکنند.
گزارشی از مشکلات بازداشت شدگان اعتراضات در تیپ شش زندان تهران بزرگ
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، زندانیان محبوس در بند سه تیپ شش زندان تهران بزرگ که اکثرا در جریان اعتراضات سراسری اخیر بازداشت شدند، با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند.
تیپ شش زندان تهران بزرگ طی ماه های اخیر تاسیس شد و در حال حاضر تعداد ۵۵۰ تن از بازداشت شدگان اعتراضات اخیر در بند سه تیپ شش نگهداری میشوند که بیشتر از دو برابر ظرفیت این بند است.
خانواده یکی از زندانیان به هرانا گفت: “این بند حدود ۲۵۰ تخت دارد و بیش از نیمی از زندانیان کف خواب هستند.”
محبوسین بند دو تیپ شش زندان تهران بزرگ برای استحمام به آب گرم دسترسی ندارند و به گفته یک منبع مطلع: “لوازم بهداشتی از قبیل خمیردندان، شامپو، مسواک و ژیلت نیز به ندرت توزیع میشود و بازداشتی ها لوازم بهداشتی را با هزینه بالا از فروشگاه زندان تهیه میکنند”.
خانواده یکی دیگر از بازداشت شدگان با اشاره به عدم رسیدگی پزشکی و عدم دسترسی بازداشت شدگان به بهداری زندان، به هرانا گفت: “آب آشامیدنی سالم در دسترس زندانیان قرار ندارد و آنها مجبورند از فروشگاه زندان آب تهیه کنند. همچنین غذای زندانیان نیز بسیار بی کیفیت و کم حجم است”.
یکی از بازداشتی ها که اخیرا آزاد شده است، با اشاره به اینکه بازداشت شدگان، پس از آزادی موفق به پس گرفتن لوازم خود نمی شوند، به هرانا گفت: “طبق قوانین، پس از آزادی باید تمام لوازم بازداشتی ها به آنها بازگردانده شود ولی وسایلی همچون گوشی های موبایل و ساعت های مچی را پس نمیدهند. هیچ نهادی در خصوص این موضوع جواب گو نیست و پیگیریهای ما از زندان و نهادی که ما را بازداشت کرده بود، بی نتیجه مانده است.”
در رابطه با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱
بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به بهانه بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان در طولانی ترین اعتراض سراسری-پیوسته در عمر جمهوری اسلامی، با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت به خیابانها آمدند. هزاران بازداشت شده، صدها کشته و زخمی از جمله نتایج برخورد خشونت آمیز نهادهای امنیتی-انتظامی با معترضان است.
اعتراضات سراسری؛ نقض حکم اعدام عرشیا تک دستان توسط دیوان عالی کشور
خبرگزاری هرانا – حکم دو بار اعدام و حبس عرشیا تک دستان، شهروند هجده ساله بازداشت شده در جریان اعتراضات سراسری در نوشهر، در دیوان عالی کشور نقض شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، حکم دو بار اعدام عرشیا تک دستان، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری اخیر نقض شد.
محمدحسین آقاسی، وکیل دادگستری ضمن اعلام این خبر افزود: رای نسبت به کلیه محکومیت ها اعم از اعدام ها و حبس ها توسط دیوان عالی کشور نقض شده است.
عرشیا تک دستان پیشتر توسط شعبه اول دادگاه انقلاب ساری از بابت اتهامات “افساد فی الارض و محاربه” به دو بار اعدام محکوم شده بود.
افزون بر این، عرشیا تک دستان، متولد ۱۳۸۳ و فرزند رامین از بابت اتهاماتی دیگر از قبیل «اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار با یکدیگر به قصد بر هم زدن امنیت کشور» به ۵ سال حبس تعزیری، از بابت اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال حبس تعزیری، به اتهام «توهین به رهبری» به تحمل دو سال حبس، با احتساب ایام بازداشت قبلی محکوم شده بود.
دادگاه صادر کننده حکم، این شهروند ۱۸ ساله را یکی از «لیدر ها و عاملین اصلی» تجمع اعتراضی روز چهارشنبه ۳۰ شهریور در نوشهر دانست؛ تجمعی که بنابر ادعای قاضی و حکم صادره، منجر به وارد شدن خسارات ۴۰ میلیارد تومانی بر اموال غیر منقول دولتی از طریق آتش زدن یک کیوسک راهنمایی و رانندگی، ساختمان بانک ها و موسسات اعتباری، شهرداری، فرمانداری و… شده است.
