قوه قضائیه تائید کرد هادی رضوی متهم پرونده بانک سرمایه و داماد وزیر پیشین، بیرون زندان است


 هادی رضوی (سمت چپ) در کنار پدرهمسرش، محمد شریعتمداری که وزیر دولت های خاتمی و روحانی مدتی از مدیران اقتصادی دفتر رهبر جمهوری اسلامی بود


۲۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۸ ژوئیه ۲۰۲۳

قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران تایید کرده است که هادی رضوی، متهم پرونده فساد مالی در بانک سرمایه، که به ۲۰ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق و رد مال محکوم شده بود، حالا بیرون زندان است.

مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه ایران، گفته که آقای رضوی از مرداد سال ۱۳۹۸ تا آبان ۱۴۰۰ در زندان بوده و اکنون اعاده دادرسی او پذیرفته شده است.

به گفته او آقای رضوی در حال حاضر و تا مشخص شدن نتیجه اعاده دادرسی آزاد است. آقای رضوی داماد محمد شریتعمداری وزیر پیشین در دولت های محمد خاتمی و حسن روحانی است. آقای شریتعمداری مدتی هم از اعضای واحد اقتصادی دفتر علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، بوده است.

اعاده ‌دادرسی که با پذیرش آن اکنون آقای رضوی بیرون از زندان است، یک روش استثنایی اعتراض به آرای قطعی دادگاه‌ها در ایران است. در این روش که رئیس قوه قضائیه هم می‌تواند درباره آن دستور دهد، به پرونده‌ای که پس از دادرسی مختومه شده، دوباره از طرف یک دادگاه هم‌عرض، که قاضی آن متفاوت باشد، رسیدگی می‌شود.

آقای رضوی متهم شده بود که با پرداخت رشوه به مدیران بانک سرمایه حدود ۱۰۷ میلیارد تومان از این بانک بدون تودیع وثیقه خارج کرده است.

بازداشت‌های خشونت‌آمیز در ایران؛ مامور امنیتی به هنگام تفتیش: «خانه شما محل کار ماست»

سمت راست: در شکسته منزل عالیه مطلب‌زاده، سمت چپ: در شکسته منزل سابق سپیده رشنو


اطلاعات مقاله

نویسنده,فرزاد صیفی‌کاران

شغل,روزنامه‌نگار

۲۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۸ ژوئیه ۲۰۲۳

«تنها در خانه خوابیده بود، صدای مهیبی از پشت در می‌آمد. ضربات متعدد پشت سر هم به در کوبیده می‌شد. بیدار شدم، دیدم در ورودی خانه شکسته و وسط اتاق افتاده است. چند مرد با چهره‌های برافروخته و دوربین به دست وارد خانه شدند و همه چیز را بهم ریختند. هنوز صدای ضرباتی که به در می‌کوبیدند در سرم است و حالم را بد می‌کند.»

این لحظه ورود نیروهای امنیتی به منزل عالیه مطلب‌زاده، عکاس، فعال حقوق زنان و نائب رئیس کانون دفاع از آزادی مطبوعات است که او در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی فارسی آن را بازگو کرده است.

تا کنون گزارش‌های متعددی از بازداشت مخالفان سیاسی حکومت ایران منتشر شده که روند و روش انجام آن نقض حقوق متهم و حتی خود قوانین آیین دادرسی جمهوری اسلامی به شمار می‌آید و ظاهرا به هنگام اعمال آن ایجاد رعب و وحشت هنگام بازداشت به رعایت آداب قانونی آن ارجحیت دارد.

بازداشت‌های خشونت‌آمیز صرفا به شکستن مثلا در منزل خلاصه نمی‌شود، بهم ریختن و تخریب وسایل خانه، تفتیش منزل، هتک حرمت و غیره نیز از مواردی است که بسیار گزارش شده است.

بازداشت محمد صادقی، بازیگر، در حالی که مشغول پخش زنده در صفحه اینستاگرامش بود، وجه‌ واقعی‌تری به این اقدام خشونت‌آمیز داد که تا قبل شاید بیشتر فقط در عکس درها و پنجره‌های شکسته دیده می‌شد.
 

نمایندگان مجلس ایران با تحقیق و تفحص از سازمان ثروتمند اوقاف موافقت کردند


 رئیس سازمان اوقاف با حکم آیت الله علی خامنه ای منصوب می شود. مهدی خاموشی (عکس بالا) از سال ۱۳۹۷ رئیس این سازمان است و اخیرا گفته شده که یک ملک تاریخی وقفی را به قیمتی ناچیز به عروس خود در قزوین اجاره داده

نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان اوقاف موافقت کردند. بر اساس رای‌گیری انجام شده در صحن علنی مجلس، نمایندگان با ۱۷۰ رأی موافق، ۱۸ رأی مخالف و یک رأی ممتنع از مجموع ۲۰۹ نماینده حاضر در جلسه با این تحقیق و تفحص موافقت کردند.

از محورهای اصلی تحقیق و تفحص مجلس از سازمان اوقاف، «در اختیار قرار دادن موقافات به افراد خاص» است و نمایندگان خواسته‌‌اند که گزارشی از میزان مبالغ موجود در حساب‌های بانکی این سازمان در اختیار داشته باشند. تحقیق و تفحص از نهادهایی که به نحوی به آیت‌الله خامنه‌ای مربوط می شود، در گذشته به آسانی ممکن نبوده و در مواردی که انجام شده، اعلام نتیجه تحقیق و پیگیری مسائل آن با محدودیت‌هایی همراه بوده است.

موقوفات دارای متولی همچون آستان قدس رضوی در مشهد، حضرت معصومه در قم و آستان شاهچراغ در شیراز و سایر موقوفاتی که متولی دیگری جز سازمان اوقاف دارند، شامل این تحقیق و تفحص نخواهند شد.

«سازمان اوقاف و امور خیریه» یک نهاد حکومتی ثروتمند است که رئیس آن از سوی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، منصوب می شود. این نهاد همه موقوفات ایران را که فاقد متولی است و درآمدهای حاصل از آن همانند صدقات و نذورات را در اختیار دارد.

در هفته های اخیر موضوعات واگذاری موقوفات به خانواده رئیس این سازمان که اکنون مهدی خاموشی است، خبرساز و بعضا جنجالی شده است. آقای خاموشی از سال ۱۳۹۷ با حکم آقای خامنه‌‌ای در این سمت است.

دلیل سفر «ناگهانی» وزیر خارجه عمان به تهران چه بود؟


 وزرای خارجه ایران و عمان در جریان سفر اخیر بدر البوسعیدی، روابط دو کشور را الگو برای دیگران خوانده‌اند

سفر بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، به تهران بدون اعلام عمومی دلیل انجام و نتیجه احتمالی آن به پایان رسیده است.

در حالی که به طور معمول وزرای خارجه مهمان، در سفر به تهران با رئیس جمهور ایران هم ملاقات می کنند، این سفر در شرایطی انجام شد که ابراهیم رئیسی در سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد بوده و ظاهرا اهمیت و فوریت سفر باعث شده با اینکه امکان ملاقات با رئیس جمهور برای وزیر خارجه عمان فراهم نبوده، این سفر انجام شود.

روزنامه شرق چاپ تهران سفر وزیر خارجه عمان به تهران را «حضور ناگهانی» توصیف کرده و این ماموریت را احتمالا ارسال پیامی از سوی آمریکا برای ایران در ارتباط با آزادی ۴ زندانی ایرانی-آمریکایی توصیف کرده است.

گرچه ایالات متحده اعلام کرده که تهران و واشنگتن به هیچ توافق واقعی نزدیک نیستند اما جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا، تایید کرده است که تماس‌های غیرمستقیم برای آزادی آمریکایی‌ های زندانی در ایران جریان دارد.

بر اساس گزارش روزنامه شرق، تاکنون مذاکرات بر سر آزادی ۳ زندانی ایرانی- آمریکا یعنی سیامک نمازی، مراد طاهباز و عماد شرقی بوده اما اخیرا موضوع آزادی زندانی چهارمی هم به آن اضافه شده که باعث شده بوده مذاکرات به بن بست کشیده شود.

محمد خاتمی در واکنش به بازگشت گشت‌های پلیس: خطر خودبراندازی بیشتر شده است


 محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین ایران، در میان جمعى از مشاورانش گفته است که «به نظر مى‌رسد خطر خودبراندازى که بارها از آن سخن گفته شده است با بازگشت مجدد فعالیت گشت ارشاد و نیز برخوردهاى پلیسی، امنیتى و احکام قضایى نامتعارف نسبت به مسائل اجتماعى خصوصا با بانوان، بیش از پیش خودنمایى مى‌کند».

او در تازه‌ترین اظهاراتش گفته: «با توجه به تجربه تلخ گذشته و هزینه‌هاى سنگینى که جامعه پرداخته و لطماتى که به حیثیت اسلام وارد آمده است، انتظار مى‌رود که مسوؤلان نه تنها با این رفتارها و رویکردها و مواضع مخالفت کنند بلکه با مسببان و مباشران برخورد جدى داشته باشند.»

فرماندهی نیروی انتظامی اعلام روز گذشته اعلام کرد از یکشنبه ۲۵ تیرماه گشت پلیس برای «پوشش خارج عرف» در خیابان‌ها مستقر می‌شوند. این اظهارات واکنش‌های بسیاری به همراه داشت.

این در حالی است که با آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت‌های ارشاد پلیس امنیت اخلاقی، برخی از مسئولان حکومتی از پایان کار گشت‌های ارشاد خبر داده بودند.

یک خبرنگار در توییتی از مشاهداتش از حضور این گشتها در تهران نوشت: «بیشترین شمار ون‌های گشت ارشاد در محدوده خیابان ولیعصر، تئاتر شهر و میدان انقلاب احساس می‌شد.»

اینترنت در ایران؛ اختلال عمدی حکومت در «اکثر وبسایت‌ها و آی‌پی‌های جهان»




 انجمن تجارت الکترونیک که در ایران فعالیت می‌کند در گزارشی مفصل، وضعیت اینترنت در ایران را «بحرانی» خواند و نوشت این کشور «در بین ۱۰۰ کشوری که بیشترین تولید ناخالص ملی را دارند، «پس از میانمار دومین اینترنت پراختلال و پس از چین، دومین اینترنت محدود دنیا را دارد».

بنابر این گزارش از اختلال اینترنت در ایران به عنوان موضوع اصلی «اعتراض شدید کاربران» یاد شده است.

انجمن تجارت الکترونیک تاکید کرده که این اختلال «عمدی» است.

در این گزارش آمده است که «احتمالا بخاطر مقابله با VPNها، اختلال‌های عمدی روی تمامی IPها و ارتباطات کشور وجود دارد».

بر اساس این گزارش با «سیاست جدید و غلط فیلترینگ هوشمند» وزارت ارتباطات، ایران اختلالات همگانی و گسترده‌ای بر روی اکثر وبسایت‌ها و آی‌پی‌های جهان به وجود آورده است.

قالیباف در واکنش به درخواست اختیارات بیشتر به پلیس در ارتباط با حجاب اجباری: نمی‌توانیم خلاف قانون عمل کنیم


 یک روز پس از انتشار خبر بازگشت گشت‌های پلیس ایران در ارتباط با حجاب اجباری،‌ محمدباقر قالیباف،‌ رئیس مجلس ایران، در پاسخ به یک نماینده مجلس که خواستار دادن اختیارات بیشتر به نیروی انتظامی بود گفت که پلیس ضابط است و نمی‌تواند بدون حکم قضایی اقدامی کند.

در جلسه علنی امروز، دوشنبه ۲۷ تیرماه مجلس شورای اسلامی،‌ احمدحسین فلاحی، نماینده همدان، که بارها مطالبه حجاب اجباری را خواست «اکثریت جامعه» عنوان کرده،‌ در تذکری به رئیس مجلس از طولانی بودن روند بررسی «لایحه عفاف و حجاب» و «مختصر» نبودن لایحه انتقاد کرد و نسبت به اینکه «سرنوشت لایحه عفاف و حجاب به سرنوشت لایحه فضای مجازی مبتلا شود» هشدار داد.

این نماینده مجلس خواهان اختیارات بیشتر به نیروی انتظامی شد و خطاب به آقای قالیباف گفت: « شما تجربه تقویت نیروی انتظامی را دارید، ما قدرت را به نیروی انتظامی داده و دستگاه قضایی باید پای کار بیاید تا با مختصرترین قوانین جامعه را کنترل کنیم.»

محمدباقر قالیباف،‌ رئیس مجلس ایران در پاسخ گفت که «نیروی انتظامی ضابط است و نمی‌تواند حکم صادر کرده و یا جایی را پلمب کند. چون خلاف قانون است و قاضی باید تصمیم‌گیری کند.»

او تاکید کرد که «ما نمی‌توانیم خلاف قانون عمل کنیم.»

بی‌خبری از سرنوشت مهدی اعتمادسعید، بازیگر و تسهیلگر مهارت‌های فردی در «بازداشت»


 بر اساس اطلاعات رسیده به بی‌بی‌سی فارسی، مهدی اعتمادسعید، تسهیلگر مهارت‌های فردی، بازیگر و نمایش‌پرداز، از تاریخ ۱۹ خردادماه سال جاری در پارک لاله، در تهران، پایتخت ایران، بازداشت شده است و با وجود گذشت ۳۷ روز کسی از سرنوست او اطلاعی ندارد.

مهدی اعتمادسعید از حدود ۷ سال پیش پروژه‌‎ی اجتماعی «پرتآپ» راه‌اندازی کرده است. به نقل از وی گفته شده است که او این پروژه را با «هدف شاد کردن کودکان» به شکل «داوطلبانه، عام‌المنفعه» و بدون هیچ‌گونه وابستگی به هیچ نهاد یا سازمانی بر پا کرد و در پارک‌ها یا مناطق کم‌برخوردار و سانحه‌دیده، به کمک نیروهای مردمی، به بازی با بچه‌ها می‌پردازد و به گفته دوستانش «دغدغه‌اش شاد کردن کودکان از طریق بازی» است.

منابع آگاه به بی‌بی‌سی اطلاع دادند روز جمعه ۱۹ خردادماه سال جاری، هنگامی که او مانند همیشه با جمعیت زیادی از کودکان و خانواده‌های آنها در پاک لاله تهران، مشغول بازی بودند، نیروهای امنیتی به محل دورهمی آنها وارد شدند و جمعیت را متفرق کردند.

به گفته این منابع آگاه پس از متفرق شدن جمعیت، نیروهای امنیتی آقای اعتمادسعید را تا نزدیک خودروی‌اش تعقیب کردند و سپس چند موتورسوار او را در حضور همسر و دخترش که دو سال و ۹ ماه دارد، بازداشت کردند.


مهدی اعتمادسعید در فیلم «پوست خرس»

در طول ۳۷ روز گذشته مهدی اعتمادسعید تنها یک بار تماس کوتاه هشت دقیقه‌ای با خانواده‌اش داشته و با دخترش صحبت کرده است.

محمد صادقی؛ انتشار ویدیوی یورش ماموران و بازداشتش هنگام پخش زنده در اینستاگرام


 محمد صادقی از پنجره گفته می‌شود طبقه سوم آویزان شده و یورش ماموران به خانه‌اش را غیرقانونی خوانده


قوه قضائیه ایران اعلام کرده است که محمد صادقی، بازیگر، بازداشت شده است. آقای صادقی صبح امروز یکشنبه ۲۵ تیرماه به هنگام پخش زنده در صفحه اینستاگرامش تصاویری را از حمله افرادی منتشر کرد که به نظر می‌رسید ماموران حکومتی هستند و برای بازداشت وی وارد منزلش می‌شوند. همزمان رسانه‌های نزدیک به حکومت تصاویری دیگر از لحظه بازداشت او را منتشر کرده‌اند.

اکنون فرماندهی نیروی انتظامی نیز با انتشار بیانیه‌ای گفته پرونده آقای صادقی به مراجع قضایی ارسال شده است.

پیشتر میزان، پایگاه خبری قوه قضائیه، نوشته است: «محمد صادقی، بازیگری که طی روز‌های گذشته با تولید محتوا‌ی غیرمتعارف و غیرقانونی در شبکه‌های اجتماعی مخاطبانش را به خشونت دعوت کرده بود، امروز با دستور قضایی بازداشت شد.»

این رویداد پس از آن رخ داد که روز گذشته محمد صادقی در ویدیویی در اینستاگرام خود شدیدا از برخورد مامورین با زنان با پوشش اختیاری انتقاد کرد. رسانه‌های نزدیک به حکومت ایران این ویدیو را عامل بازداشت او دانسته‌اند.این بازیگر در شماری از پست‌های قبلی‌اش در اینستاگرام نیز با هشتگ «زن، زندگی، آزادی» از اعتراضات اخیر حمایت کرده بود.

محمد صادقی با سریال «بی‌همگان» به شهرت رسید اما عمده فعالیت‌هایش بیش از سینما در تئاتر متمرکز بوده است.

نیروی انتظامی: گشت‌های پلیس برای مقابله با «پوشش خارج عرف» از امروز مستقر می‌شوند


 سعید منتظرالمهدی سخنگوی نیروی انتظامی ایران گفته با «پوشش خارج از عرف» در خیابان‌ها برخورد خواهد شد

سخنگوی فرماندهی نیروی انتظامی اعلام کرد از یکشنبه ۲۵ تیرماه گشت پلیس برای «پوشش خارج عرف» در خیابان‌ها مستقر می‌شوند.

سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فراجا ، امروز گفت: «پلیس از امروز با استقرار گشت‌های خودرویی و پیاده، با آن دسته از کسانی که متاسفانه بدون توجه به تبعات و عواقب پوششِ خارج از عرف همچنان بر هنجارشکنی خود اصرار دارند ضمن انذار و تذکر در صورت عدم تمکین از دستورات پلیس برخورد قانونی و آنان را به دستگاه قضائی معرفی خواهد کرد».

به گفته او این اقدام «در پی مطالبات مردمی و خواستگاه گروه‌ها و نهادهای مختلف اجتماعی» و همچنین تاکید «رئیس جمهوری و قوه قضائیه» صورت می‌گرد.

او گفت این گشت‌ها در «چارچوب قانون» آغاز به کار می‌کنند و هدف از آن «گسترش امنیت عمومی و تحکیم بنیان خانواده» است.

با آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت‌های ارشاد پلیس امنیت اخلاقی، برخی از مسئولان حکومتی از پایان کار گشت‌های ارشاد خبر داده بودند.

وکیل عباس دریس از تلاش برای درخواست اعاده دادرسی و توقف حکم اعدام خبر داد


 فرشته تابانیان، وکیل عباس دریس، به روزنامه شرق گفته است که وکلای این محکوم‌به‌اعدام با درخواست اعاده دادرسی، در تلاش هستند تا در روزهای آینده دستور توقف اجرای حکم را از دیوان عالی ایران بگیرند.

خانم تابانیان به شرق گفته خانواده رضا صیادی، که آقای دریس برای قتل او مجرم شناخته شده، شاکی این پرونده نیستند.

دیوان عالی ایران حکم اعدام عباس دریس را کمتر از دو هفته پیش تایید کرد.

مادر او با انتشار ویدئویی خواهان لغو حکم او شده است و نامه‌ای هم منتسب به یکی از فرزندان او، که ۱۶ سال دارد، با مضمونی مشابه منتشر شده است.

آقای دریس از بازداشت‌شدگان اعتراضات و ناآرامی‌های آبان ۱۳۹۸ در ماهشهر است.

منبع جدید درآمد دولت ایران: واردات اتومبیل‌های دست دوم قانونی شد


 بعضی از افرادی که مخالف واردات خودروهای کارکرده هستند، آن را امتیاز سودآور به طرفداران حکومت و تسهیلگر فسادهای سازمان‌یافته کنونی، از جمله در واردات کالا به ایران، می‌‌دانند.

شورای نگهبان در ایران سرانجام مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره ورود اتومبیل های کارکرده به ایران را تایید کرد و به این ترتیب واردات خودرو -هرچند کارکرده و دست دوم و نه نو و جدید- بر اساس قانون تازه قرار است از طرف افراد حقوقی و حقیقی به ایران انجام شود.