در پی آتش گرفتن یک کیوسک پلیس راهنمایی و رانندگی در جریان اعتراضات روز چهارشنبه ۳۰ شهریورماه در نوشهر، شماری از شهروندان از جمله آقای تک دستان بازداشت شدند.
در رابطه با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱
بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به بهانه بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان در طولانی ترین اعتراض سراسری-پیوسته در عمر جمهوری اسلامی، با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت به خیابانها آمدند. هزاران بازداشت شده، صدها کشته و زخمی از جمله نتایج برخورد خشونت آمیز نهادهای امنیتی-انتظامی با معترضان است. در این رابطه بیشتر بخوانید.
اتهام “افساد فی الارض”؛ حکم اعدام حبیب اسیود توسط دیوان عالی کشور تایید شد
خبرگزاری هرانا – حکم اعدام حبیب کعبی (حبیب اسیود) فعال سیاسی متهم به “افساد فی الارض”، در دیوان عالی کشور تایید شد. پیشتر آخرین جلسه رسیدگی به اتهامات آقای اسیود در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شده بود.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از امتداد، حکم اعدام حبیب اسیود در دیوان عالی کشور تایید شد.
مدیر روابط عمومی دیوان عالی کشور در این خصوص اعلام کرد: “حکم اعدام حبیب اسیود به اتهام «افساد فی الارض از طریق سرکردگی گروهی به نام «حرکته النضال»، در دیوان عالی کشور تایید شد.”
پیشتر آخرین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات آقای اسیود در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شده بود.
در جریان این جلسه، نماینده دادستان با تاکید بر اینکه “حبیب کعبی (حبیب اسیود) نقشه برای امنیت کشور داشته است، تقاضای اعمال اشد مجازات برای او را از ریاست دادگاه خواستار شد.”
پیش از این مرکز رسانه قوه قضاییه از صدور و ابلاغ کیفرخواست این فعال سیاسی، در دادگاه انقلاب خبر داده بود.
حبیب کعبی، در آبان ماه ۱۴۰۰ به شکل و روند مبهمی از ترکیه به تهران منتقل شد.
پس از بازداشت وی، خبرگزاری صدا سیما با انتشار گزارشی این شهروند را “از عناصر سرکرده گروهک حرکته النضال (جدایی طلبان اهواز)” خواند و مدعی شد که این گروه مخالف نظام در “حمله تروریستی” به رژه نیروهای مسلح در ۳۱ شهریور ماه سال ۹۷ دست داشته است.
تاثیر توافق تهران و ریاض بر بازارهای مالی ایران؛ دلار ارزان شد، بورس سقوط کرد
یک روز بعد از اعلام توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط دوجانبه، قیمت ارزهای خارجی در ایران رو به کاهش گذاشت و همزمان بازار بورس تهران سقوط کرد.بر اساس گزارشها، روز شنبه ۲۰ اسفندماه قیمت هر دلار آمریکا به ۴۴ هزار و ۴۵۱ تومان کاهش یافت که در مقایسه با روز گذشته دو هزار تومان کاهش نشان میدهد.
قیمت یورو هم در بازارهای غیررسمی با کاهشی بیش از هزار تومانی، به حدود پنجاه هزار تومان رسید.
هرچند به باور برخی کارشناسان اقتصادی، واکنش کنونی بازار ارز تاثیر ملموسی بر زندگی مردم نخواهد داشت.
احمد علوی، کارشناس اقتصادی ساکن سوئد، در گفتگو با صدای آمریکا با اشاره به گران ماندن کالاهای اساسی و عدم کاهش تورم تاکید کرد مردم از تاثیرات افت کنونی نرخ ارزهای خارجی، بهره ای نخواهند برد.
این کارشناس اقتصادی معتقد است تقویت ارزش پول ملی کشور نیازمند تحول در تمامی ابعاد اقتصادی است و از جمله باید در کاهش تورم، رفع کسر بودجه و کم شدن میزان نقدینگی مشاهده شود.
به گفته احمد علوی، کاهش نیافتن نرخ کالاهای اساسی، از جمله مواد غذایی، مسکن و خودرو نشانگر ادامه فشار اقتصادی بر اقشار مختلف مردم و بویژه قشر محروم جامعه است.
همزمان گزارش ها حاکی است نرخ خودرو در ایران باز هم افزایش خواهد یافت.
پایگاه اقتصادی اکو ایران روز جمعه به نقل از مازیار بیگلو، عضو هیئت مدیره انجمن سازندگان قطعات خودرو، خبر داد قیمت محصولات خودروسازها، ۳۰ تا ۸۰ درصد افزایش خواهد داشت.