لایحه دوفوریتی واردات خودروهای کارکرده را دولت ابراهیم رئیسی در فروردین ماه امسال ارائه کرده بود.


محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران، در زمان دریافت این لایحه گفته بود دولت از هم اکنون می‌تواند وارادت را شروع کند. پس از تصویب لایحه در مجلس، موضوع برای بررسی به هیات عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست های کلی نظام در مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت و باوجود وارد شدن مواردی از تعارض، سرانجام به تایید مجمع رسید.


صادق لاریجانی، رئیس مجمع، گفته بود «واردات موجب لطمه به تولید داخلی نمی شود» و«قرار نیست همه کسری نیاز داخل از محل واردات تامین شود. همانگونه که در مورد واردات دارو و تجهیزات پزشکی، اختیار به دولت داده شده است، در مورد خودرو هم می توان اختیار را به دولت داد.»

با اینکه روند تصویب نهایی قانون واردات خودروهای دست دوم کمتر از چهار ماه طول کشید اما پیشنیه مخالفت با آن عمری به درازای جمهوری اسلامی ایران دارد. از جمله مخالفان واردات خودرو «مصطفی میرسلیم» عضو مجمع و نماینده تهران در مجلس است که کتاب او درباره احتراق موتورهای درون سوز در زمانی که وزیر ارشاد اسلامی در دولت اکبر هاشمی رفسنجانی بود، خبرساز شده بود. آقای میرسلیم از جمله چهره های سیاسی جمهوری اسلامی ایران است که واردات خودرو را مغایر با خودکفایی می داند.

دمای شش شهر ایران از ۵۰ درجه گذشت


 موج گرمای کم سابقه درجهان، که از جمله مناطقی از آمریکا و اروپا را دربرگرفته، بخش‌هایی از ایران و افغانستان را هم تحت تاثیر قرار داده است.


بنا به گزارش‌ها، دمای پنج شهر امیدیه، شوش، رامهرمز و آغاجاری و اهواز در خوزستان به بالای ۵۰ درجه رسیده و اداره کل هواشناسی خوزستان هشدار نارنجی اعلام کرده است.

اداره هواشناسی ایلام هم ضمن خبر دادن از دمای ۵۱ درجه‌ای در دهلران، اعلام وضعیت نارنجی کرده است.

همزمان با موج گرمای کم سابقه، شهرستان‌های غیلاویه و ملاشیه در خوزستان از بی آبی هم در رنجند. یکی از اهالی ملاشیه درباره بی آبی روزهای اخیر این به خبرگزاری فارس گفته است: «آب یا قطع است یا اگر هم آب باشد با فشار کم و بوی فاضلاب است فعلاً با تانکر آبرسانی می‌شود؛ ولی تانکر آب جواب‌گوی اهالی منطقه نیست.»

به گزارش این خبرگزاری، مشکل ملاشیه « فقط بی‌آبی نیست، قطعی مکرر برق هم مردم کلافه کرده است.»

از شستشوی میت تا گواهی سلامت روان؛ جمهوری اسلامی زنان بی‌حجاب را چگونه مجازات می‌کند


 احکام جدید قوه قضائیه ایران برای زنانی که حجاب اجباری را رعایت نکرده‌اند با واکنش‌های فروانی رو‌به‌رو شده است؛ بخصوص حکمی که برای آزاده صمدی، بازیگر ایرانی صادر شده است. در تازه‌ترین واکنش، دو صنف سینمای ایران به‌شدت به آن اعتراض کرده‌اند.

در حکم دادگاه، آزاده صمدی، بازیگر سینما، به اتهام «رعایت نکردن حجاب اجباری» به شش ماه محرومیت از فعالیت در فضای مجازی به صورت مستقیم یا به واسطه سایرین محکوم شده و همچنین موظف شده است که با مراجعه به مراکز رسمی روان‌شناسی برای درمان آن‌چه که در این حکم «بیماری شخصیت ضد‌اجتماعی» خوانده شده، به صورت هر دو هفته یک‌بار اقدام و گواهی سلامت خود را در پایان دوره درمان ارائه کند.‌ ‌

اواخر اردیبهشت ماه، تصاویری از مراسم خاک‌سپاری رضا حداد، کارگردان تئاتر منتشر شد که در آن پانته‌آ بهرام و آزاده صمدی، روسری نداشتند و آزاده صمدی کلاه بر سر داشت.

پس از آن قوه قضائیه ایران از صدور«قرار جلب به دادرسی» در رابطه با حجاب اجباری و محاکمه آن‌ها در دادسرای فرهنگ و رسانه در تهران به دلیل «جریحه‌دار کردن اخلاق و عفت عمومی از طریق کشف حجاب» خبر داد.

در تازه‌ترین واکنش به حکم دادگاه آزاده صمدی، کانون کارگردانان و اتحادیه تهیه‌کنندگان سینمای ایران در بیانیه مشترکی اعلام کرده‌اند این حکم را «توهین به شعور تمام اهالی سینما می‌دانیم و مغایر با اصل جمهوری است که به مرام مردم‌سالاری دینی افتخار می‌کند».

نماینده سپاهی مجلس: پارسال خیلی‌ها ترسیده بودند که کار نظام تمام است


 سرتیپ پاسدار محمداسماعیل کوثری، از فرماندهان سپاه و نماینده مجلس شورای اسلامی، می‌گوید سال گذشته بسیاری از مقام‌های جمهوری اسلامی نگران آینده حکومت بوده و بیم سقوط آن را داشتند.

او گفته:‌ «پارسال همه رسانه‌ها علیه ما شدند و خیلی‌ها ترسیده بودند و خیال کردند که الآن دیگر نظام تمام شد؛ حتی بعضی از نماینده‌ها.»

آقای کوثری، که پیشتر جانشین قرارگاه ثارالله، قرارگاه امنیتی سپاه در تهران بوده، گفته است که از نظر او تهدیدها علیه آینده نظام حکومتی ایران به نوعی «امتحان» وفاداران به حکومت بوده‌اند.

او می‌گوید در برابر ابراز نگرانی‌های مقام‌هایی که حکومت را در خطر می‌دیدند گفته:‌ «من گفتم اتفاقا اینها امتحان برای تک تک ما است که ببینند چه کسی پای کار است. آیا ایستاده‌ایم یا کم آورده‌ایم، یا به اموالمان می‌چسبیم و دیگر حرکت نمی‌کنیم.»

اعتراضاتی که پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی آغاز شد حتی از اعتراضات دی ۱۳۹۶ و آبان ۱۳۹۸ هم وسیع‌تر بود و ماه‌ها همه‌روزه در شهرهای مختلف ایران ادامه داشت. این گفته اسماعیل کوثری درباره اینکه «خیلی‌ها ترسیده بودند» اظهارنظر کم‌سابقه‌ای از برآورد وابستگان حکومت از خطر ناشی از این اعتراضات است.

نان گران نشد، اما حالا این نان را باید با چی خورد؟


 علی رمضانیان

شغل,روزنامه‌نگار اقتصادی

هفته گذشته دولت ابراهیمی رئیسی مدعی شد که پرونده نان را بسته و به اندازه ۴۰ درصد از کل فروش روزانه نانوایی‌ها را به عنوان یارانه به حساب آن‌ها واریز می‌کند تا آن‌ها قیمت نان را افزایش ندهند.

اما تورم موجب شد تا بسیاری دیگر از اقلام خوراکی گران شوند و همین مساله به افزایش مصرف نان ختم شده؛ تنها عضو سفره ایرانیان که برخلاف باقی اجزایش، گران نشده است.

در سال ۱۴۰۱ مرکز آمار ایران، میزان مصرف نان هر خانوار را در ایران حدود ۱۶۱ کیلو اعلام کرد. ۱۰ سال قبل و در سال ۱۳۹۱ میزان مصرف نان هر خانوار حدود ۱۵۰ کیلوگرم بود.

هزینه نان هر خانواده در سال ۱۳۹۵، طبق گزارشی از سایت خبری اقتصادنیوز، حدود ۵۰۰ هزار تومان بود. در سال ۱۳۹۹ حدود یک میلیون تومان و در سال ۱۴۰۱ به دو میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در سال رسید.

پیگیری‌های بی‌بی‌سی فارسی نشان می‌دهد که یک خانواده چهارنفره در تهران ماهی حدود ۴۰۰ هزار تومان برای نان هزینه می‌کند که سالانه چهارمیلیون و هشتصد هزار تومان می‌شود.

احمدرضا احمدی، سینما و دوستان هنرمندش؛ مردی ایستاده در چهارراه حوادث


 برای دانستن حضور احمدرضا احمدی در سینما نیاز نبود پیش از انقلاب ۵۷ را دیده باشید. در دهه ۱۳۷۰ وقتی مسعود کیمیایی فیلم «تجارت» را در آلمان ساخت،‌ در تیتراژش، تصاویر بدون دیالوگ دو جوان دیده می‌شد که با هم مشاجره می‌کردند. یکی فرامرز قریبیان بازیگر نقش اصلی «تجارت» بود و دیگری احمدرضا احمدی.

این سکانسی آزمایشی بود که کیمیایی قبل از نخستین فیلم بلندش «بیگانه بیا» در اواخر دهه ۱۳۴۰ ساخت تا برادران اخوان بپذیرند توانایی کارگردانی دارد. اما به او اجازه ندادند نخستین فیلم بلندش را با بازی آن دو جوان ناشناخته بسازد. قریبیان اولین بار در «خاک» بازیگر کیمیایی شد و احمدی هیچوقت بازیگر حرفه‌ای نشد و شاعر ماند. هرچند که کمی بعد در نقش کوتاهی در «پستچی» ساخته داریوش مهرجویی مقابل دوربین رفت.

اگر اخوان‌ها می‌پذیرفتند احمدرضا احمدی یکی از دو بازیگر اصلی «بیگانه بیا» باشد، سرنوشت شاعر فقید تغییر می‌کرد؟ لزوما نه. شاعران آن نسل به سینما سر زده بودند و هیچ وقت بازیگر حرفه‌ای نشده بودند.

محمدعلی سپانلو در چهار فیلم سینمایی قبل و بعد از انقلاب بازی کرد، اما عموم مردم یا حتی سینماروها او را به عنوان بازیگر نمی‌شناختند. شمس لنگرودی هم در چند فیلم بازی کرد که موفق‌ترین‌شان «احتمال باران اسیدی» بود، ولی همچنان شاعر سرشناس‌تری است.

احمد شاملو پیش از انقلاب هم فیلمنامه نوشت، هم بازی کرد و هم فیلم «داغ ننگ» را به عنوان کارگردان ساخت، اما در دهه ۱۳۶۰ در گفت‌وگویی مفصل با ماهنامه فیلم از کارنامه سینمایی‌اش ابراز ندامت کرد. آن آثار سینمایی که نام او را برخود داشتند، فراموش شده‌اند.

میدان نفتی و گازی آرش؛ زخم کهنه دشواری‌های ایران در بهره بردن از میادین مشترک


 تصویری از سکوی نفتی «ابوذر» که در نزدیکی جزیره خارک قرار دارد. ایران به دنبال ساخت سکویی مشابه در میدان آرش بود که به دلیل اعتراض کویت این پروژه متوقف شد


اطلاعات مقاله

نویسنده,امید شکری

شغل,روزنامه‌نگار و پژوهشگر امنیت انرژی

۱۹ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰ ژوئیه ۲۰۲۳

اختلاف بر سر میدان‌های نفتی و گازی آرش میان ایران، عربستان و کویت، مناقشه جدیدی نیست. برای مدتی طولانی، تنش شدیدی که در خلیج فارس بین تهران و ریاض وجود داشت موجب شده بود که حل این اختلاف دور از دسترس به نظر برسد.

اما در ماه‌های اخیر و با تسریع روند عادی‌سازی روابط ایران و عربستان این امید شکل گرفت که دو کشور در کنار حل مشکلات مختلف، راه‌حلی نیز برای بهره‌برداری از این میدان انرژی در خلیج فارس پیدا کنند. با این حال، تحولات روزهای اخیر نشان داد که مساله پیچیده‌تر از آن است به آسانی بتوان به حل مساله امید بست.

در کنار اظهارنظرهای مناقشه برانگیز دو طرف ایران و عربستان درباره میدان آرش، تاریخچه اختلاف نظر بر سر این میدان با کویت نیز یادآور این موضوع مهم است که این پروژه هنوز با چالش‌ها و عواملی همچون مرزهای دریایی و ادعاهای مالکیت روبرو است.

میدان نفتی و گازی آرش، یکی از میادین استراتژیک توسعه نیافته ایران است که با ناحیه بی طرف بین کویت و عربستان مشترک است. ادعا می شود که تقریباً ۴۰ درصد ساختمان نفتی و گازی میدان آرش در آب‌های ایران واقع شده است.


اختلاف بر سر چیست؟


از زمان به قدرت رسیدن ابراهیم رئیسی، وزارت نفت تبلیغات بسیاری درباره «دیپلماسی انرژی» انجام داده است و مدعی است در این زمینه به موفقیت‌های مهمی دست یافته است

در سال‌های گذشته، شرکت ملی نفت ایران یک چاه اکتشافی به نام آرش حفر کرد تا میزان ذخایر این میدان مشترک را مشخص کند و این چاه در نزدیکی خط مرزی مورد قبول ایران قرار داشت.



زهرا سعیدیان‌جو، خواهر میلاد سعیدیان‌جو مجددا بازداشت و به زندان اوین منتقل شد


 زهرا سعیدیان‌جو، خواهر میلاد سعیدیان‌جو از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در ایذه، یک‌شنبه ۱۸ تیر برای دومین بار بازداشت شد.

یک منبع آگاه به بی‌بی‌سی فارسی گفته خانم سعیدیان‌جو که طی ماه‌های اخیر بارها به دیدار دیگر خانواده‌های کشته‌شدگان اعتراضات رفته بود، «روز گذشته در محل کارش در تهران بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. او قرار است به ایذه منتقل شود.»

فاطمه حیدری، خواهر جواد حیدری از کشته‌شدگان اعتراضات سراسری در قزوین هم روز دوشنبه در حساب توییتر خود نوشت «روز گذشته پس از خروج زهرا از محل کارش در تهران، تلفنش خاموش شد و تا امروز هیچ خبری از او نبود. او بالاخره دقایقی پیش تماس گرفت و گفت از دیروز در بازداشت است و می‌خواهند او را به ایذه منتقل کنند. به زهرا گفته‌اند دلیل بازداشتت همدردی با خانواده‌های داغدار است.»

هنوز اتهام و نهاد بازداشت‌کننده خانم سعیدیان‌جو مشخص نیست.

زهرا سعیدیان‌جو اسفندماه ۱۴۰۱ پس از آن بازداشت شد که در مزار برادرش میلاد سعیدیان‌جو مراسم تولد گرفت. او در آن زمان همراه برادر دیگرش امید سعیدیان‌جو بازداشت شد.

تجمع‌کنندگان حامی حجاب اجباری آزاد شدند؛ ستاد امر به معروف بازداشت‌ آنها راغیرعقلانی خواند


 ‌میزان، پایگاه خبری قوه قضاییه ایران از آزادی تمام کسانی که در تجمع حامیان حجاب اجباری بازداشت شده بودند خبر داد.

روح‌الله مومن نسب، دبیر ستاد امر به معروف تهران اما دستگیری این افراد را «بد وغیرعقلانی» توصیف کرده است.

ده‌ها نفر از حامیان حجاب اجباری از پنجشنبه مقابل ساختمان قوه قضاییه در خیابان ولیعصرتهران تحصن کرده و راه‌های منتهی به اداره ارتباطات مردمی قوه قضاییه را بسته بودند. بعدتر گزارش شد که روز شنبه شماری از تحصن‌کنندگان بازداشت شده‌اند.

اتهام این حامیان پوشش اجباری اسلامی، «بر هم زدن نظم و انضباط شهری و تمرد برابر قانون» اعلام شده بود.


ماجرای تجمع‌های مقابل قوه قضائیه چیست؟

علی اصغر رفاهی، از مقام‌های قوه قضائیه، گفته است: به طور معمول هر از گاهی تجمعاتی مقابل حوزه ریاست و دفتر ارتباطات مردمی قوه قضاییه برگزار می‌شود که در این موارد از تجمع کنندگان درخواست می‌شود چند نفر را به عنوان نماینده معرفی کنند تا در دفتر ارتباطات مردمی صحبت‌های آن‌ها شنیده شده و از مسئولان مربوطه پیگیری شود

سازمان ثبت احوال: شوکت الملک و سلطانعلی ممنوع است، نام‌هایتان را عوض کنید


 سازمان ثبت احوال ایران که وابسته به وزارت کشور است، در اطلاعیه خواستار تغییر نام کسانی شد که دارای نام‌ها و فامیلی‌هایی هستند که به گفته این نهاد «موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی» می‌شود.

این نهاد همچنین نام‌ها و «عناوین و القاب و نامهای زننده و مستهجن یا نامتناسب با جنس» را نیز برای درج در شناسنامه ممنوع دانسته و تشخیص این امر و «نام‌های ممنوعه» را با «شورایعالی ثبت احوال» اعلام کرده است.

از جمله نام‌هایی که در این اطلاعیه «ممنوع» خوانده شده «شوکت الملک» و «سلطانعلی» است، نام‌هایی که از گذشته‌های دور در ایران مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

سازمان ثبت احوال ایران استدلال کرده که برخی «القاب، اعم از ساده و مرکب» ممنوع خواهد بود و بعنوان نمونه «ملک الدوله ، خان ، شوکت الملک ، حاجیه سلطان و سلطانعلی» را آورده اما هیچ توضیحی در خصوص چرایی ممنوعیت این اسامی قدیمی ارائه نکرده است.

از جمله نام‌هایی که به گفته این سازمان «موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی» است، به «عبدالات و عبدالعزی» اشاره شده و دلیل آن را «نام دو بت در مکه دوران قبل از اسلام» با عنوان‌های «عزی و لات» خوانده شده است.

به گفته قالیباف «۳۲ دستگاه» در ایران پول می‌گیرند تا «در حوزه حجاب کار کنند»

محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در انتقاد از نهادی مختلف وابسته به حکومت که گفته او «در حوزه حجاب» کار می‌کنند، گفت که بر اساس گزارش کمیسیون فرهنگی مجلس، در حال حاضر «۳۲ دستگاه» در ایران برای این کار، پول دریافت می‌کنند.

رئیس مجلس که مانند باقی سران جمهوری اسلامی از هواداران حجاب اجباری است، از این نهادها انتقاد کرد و گفت که آن‌ها «کوتاهی کرده‌اند».

حجاب اجباری، یکی از مهم‌ترین دلایل اعتراض‌های سراسری در ایران بود که سال گذشته برای ماه‌های متوالی در کشور ادامه داشت. در این اعتراض‌ها بیش از ۵۰۰ نفر کشته شدند.

قالیباف بدون اشاره مستقیم به اعتراض‌ها گفت: «باید دقت کنیم در این میدان دوقطبی‌سازی ایجاد نکنیم. مردم را مقابل هم قرار ندهیم که این کار خواستۀ دشمن است.»

مقام‌های جمهوری اسلامی، به ویژه شخص آیت‌الله خامنه‌ای، خودجوش و مردمی بودن اعتراض‌ها را هرگز به رسمیت نشناختند و کماکان اصرار دارند که این اعتراض‌ها «توطئه کشورهای خارجی» بوده است. آن‌ها هرگز برای این ادعا مستنداتی ارائه نکردند.
 

چرا شکل و مد لباس تا این اندازه برای جمهوری اسلامی اهمیت دارد؟


 به رغم ماه‌ها اعتراض‌های سراسری در ایران که در آن مخالفت با «حجاب» به عنوان یک لباس تحمیلی برای زنان، یکی از مسایل کلیدی محسوب می‌شد، برخورد حاکمیت جمهوری اسلامی با مساله لباس نه تنها تغییری نکرده، بلکه در ادامه فعالیت‌های چند سال اخیر، اقدامات حکومت برای تبلیغ شکلی خاص از پوشش مورد نظرش، شدت نیز گرفته است.