در حالیکه ناتوانی بانک مرکزی جمهوری اسلامی در تثبیت نرخ ارزهای خارجی و کنترل اوضاع اقتصادی همواره مورد انتقاد کارشناسان بوده، سخنگوی بانک مرکزی کاهشی شدن نرخ ارز را ناشی از اقدامات این نهاد اقتصادی دانسته است.
مصطفی قمری وفا اقدامات بانک مرکزی در «حوزه داخلی و بین المللی» را کارساز دانسته و از ادامه کاهش قیمت ها در بازار ارز خبر داده است.
سخنگوی بانک مرکزی به تاثیر تحولات در حوزه سیاست خارجی از جمله ازسرگیری گفتگوها میان ایران و عربستان بر کاهش نرخ ارز اشاره ای نکرده است.
این در حالی است که مقامهای جمهوری اسلامی، پیشتر التهاب در بازار ارز را «توطئه» خوانده و آن را به دشمن نسبت داده بودند.
ادعایی که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی در روز چهاردهم اسفندماه رد کرد و افزایش بیرویه قیمت ارز در ایران را ناشی از «سیاستهای ارزی دولت» دانست.
بنا بر گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، «سیاستهای ارزی دولت» در واکنش به نوسانات بازار ارز «موجب تضعیف بازار رسمی، عمق بخشیدن به بازار غیررسمی، کاهش سرعت بازگشت ارز و افزایش مضاعف تقاضای واردات شد و خود به عاملی برای افزایش مداوم نرخ و رساندن آن به سطوح غیرقابل باور ۶۰ هزار تومانی تبدیل شد.»
در هفتههای گذشته قیمت هر دلار آمریکا در بازار ایران با ثبتی رکوردی تازه، به ۶۰ هزار تومان رسیده بود.
ریزش بازار بورس
همزمان شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در بازار سهام به این تحول سیاسی واکنشی منفی نشان داد و با ریزشی ۸۴۵ واحدی، به یک میلیون و ۸۱۷ هزار و ۷۶۵ واحد کاهش یافت.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، در معاملات روز شنبه، شصت درصد نمادهای بورسی منفی بودند و بیشترین تاثیر منفی مربوط به فولاد مبارکه اصفهان، ملی صنایع مس ایران و معدنی و صنعتی گل گهر منفی بوده است
صالح میرهاشمی ، که در پروندهی خانه اصفهان به اعدام محکوم شدههمچنان در انفرادی
صالح میرهاشمی ، که در پروندهی خانه اصفهان به اعدام محکوم شدههمچنان در انفرادی به سر میبرد.
طبق اطلاعات رسیده از نزدیکان صالح، وکیل پرونده صالح میرهاشمی دیگر همانند سابق پیگیر پرونده نیست و همکاری نمیکند و ادعا میکند پرونده اعدامی زیاد دارد و درگیر است.
حکومت اسلامی با سختترین شکنجههای روحی و جسمی از آنها اعتراف اجباری گرفته است.
تولد صالح عزیز است ولی در بند جانیان جمهوری اعدامی صدایش باشیم.
جانهای عزیزی در خطر است و با اتحاد صدای عزیزانمون که در زندان هستند باشیم
بازداشت یک وبلاگنویس در پی انتقاد از موضوع مسمومیت مشکوک دختران دانشآموز
یک وبلاگنویس در ارومیه به دلیل انتشار مطالب اعتراضی در حساب اینستاگرام خود درباره مسمومیت گسترده و مشکوک دانشآموزان دختر بازداشت شد.
همشهری آنلاین روز پنجشنبه، ۱۸ اسفند، خبر داد که در اولین «برخوردها با سلبریتیها و شاخهای مجازی که اقدام به شایعهافکنی و التهاب آفرینی میکردند»، یک وبلاگنویس در ارومیه با دستور قوه قضاییه و توسط وزارت اطلاعات بازداشت شده است.
بر اساس تصاویر منتشرشده در سایت همشهری آنلاین از حساب کاربری این فرد و بررسی آن میتوان فهمید که هویت او رضا پورجعفر، هنرمند و بازیگر ساکن ارومیه، است که با نام مستعار «عمورضا» در اینستاگرام فعال است و بیش از ۴۳ هزار نفر دنبالکننده دارد.
در دو استوری که آقای پورجعفر درباره مسمومیت گسترده دانشآموزان منتشر کرده بود، آمده بود: «مامان نمیتونم نفس بکشم» و «بچههامون جنگ رو ندیدند ولی شیمیایی رو چشیدند.»