علاوه بر برخورد پلیسی با مساله پوشش شهروندان در ایران که به طور کلی به «حجاب» و زنان محدود نیست، در هفت سال اخیر تلاش‌های مضاعفی برای تبلیغات و تولید مدهای لباس مورد نظر حکومت آغاز شده که روز به روز ابعاد تازه‌تری پیدا می‌کند.

این تلاش‌ها از سال ۱۳۸۵، در پی یکی از مصوبات مجلس شورای اسلامی ایران، در قالب «کارگروه ساماندهی مد و لباس»، زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی، ساختاری سازماندهی‌شده و نهادینه به خود گرفت. اهداف این کارگروه شامل «ترغیب مردم به استفاده از پوشش اسلامی و پرهیز از انتخاب الگوهای غربی بیگانه با فعالیت‌هایی نظیر برگزاری جشنواره‌های پوشاک عفیفانه و پوشاک حجاب، نگارش دستورالعمل اجرایی صدور شناسه مد و لباس ایران (شیما) و...» اعلام شده است.

«سامانه شیما» با ایجاد تدریجی بانک اطلاعاتی جامع از همه لباس‌های تولیدی و وارداتی قانونی، بر چارچوب «شرعی» طرح لباس‌های تولیدی نظارت می‌کند و از ورود لباس‌های وارداتی «مغایر با ارزش‌های دینی و ملی» جلوگیری می‌کند.

بعد از اعتراضات اخیر به حجاب اجباری در ایران، این کارگروه نه تنها رویه‌های خود را تغییر نداد، بلکه با شدت بیشتری به پیگیری و تکمیل این سامانه پرداخت. در ۹ ماهی که از کشته شدن مهسا امینی و اعتراض‌های سراسری می‌گذرد، «کارگروه ساماندهی مد و لباس» به شکل مرتب در حال برپایی نمایشگاه‌های مد و لباس و همایش‌های تشریح «حجاب عفیفانه» در سراسر کشور است.

موج گرما و بی‌آبی در ایران و هشدار درباره آتش‌سوزی


 صف مردم برای دریافت آب در شهر زاهدان


۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۸ ژوئیه ۲۰۲۳

بنابراعلام سازمان هواشناسی قسمت‌های بسیاری از ایران با موج شدید گرما درگیر است. این سازمان با اعلام دمای بالای ۴۹ درجه در بعضی مناطق، به‌ویژه در جنوب غرب، هشدار داده و وضعیت زرد اعلام کرده است

این موج گرما ممکن است پیامدهایی همچون گرمازدگی، افزایش مصرف برق و گاز و آب و احتمال آتش‌سوزی در مراتع و مزارع در برداشته باشد.

به گفته این سازمان از امروز استان‌های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، زنجان، قزوین، البرز، تهران، گیلان، مازندران و گلستان، با افزایش نسبی دما روبرو هستند.

هواشناسی همچنین وضعیت جوی استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، ایلام و خوزستان را به دلیل افزایش سرعت باد و نفوذ گردوغبار از کشورهای همسایه و کاهش دید و کیفیت هوا، زرد اعلام کرده است.


سازمان هواشناسی به مردم درباره تردد غیرضروری به خصوص برای گروه‌های حساس مانند بیماران تنفسی، افراد سالخورده و کودکان هشدار داده است.

کانون نویسندگان ایران: پشت این آرامش گورستانی همبستگی عمومی شکل گرفته


 اعتراضاتی که از شهریور سال گذشته در ایران آغاز شده بود، با سرکوب وسیع از سوی حکومت مواجه شده است

کانون نویسندگان ایران، تشکل صنفی که از جمله با سانسور در این کشور مبارزه می‌کند، در محکومیت آنچه «موج سرکوب‌های اخیر» در ایران توصیف کرده، در بیانیه‌ای گفته «گور آزادی‌خواهان، گور آزادی‌خواهی نخواهد شد» و «پشت این آرامش گورستانی، همبستگی ‌عمومی شکل گرفته است».

بیانیه کانون، حدود ده ماه پس از شروع اعتراضات شهریور ۱۴۰۱، گفته حکومت ایران «پس از قلع و قمع معترضان در خیابان، بازداشت‌های گسترده، شکنجه و ارعاب، صدور و اجرای احکام اعدام و حکم‌فرما کردن آرامشِ گورستانی، حکومت، احضار و پرونده‌سازی‌، برگزاری دادگاه‌ها پشت درهای بسته و صدور احکام سنگین را سرعت بخشیده است».

هشدار کانون نویسندگان ایران پس از برگزاری نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد منتشر شده که در آن گزارش شفاهی هیات حقیقت‌یاب بین المللی بررسی شد. طی این نشست اغلب دولت‌های عضو شورا، از ادامه سرکوب‌ها در ایران ابراز نگرانی کردند.

گزارش‌های اخیر شورای حقوق بشر و نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد هم حاکی از تداوم سرکوب ها در ایران و ابراز نگرانی از ابعاد آن، از جمله شدت گرفتن صدور و اجرای احکام اعدام، است.

بیانیه کانون نویسندگان ایران، از تازه‌ترین ابراز نگرانی‌ها از وضعیت جاری حقوق بشر در ایران است.

درخواست مادر عباس دریس: پسرم را اعدام نکنید


 مادر عباس دریس، از بازداشت‌شدگان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ که به اعدام محکوم شده، در ویدیویی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، خواستار توقف حکم اعدام فرزندش شده است.

مادر آقای دریس در این ویدیو می‌گوید که او «بی‌گناه است» و از مسئولان جمهوری اسلامی می‌خواهد که او را بی‌دلیل اعدام نکنند.

براساس گفته‌های مادر آقای دریس، او سه فرزند دارد و همسرش را از دست داده و در حال حاضر سرپرستی فرزندان وی برعهده اوست.

در این ویدیو کوتاه مادر آقای دریس از مردم می‌خواهد که به او کمک کنند تا جلوی اعدام پسرش گرفته شود.

چند روز پیش فرشته تابانیان، وکیل عباس دریس اعلام کرد که حکم اعدام موکلش تایید شده و دیوان عالی کشور او را به «اتهام محاربه» محکوم به اعدام کرده است.

نگاهی به ۹ ماه برخورد با دانشجویان معترض؛ از «فلج تحلیلی» تا بسیج همه ابزارهای سرکوب


 سرکوب بی‌سابقه دانشجویان سراسر کشور در ۹ ماهی که از آغاز اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» گذشته، کماکان با شدت ادامه دارد. در عین حال کمتر درباره دشواری‌های این سرکوب برای دستگاه امنیتی، صحبت می‌شود.

این در حالی است که مرور برخی اسناد امنیتی محرمانه‌ای که در طی این چند ماه فاش شده نشان می‌دهد، هم شمار بالای دانشگاه‌های درگیر در این اعتراضات، و هم تنوع بالای کنش‌های دانشجویان، موجب شد تا دشواری سرکوب آنها دوچندان شود.

تا به حال آمارهای متفاوتی از شمار دانشگاه‌های معترض در رسانه‌ها مطرح شده است. بالاترین این آمار مربوط به خبرگزاری «هرانا»، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر است که حدود ۱۵۰ دانشگاه معترض از مهر سال گذشته تا امروز را نشان می‌دهد. و البته در مجموع صدها تجمع اعتراضی نیز در دانشگاه‌های مختلف برگزار شد.

هرانا در گزارشی که تنها ۸۲ روز بعد از آغاز اعتراض‌ها منتشر کرده بود نوشته بود که دانشجویان در این مدت ۶۱۵ تظاهرات اعتراضی برپا کردند. این گونه اعتراض‌ها که عموما در محوطه دانشگاه‌های مختلف کشور برگزار می‌شوند تا امروز ادامه داشته است.

از آن سو در یکی ازشماره های بولتن داخلی خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران اشاره شده که دست کم «۵۱ درصد دانشجویان دانشگاه های دولتی» و« ۱۸ درصد دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی»، تنها در تجمعات دانشجویی، به عنوان یکی از کنش های اعتراضی دانشجویان شرکت داشته‌اند.

ایران با هیات حقیقت‌یاب سازمان ملل «همکاری نکرده»

صبح چهارشنبه اولین گزارش هیات حقیقت‌یاب سازمان ملل درباره موارد نقض حقوق بشر و خشونت حکومتی در اعتراضات اخیر ایران به شورای حقوق بشر، مستقر در ژنو، ارائه شد.

سارا حسین، حقوقدان بنگلادشی، گفت حکومت ایران هنوز با این هیات همکاری نکرده است. او با انتقاد از اینکه خانواده مهسا (ژینا) امینی پاسخ قانع‌کننده‌ای درباره کشته شدن دخترشان در بازداشت گشت ارشاد نگرفته و شاهد اجرای عدالت نبوده‌اند، گفت نیلوفر حامدی و الهه حامدی، دو روزنامه‌نگار دخیل در پوشش خبری این ماجرا، هنوز ۹ ماه است که در زندان هستند.

کاظم غریب‌آبادی، نماینده ایران در این جلسه از جمهوری اسلامی دفاع کرد و با اشاره به اعتراضات اخیر در فرانسه، شورای حقوق بشر سازمان ملل را برای پیگیری نکردن خشونت‌ پلیس آن کشور زیر سوال برد.

نمایندگان کشورهای مختلف- هم در این جلسه در حمایت یا علیه عملکرد حقوق بشری حکومت ایران صحبت کردند. اعتراض پیاپی نماینده ایران به استفاده از لفظ «رژیم» در ارجاع به حکومت ایران در جلسه اختلال آفرید.

در پاییز سال گذشته و حدود دو ماه بعد از بروز اعتراضات گسترده بی‌سابقه در ایران و خشونت شدید حکومت در سرکوب اعتراضات، شورای حقوق بشر سازمان ملل برای اولین بار یک نشست اضطراری و ویژه ایران تشکیل داد و در قطعنامه‌ای تشکیل یک کمیته حقیقت‌یاب را تصویب کرد.

اعتراضات ۹۸؛ حکم اعدام عباس دریس از بازداشتی‌های ماهشهر در دیوان عالی «تایید شد»


 وکیل عباس دریس از دستگیرشدگان اعتراضات سراسری سال ۱۳۹۸ می‌گوید که حکم اعدام موکل او در دیوان عالی کشور تایید شده است. عباس دریس که در زندان سپیدار اهواز محبوس است بعد از کشتار نیزار ماهشهر خوزستان، یکی از خونین‌ترین حوادث آن سال، دستگیر شده بود.

فرشته تابانیان روز سه‌شنبه در توییتی نوشت که دیوان عالی کشور حکم اعدام موکلش را به «اتهام محاربه» تایید کرده است.

وکیل آقای دریس افزود که پرونده دارای «ایراداتی» بوده که دیوان عالی به آنها «توجه نکرده» است.

خانم تابانیان همچنین اشاره کرد که تایید حکم به وی ابلاغ نشده است و وی «از طریق ابلاغ استحضاری شعبه اول دادگاه انقلاب ماهشهر» از آن آگاه شده است.

او تاکید کرده است که از این حکم اعاده دادرسی خواهد کرد.

حکم اعدام آقای دریس اواخر مهر ماه گذشته - ۱۴۰۱ - در دادگاه انقلاب ماهشهر تایید شده بود. در آن زمان گزارش شد که محسن، برادر عباس دریس، در این پروینده تبرئه شده است.

برادران دریس از اهالی شهرک چمران (جراحی) در شهرستان ماهشهر بودند که در آذر ماه ۹۸ بازداشت شدند.

یکی از رویدادهای خونین اعتراضات آن سال در نیزار ماهشهر روی داد.

یک شاهد عینی در آن زمان به بی‌بی‌سی گفت که ساعت نه و نیم صبح روز دوشنبه ۲۷ آبان ماموران امنیتی در میدانی که معترضان بسته بودند پیاده شدند. در نزدیکی این میدان نیزاری قرار دارد که به گفته شاهدان عینی از سمت نیزار به یکی از ماموران امنیتی سپاه شلیک می‌شود و بعد نیروهای امنیتی معترضان را به گلوله می‌بندند.

شاهد عینی گفت معترضانی که راه را بسته بودند مسلح نبودند و به سمت نیزار فرار کردند ولی ماموران امنیتی به آنها هم شلیک کردند.

به گفته این شاهد نزدیک به ۲۰ نفر در تیراندازی ماموران به نیزار کشته شدند.

اتهام این دو برادر در وهله اول، قتل عمد فردی به نام رضا صیادی از نیروهای یگان ویژه و همچنین، محاربه به دلیل استفاده از سلاح و شلیک با آن قید شده بود.

در رای دادگاه انقلاب ماهشهر گفته شده بود که حکم براساس اعترافات عباس دریس صادر شده است.

عباس دریس در اعترافات اولیه عنوان کرده بود که در اعتراضات ماهشهر، با توجه به فاصله زیاد، اساسا پس از شلیک با اسلحه، متوجه نشده که آیا با این شلیک، گلوله‌ای به فردی اصابت کرده یا خیر اما، تنها مشاهده کرده که در آن سو، افرادی با لباس سیاه بودند که افتادند.

اما وکیل او بعدا گفت که آن اعترافات در وزارت اطلاعات اخذ شده و او در دادگاه، اتهامات را رد کرده و گفته در جریان آنچه در نیزارهای ماهشهر رخ داده به کسی شلیک نکرده و کسی را نکشته است.

عباس دریس، متولد ۱۳۵۲، پدر سه فرزند است.

او اصلا اهل آبادان است که بعدها به دلیل جنگ به چمران واقع در بندر ماهشهر مهاجرت کردند.


اعتراض‌های آبان ۹۸ ابتدا در واکنش به افزایش ناگهانی و اعلام‌نشده بنزین آغاز شد اما به سرعت بیش از "پانصد نقطه" ایران را فراگرفت و کل حاکمیت و نمادهای مهم جمهوری اسلامی را هدف قرار داد.

محمدرضا باهنر، دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین به خبرگزاری خبرآنلاین گفته " در آبان ۹۸ مردم نه تنها از موضوع بنزین، بلکه پیش از آن از همه چیز ناراضی بودند."

مقامات جمهوری اسلامی برای مقابله با اعتراض‌ها دست به سرکوب گسترده زدند و شبکه اینترنت سراسری را قطع کردند.

سازمان عفو بین‌الملل بعدا گزارش داد که کشته شدن ۳۲۴ نفر به دست نیروهای امنیتی را تایید و مستند کرده است.

در این آمار ۱۰ زن و ۲۲ کودک زیر ۱۸ سال (۲۱ پسربچه‌ ۱۲ تا ۱۷ ساله و یک دختربچه ۸ تا ۱۰ ساله) نیز دیده می‌شوند، با این حال به گفته عفو بین‌الملل اکثریت کشته‌شدگان در دهه بیست یا سی زندگی بوده‌اند.

برخی آمارهای غیررسمی حاکی از این است که شمار کشته‌ها بسیار بیش از این بوده است.

هیات قضات «دادگاه بین‌المللی مردمی آبان» اوایل مهر ماه ۱۰۴۱ اعلام کرد که از نظر آن‌ها در جریان سرکوب آبان ۹۸، دولت و نیروهای امنیتی ایران به «جنایت علیه بشریت» دست زده‌اند و ۱۳ تن از سران جمهوری اسلامی، از جمله آیت‌الله علی خامنه‌ای باید به این اتهام محاکمه شوند.

در حکم قضات «دادگاه بین‌المللی مردمی آبان» آمده بود که دولت، همراه با شورای عالی امنیت ملی، شوراهای تامین استان ها، نیروی انتظامی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروهای شبه نظامی بسیج، سایر نیروهای لباس شخصی در «جنایت علیه بشریت» دست داشته‌اند.

«دادگاه بین‌المللی مردمی آبان»، ابتکار عملی بود که توسط سه سازمان غیردولتی «عدالت برای ایران»، «حقوق بشر ایران» و «با هم علیه اعدام» در آبان ماه سال ۱۴۰۰ جلساتی را به مدت پنج روز در شهر لندن برگزار کرد.

عضویت در شانگهای؛ منافع اقتصادی این سازمان برای ایران چیست؟


 سرانجام بعد از ۱۵ سال، به صورت رسمی، جمهوری اسلامی ایران عضو سازمان همکاری شانگهای شد.

ایران در حالی به عضویت کامل این سازمان در می‌آید که از سال ۲۰۰۵ به عنوان عضو ناظر پذیرفته شده و در سال ۲۰۰۸ درخواست عضویت کامل خود را به این سازمان ارسال کرده‌بود.

جمهوری اسلامی ایران سال‌هاست که تلاش می‌کند تا عضو سازمان‌های بزرگ جهان مانند سازمان همکاری شانگهای و سازمان تجارت جهانی شود.

فارغ از مشکلات سیاسی و بین‌المللی، مهمترین عامل تأخیر عضویت ایران در سازمان‌های جهانی، ساختاری اقتصادی ایران است.

به همین دلیل برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند که پیوستن به سازمان همکاری شانگهای می‌تواند به ایران کمک کند تا ساختار‌های اقتصادی خود را ترمیم و رقابتی‌تر کند.

سه نفر در ایران برای «تجاوز به عنف» اعدام شدند


 سه نفر در ایران به دلیل «تجاوز به عنف» اعدام شدند. به گزارش میزان، خبرگزاری قوه قضائیه ایران، این سه نفر صبح سه‌شنبه در زندان مرکزی بندرعباس به دار آویخته شدند.

به گفته مجتبی قهرمانی، رئیس کل دادگستری هرمزگان، متهم ردیف اول به هفت، متهم ردیف دوم به چهار و متهم ردیف سوم به یک فقره «زنای به عنف» محکوم شدند.

به گفته آقای قهرمانی: «با توجه به محتوای پیام‌های تبادل شده بین این افراد و اقاریر آنها مبنی بر تجاوز به بزه دیدگان و عکس‌ها و فیلم‌هایی که در حال انجام تجاوز تهیه کرده‌اند، ارتکاب جرم توسط این محکومین برای دادگاه احراز شد.»

به گزارش میزان، دیوان عالی کشور درخواست این سه نفر برای اعاده دادرسی را رد و حکم را پس از بررسی تایید کرده بود.

رئیس کل دادگستری هرمزگان گفت در آبان ۱۴۰۰، اداره کل اطلاعات این استان متوجه انتشار «تصاویر و متن‌های غیر اخلاقی حاوی محتوای مستهجن مبنی بر تجاوز در فضای مجازی» شد:

محاکمه سه روزنامه‌نگار زن در دادگاه انقلاب تهران


 جلسه محاکمه زنان روزنامه‌نگار مهرنوش زارعی هنزکی، سعیده شفیعی و نسیم سلطان بیگی در دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شده است.

به گزارش خبرگزاری حقوق بشری هرانا اتهامات این خبرنگاران با توجه به نوشته‌های آنها از جمله «تبلیغ علیه نظام» است.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر در ایران در بیانیه‌ای در واکنش به محاکمه این سه روزنامه‌نگار «سرکوب بی‌وقفه رسانه، مدافعان حقوق بشر و جامعه مدنی» را محکوم کرد و خواستار آزادی روزنامه‌نگاران زندانی شد.

سعیده شفیعی داستان‌نویس و روزنامه‌نگار اقتصادی بهمن ماه گذشته بازداشت و بعد از چند هفته با قرار وثیقه سنگین مالی آزاد شد.

مهرنوش زارعی هنزکی، روزنامه‌نگار حوزه‌ی اجتماعی که از جمله برای خبرگزاری ایلنا کار کرده هم بهمن ماه ۱۴۰۱ دستگیر و در اواخر آن ماه با قرار وثیقه موقتا آزاد شد.