همزمان با حملههای گازی به مدارس در چندین شهر ایران و مسمومیت مشکوک چند هزار دانشآموز بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی در هفتههای گذشته پستهای مشابهی را منتشر کردهاند.
دادستان تهران نیز ۱۶ اسفند از تشکیل پرونده قضایی و اعلام جرم علیه «مدیران مسئول رسانههای هممیهن، رویداد ۲۴ و شرق و همچنین اشخاصی از جمله آذر منصوری، صادق زیباکلام و رضا کیانیان» خبر داده و علت این تصمیم را «شایعهپراکنی و دروغپردازی» این افراد و رسانهها در مورد ماجرای حملات با گاز به مدارس و خوابگاهها عنوان کرده بود.
این خبر یک روز پس از آن اعلام شد که رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی خواستار «اشد مجازات» برای گویندگان برخی اظهارات در این زمینه شد.
در ماههای گذشته مجلس شواری اسلامی طرحی را تدوین کرده است که بر اساس آن اظهارنظر درباره هر موضوعی که در آن «نیاز به اظهارنظر مراجع رسمی است و هنوز اعلام نظر رسمی نشده» با مجازات ۱۰ تا ۱۵ سال زندان برای فرد اظهارنظرکننده روبهرو خواهد شد.
طراحان این طرح برای توجیه این مجازاتها مدعی شده بودند که چنین اظهارنظرهای «خلاف واقع» موجب «اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی یا سبب اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع» میشود.
پس از گذشت بیش از سه ماه از آغاز حملات سمی به مدارس در شهرهای مختلف ایران، مقامات جمهوری اسلامی درباره جزئیات این حوادث شفافسازی نکردهاند.
روز جهانی زن در ایران؛ بازداشتها و آمار سرکوب زنان
روز جهانی زن در ایران با تظاهراتهای پراکنده، بازداشتها، احضار به دادگاه توأم بود. پنج فعال صنفی معلمان در سنندج و دو تن دیگر در تهران و کرمانشاه بازداشت شدند. سفارتخانههای اروپایی در تهران به این مناسبت پیام فرستادند.
در آستانه روز جهانی زن شماری از شهروندان زن و مرد توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شدند.
سکینه پروانه، زندانی سیاسی سابق و صادق سامرهای، معلم و فیلمساز توسط نیروهای امنیتی در شهرهای تهران و کرمانشاه بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کردپا، نیروهای امنیتی روز سهشنبه شانزدهم اسفندماه، به هنگام دستگیری صادق سامرهای در کرمانشاه، برخی لوازم شخصی وی را ضبط کرده و با خود بردند.
همزمان اتحادیه آزاد کارگران ایران از بازداشت سکینه پروانه، زندانی سیاسی سابق توسط نیروهای امنیتی خبر داد که در تهران صورت گرفت. از دلیل بازداشت و محل نگهداری او اطلاعی در دست نیست.
سکینه پروانه در نیمه دوم سال ۹۸ توسط ماموران اطلاعات سپاه دستگیر و نهایتا توسط دادگاه انقلاب تهران به ۵ سال حبس تعزیری و از بابت مجازات تکمیلی به ۲ سال ممنوعیت از عضویت در گروههای سیاسی محکوم شد. وی اواخر بهمن سال جاری، به دنبال صدور بخشنامه "عفو"، آزاد شده بود.
وقوع زلزله به بزرگی ۴.۴ در حوالی آرادان سمنان؛ لرزش در تهران احساس شد
به گزارش رسانههای ایران، زمینلرزهای به بزرگی ۴.۴ و در عمق ۱۲ کیلومتری زمین حوالی آرادان در استان سمنان را لرزاند. برخی از کاربران در شبک...
-
شاهزاده رضا پهلوی به همراه گیلا گامالیل، وزیر اطلاعات اسرائیل در بنای یاد واشم در بیتالمقدس شاهزاده رضا پهلوی، آخرین ولیعهد ایران که به اسر...
-
تصویری از اعتراض زنان شاغل در ادارات دولتی که در اعتراض به تلاشها برای اجباری شدن حجاب در ادارات، روسریهایشان را در هوا تکان میدهند (عکس ...
-
نظر به اینکه حقوق بشر از انسان بودن جدا نیست این حقوق رو دولت ها و ممالک به افراد ارزانی نمیدارند چرا که درک ما بر این است که انسان با این ح...