آگهی نامه امیرسالار داودی و احمدرضا حائری از اوین: بازداشت‌شدگان آبان ۹۸ از بخش‌نامه عفو کنار گذاشته شدند


 امیر سالار داودی، وکیل و فعال حقوق بشر و احمدرضا حائری، روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر زندانی، در نامه‌ای که به دست بی‌بی‌سی رسیده، به «استاندارد چندگانه» قوه قضائیه در خصوص اجرای «بخش‌نامه عفو رهبری» در رابطه با بازداشت‌شدگان اعتراضات آبان ۹۸ اعتراض کردند.

این دو زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، در نامه خود با اشاره به آزادی عده کمی از زندانیان سیاسی از طریق این بخش‌نامه نوشته‌اند: «با گذر از زمستان و رسیدن بهار ۱۴۰۲ شاهد پرونده‌سازی دوباره برای برخی کنشگران آزاد شده و مستثنی کردن خودسرانه شمار دیگری از کنشگران در بند از شمول آن بخش‌نامه بودیم و دریافتیم که سیاست عفو نه یک راهبرد بلکه تاکتیکی بود با استانداردهایی چندگانه!»

این دو فعال حقوق بشر زندانی نوشته‌اند در زندان اوین شاهد «وجوه تلخ این چندگانگی» هستند، اما «امید به حل و فصل آن» دارند.

در بخشی از نامه امیرسالار داوی و احمدرضا حائری با اشاره به بازداشت‌شدگان اعتراضات آبان ۹۸ آمده است:

«تا پیش از این گمان ما بر این بود که مجموعه دستگاه‌های قضائی-امنیتی بنا بر سیاق اعتراضات اخیر، پرونده هزاران شهروند بازداشت شده در جریان اعتراضات آبان ۹۸ را نیز بسته باشند، و موجب تعجب و تاسف بود وقتی آگاه شدیم برخی از جوانان همبندی ما در زندان اوین از جمله بازداشت‌شدگان اعتراضات آبان ۹۸ هستند.»

موج پلمب کافه‌ها در پایتخت و دیگر شهرهای ایران به دلیل سرپیچی زنان از حجاب اجباری


 در ادامه تشدید فشارهای حکومتی برای اعمال حجاب اجباری، نیروهای اداره اماکن اقدام به پلمب شماری از اماکن صنفی، تجاری و تفریحی و به ویژه ده‌ها کافه‌ فعال در شهرهای مختلف از جمله بندرعباس، مشهد، تهران، اسلامشهر، اشتهارد، پرند، رشت و متل قو کردند.

در بندرعباس مرکز استان هرمزگان، روز یکشنبه اداره نظارت بر اماکن فرماندهی انتظامی فهرستی از واحدهای صنفی را اعلام کرد که به اتهام حضور زنانی که از حجاب اجباری سر باز می‌زنند، پلمب شده‌اند.

در این فهرست دست‌کم چهار کافه از کافه‌های مشهور بندرعباس شامل کافه ونیز، کافه لیان، کافه چوبی و کافه دوچرخه قرار دارند که بنابر اعلام اداره امکان به اتهام «عدم رعایت شئونات اسلامی و کشف حجاب‌های صورت گرفته» پلمب شده‌اند.

فرماندهی انتظامی بندرعباس همچنین از پلمب یک باشگاه ورزشی در این شهر به اتهام «عدم رعایت شئونات اسلامی» خبر داد. این در حالی است که در روزهای گذشته نیز تعدادی از واحدهای تجاری و همچنین کافه‌های موجود در «بندرعباس مال» به دلیل مشابهی پلمب شده‌اند.

در شهر مشهد ماموران انتظامی روز یکشنبه اقدام به پلمب «کافه نقطه» کردند، کافه‌ای که به تازگی افتتاح شده بود. این نیروها یک روز قبل نیز کافه‌رستوران لاویستا در مشهد را پلمب کرده بودند.

نماینده مهاباد: دولت مستقیم در چشم مردم نگاه می‌کند و دروغ می‌گوید


 نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به از بین رفتن ۹ میلیون شغل در فضای مجازی به خاطر اعمال محدودیت بر شبکه‌های اجتماعی گفت که «دولت مستقیم در چشم مردم نگاه می‌کند و دروغ می‌گوید».

جلال محمودزاده با انتقاد از عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم گفت: «تمام آمارهایی که دولت می‌دهد از رئیس جمهور گرفته تا وزرا و تیم اقتصادی، غیرواقعی است.»

او با اشاره به ادعای اخیر ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران مبنی بر اینکه «تورم کنترل شده»، گفت این ادعا با گزارش مرکز آمار ایران که وابسته به دولت است نیز همخوانی ندارد و تنها چند ساعت بعد از اظهارات رئیسی، بانک جهانی اعلام کرد که ایران جزو کشورهای اول در تورم مواد غذایی است.

آخرین گزارش مرکز آمار ایران نیز نشان می‌دهد تورم اقلام خوراکی در ۱۲ ماه منتهی به خرداد امسال نسبت به دوره مشابه در سال گذشته، تورم سالانه، ۷۱.۳ درصد رشد قیمت داشته است.

جلال محمودزاده روز یک‌شنبه در ادامه سخنانش اظهار داشت: «چیزی که در کوچه و بازار از مردم می‌شنویم، اعتراضات به‌حق است. دولت مستقیم به چشم مردم نگاه می‌کند و دروغ می‌گوید. این دروغ‌ها در آینده، اثرات منفی زیادی حتی برای دولت‌های بعدی دارد.»

دومین جلسه دادگاه توماج صالحی برگزار شد؛ رأی ظرف یک هفته باید ابلاغ شود


 دومین جلسه رسیدگی به اتهامات توماج صالحی، خواننده بازداشت‌شده در جریان اعتراضات ۱۴۰۱، روز یک‌شنبه ۱۱ تیر به صورت غیر علنی برگزار شد.

دومین جلسه رسیدگی به اتهامات توماج صالحی، خواننده بازداشت‌شده در جریان اعتراضات ۱۴۰۱، روز یک‌شنبه ۱۱ تیر به صورت غیر علنی برگزار شد.

امیر رئیسیان، وکیل این خواننده معترض، در گفت‌وگو با روزنامه «هم‌میهن» ضمن اعلام این خبر گفت که در پایان جلسه دادگاه «ختم رسیدگی اعلام شد و بر این اساس دادگاه مبادرت به صدور رأی خواهد کرد و تصمیم دادگاه بر اساس قانون در یک هفته ابلاغ خواهد شد».

به گفته آقای رئیسیان، دومین جلسه رسیدگی به اتهامات توماج صالحی به‌صورت «غیر علنی» برگزار شد و «اجازه حضور اشخاص ثالث، خبرنگاران، نمایندگان جامعه مدنی و همین‌طور خانواده موکل در دادگاه داده نشد.»

این جلسه در حالی برگزار شد که بنا بر اظهارات وکیل آقای صالحی، موکلش طی هشت ماه گذشته که در بازداشت بوده، تنها امکان نیم ساعت ملاقات با وکلای خود را داشته است.

برگزاری غیرعلنی دومین جلسه دادگاه توماج صالحی همانند جلسه اول با واکنش یی‌وان ری، نماینده پارلمان آلمان و یکی از کفیلان سیاسی او، همراه شد.

هشدار مجلس درباره تهدید جان شهروندان ایرانی با تداوم سوزاندن مازوت در نیروگاه‌ها


 دود مازوت سمی و کشنده است و سازمان ملل سوزاندن آن را در ایران نقض حقوق بشر توصیف کرده 

کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در ایران درباره خطرات تداوم استفاده از سوختهای غیراستاندار در نیروگاه‌ها بر جان شهروندان ایرانی هشدار داده است.

این کمیسیون به نقل از سازمان حفاظت محیط‌زیست اعلام کرده است که از ۱۶ نیروگاه کشور، ۱۴ نیروگاه مازوت مصرف می‌کنند که باعث آلودگی بیشتر هوای شهرهای کشور شده است.

علی خضریان، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ در جلسه علنی مجلس ایران گفته است که «وزارت نیرو در تامین برق مورد نیاز کشور نه تنها از انرژی‌های تجدیدپذیر استفاده نکرده که به دلیل شرایط خاص تحریمی کشور، مصرف مازوت در حال افزایش است».

آقای خضریان گفته عدم اجرای قانون هوای پاک در تهران باعث شده است که تعداد روزهای پاک (از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا ۱۸ دی‌ماه همان سال) از ۱۵ روز به ۲ روز در همان بازه زمانی در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ تقلیل پیدا کند.

بر اساس گزارشی که کمیسیون اصل ۹۰ منتشر کرده شرایط ناسالم هوا برای تمامی گروه‌ها از ۸ روز در سال ۱۳۹۹ به ۲۴ روز در سال ۱۴۰۱ رسیده است که به گفته سخنگوی این کمیسیون «نشان دهندۀ اوج بحران است».

ممنوعیتی مرگبار؛ نوشیدن الکل و آسیب‌های بیشماری که پنهان مانده‌اند


 مصرف مشروبات الکلی دست‌ساز تقلبی غیراستاندارد در استان البرز ایران موجب مرگ دستکم ۱۵ نفر و مسمومیت ۱۸۲ نفر شده است. بنابرگفته پلیس ایران این مشروبات تقلبی با استفاده از سهمیه الکل یک کارخانه تولید لوازم بهداشتی در اطراف کرج ساخته شده و شش نفر هم در این رابطه دستگیر شده‌اند.

این نخستین بار نیست که چنین مشروباتی در ایران قربانی می‌گیرد. پیشتر در سال ۱۳۹۷، که ماجرای مشابهی در بندرعباس رخ داد، پزشکی قانونی ایران اعلام کرد که سالانه ۱۲۰ نفر بر اثر مصرف مشروب غیراستاندارد و مسمومیت ناشی از آن جان می‌بازند.

ممنوعیت سخت‌گیرانه فروش نوشیدنی‌های الکلی موجب شده تا مصرف سرانه الکل در ایران به شکل قابل توجهی از کشورهای دیگر کمتر باشد. اما این بدین معنا نیست که در میان کسانی که به طور معمول الکل مصرف می‌کنند، میزان مصرف پایین باشد.

بر اساس آمارهای سازمان جهانی بهداشت، ایران از جمله کشورهایی است که میزان متوسط مصرف الکل، از بسیاری از کشورهایی که در آن‌ها خرید و فروش نوشیدنی‌های الکلی آزاد است، بیشتر است.


مهمترین عامل بروز و تکرار این حوادث جرم‌انگاری تهیه، فروش و مصرف مشروبات الکلی بر پایه احکام فقهی است. به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی همان سیاستی که در قبال حجاب در پیش گرفته و بر آن اصرار دارد در مورد مشروبات الکلی هم تکرار کرده است.

سیستان و بلوچستان گرفتار سیل و طوفان ریزگردها ظرف یک هفته

طوفانی با بیش از ۱۰۰ کیلومتر سرعت و حرکت ریزگردها چند روزیست که در سیستان و بلوچستان آغاز شده 

درحالی که طوفان خاک و ریزگردها در یک هفته اخیر بیش از هزار نفر را در سیستان و بلوچستان راهی بیمارستان کرده، گزارش‌ها در روز سه‌شنبه حاکی از وقوع سیل در نقاط مختلف این استان است.

خبرگزاری حال‌وش نوشت که مناطق مختلفی از سیستان و بلوچستان شاهد بارش سنگین باران بود و در بسیاری از مناطق رودخانه‌های فصلی طغيان کرده و مسیرهای مواصلاتی مسدود شده است.

براساس این گزارش دامن، خاش، سراوان، سرباز، نیکشهر، لاشار، چابهار و ایرانشهر شاهد بارش باران بودند.

خبرگزاری رسمی ایرنا هم به نقل از سرپرست سازمان امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر از آبگرفتگی در ۳ استان ایران طی دو روز گذشته خبر داد.

بابک محمودی گفت: «در عملیات امداد و نجات در سیل و آبگرفتگی ٤٨ ساعت گذشته ٣ استان (سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان) نیازمند به خدمات امداد و نجات شدند.»
 

آنچه باید درباره مشروب غیراستاندارد و مسمومیت با متانول بدانیم

مشروب ناسالم، یعنی مشروبی که ‌حاوی مواد سمی و خطرناکی همچون متانول است، در ایران مرتب قربانی می‌گیرد و هر از چندی هم اخبار آن توجه رسانه‌ها را جلب می‌کند. اما از منظر پزشکی چه نکاتی را لازم است در این باره بدانیم؟


متانول چیست و چه فرقی با اتانول دارد؟

متانول یا الکل متیلیک که به الکل صنعتی و الکل چوب هم معروف است، برخلاف هم‌خانوادهٔ خود، اتانول (یا همان الکل اتیلیک موجود در مشروبات الکلی)، بسیار سمی است.

متانول خالص از لحاظ رنگ، بو و طعم به اتانول شباهت دارد اما در بسیاری از کشورها برای جلوگیری از نوشیدن و متمایز کردن آن از متانول، مواد رنگی و بدطعم به آن اضافه می‌کنند.

اما تشخیص طعم و بوی متانول خالص، بخصوص مخلوط با اتانول، بسیار سخت است و این باعث سوء استفاده از این الکل ارزان اما بسیار سمی در تولید مشروبات تقلبی می‌شود.
 

در چه مشروباتی متانول یافت می‌شود؟

متانول به میزان بسیار کمتری از اتانول در روند تخمیر و تولید الکل تولید می‌شود اما در ساخت مشروب استاندارد، آن را بعد تصفیه و حذف می‌کنند. بنابراین مشروب استاندارد خطر مسمومیت با متانول را ندارد.

افزایش آمار مسمومیت با الکل در ایران، رادان: مسمومیت‌های الکلی سریالی نیستند

در حالی که آمار مسموم‌شدگان و جان‌باختگان بر اثر مسمومیت با الکل در ایران افزایش می‌یابد، فرمانده انتظامی کل کشور گفته است این مسمومیت‌ها «به‌هیچ‌وجه سریالی نیستند.»

موج تازه اخبار مسمومیت با الکل در ایران که از تقریبا دو هفته پیش شروع شد همچنان ادامه دارد.

در آخرین گزارش‌ها، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان رباط‌کریم یکشنبه خبر داد «مسمومیت‌ ناشی از مصرف مشروبات الکلی» در این شهرستان از ۲۲ نفر در هفته گذشته به «۴۱ نفر» افزایش یافته است.

محمد یوسفوند گفت بر اساس گزارش‌ «مسئولان بیمارستان حضرت فاطمه زهرا، از این تعداد، شش نفر فوت کرده و یک نفر نابینا شده و یک نفر حالش وخیم و در آی‌سی‌یو بستری است.» او هفته پیش از فوت هفت نفر خبر داده بود.

آقای یوسفوند گفت از ابتدای تیر ۱۴۰۲ پنج نفر در این رابطه دستگیر شده‌اند و شش مورد هم پلمب انجام شده است.
 

گزارش تحقیقی شرق و تین‌نیوز: عددسازی در هواشناسی ایران و امکان رانت‌خواری در تعرفه برق و گاز

نامه‌ای که عددهای به گفته شرق و تین‌نیوز نادرست در آن آمده به امضای سحر تاج‌بخش مسلمان، رئیس سازمان هواشناسی ایران رسیده است.

سازمان هواشناسی ایران متهم شده است که با سهل‌انگاری یا دست‌کاری در داده‌های هواشناسی باعث خسارت به منابع عمومی شده یا حتی در فساد و رانت‌خواری همدست بوده است.

روزنامه شرق و تین‌نیوز، وبسایت خبری تخصصی اخبار حمل‌ونقل، با استناد به یک نامه سازمان هواشناسی به شرکت توانیر، مسئول عمده فروش برق در ایران، این اتهام را علیه سازمان هواشناسی مطرح کرده‌اند و گفته‌اند به دلیل اطلاعات نادرست آن خسارت هنگفتی به صنعت انرژی وارد آمده است.

سازمان هواشناسی ایران تاکنون درباره این اتهام موضعی نگرفته است.

در نامه مورد استناد، که تاریخ مرداد ۱۴۰۱ را دارد، جدولی از اطلاعات متوسط ماهانه حداکثر دما و درجه حرارت تر منتشر شده که شرق و تین‌نیوز می‌گویند ستون دمای تر آن خلاف اطلاعات موجود در بانک داده سازمان هواشناسی است.

دمای تر یک شاخص هواشناسی است که علاوه بر درجه حرارت، رطوبت را هم در نظر می‌گیرد. در شرایط کاملا مرطوب دمای خشک و تر با هم برابرند، اما در رطوبت پایین، به دلیل امکان تبخیر، دمای تر پایین‌تر از دمای خشک گزارش می‌شود.
 

«دو دستگاه اطلاعاتی» ایران برای ورود زنان تماشاگر به ورزشگاه‌ها برنامه‌ریزی می‌کنند

جام جهانی قطر صحنه اعتراض عده‌ای از تماشاگران ایرانی شد که در حمایت از حقوق زنان شعار می‌دادند


رئیس فدراسیون فوتبال ایران، می‌گوید شورای عالی امنیت ملی مجوز داده است که زنان برای تماشای بازی‌های فوتبال مردان به ورزشگاه‌ها راه داده شوند.

مهدی تاج با اشاره به مصوبه شورای عالی امنیت ملی گفته: «آمدن و نیامدن آنها دیگر مطرح نیست.»

آقای تاج گفته است کارگروهی تعیین شده که تصمیم‌گیری درباره نحوه اجرای این مصوبه را بر عهده دارد.

به گفته او به جز این فدراسیون و وزارتخانه‌های کشور و ورزش «دو دستگاه اطلاعاتی» هم برای چگونگی ورود زنان به ورزشگاه‌ها «برنامه‌ریزی می‌کنند.»

موضوع ورود زنان به ورزشگاه‌ها از مسائلی است که در سال‌های اخیر بر ورزش ایران سایه انداخته است.

جاده‌های یوزکُش ایران؛ ۱۳ یوزپلنگ در ۱۳ سال

مرگ توله یوز یکساله‌ای بر اثر تصادف در جاده میامی - سبزوار تعداد تلفات این گونه در معرض انقراض در ایران را ظرف ۱۳ سال اخیر به ۱۳ فرد رساند. «فنس‌کشی» ۳۶ کیلومتر از این جاده در محدوده عباس‌آباد به عنوان راهکار ضروری نجات یوزپلنگ‌ها از تصادفات جاده‌ای شناخته می‌شود، اما وزارت راه و شهرسازی این اقدام را به دلیل نبود بودجه به درازمدت موکول کرده‌است.

این در حالی است که جاده میامی - سبزوار که به جاده «انقراض یوزپلنگ» شهره شده به عنوان بخشی از راه ارتباطی تهران - مشهد ۵۰ روز پیش از این نیز شاهد تصادفی مرگبار از جمعیت یوز‌پلنگان ایرانی بود.

پیشتر حسن اکبری معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست درباره تکثیر در اسارت و رهاسازی پیروز در طبیعت گفته بود: «ما نمی‌خواهیم اعتبار، انرژی و هزینه‌ سازمان را بیش از این برای پیروز و حتی شرایط تکثیر صرف کنیم. ما در طبیعت یوزهایی داریم که بسیار برای ما ارزشمندتر هستند.»

محور میامی - سبزوار که از دل زیستگاه خارتوران می‌گذرد، همه ساله دستکم ۲۰ میلیون مسافر به خود می‌بیند و براساس آمار پلیس‌راه در تصادفات جاده‌ای این محور سالانه دستکم ۸۰ نفر جان خود را از دست می‌دهند.


مرگ یوزپلنگ‌های جوان


ششم فروردین ۱۴۰۲، «ماجراد» یوزپلنگ ماده‌ای که در آستانه به‌دنیا آوردن سه توله‌اش بود، تنها ۳۴ روز پس از تلف شدن «پیروز» توله‌یوز متولد شده در اسارت، در پی تصادف جان باخت.
 

وقوع زلزله به بزرگی ۴.۴ در حوالی آرادان سمنان؛ لرزش در تهران احساس شد

 به گزارش رسانه‌های ایران، زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۴.۴ و در عمق ۱۲ کیلومتری زمین حوالی آرادان در استان سمنان را لرزاند. برخی از کاربران در شبک...