بررسیهای بیبیسی فارسی از افت شدید سطح رفاه خانوارها و نیز کاهش شدید قدرت خرید مواد غذایی در ایران ظرف ۱۵ سال گذشته پرده برداشته است؛ افتی که نشان میدهد سالها تورم بالا و رکود اقتصادی چه تأثیر فاجعهباری روی اقتصاد خانوادهها گذاشته است.
تحلیل دادههای گزارشهای سالانه مرکز آمار ایران نشان میدهد که از سال ۱۳۸۶ تا سال ۱۴۰۱ با حذف اثر تورم، ارزش کالاها و خدمات مصرفی هر خانوار در مناطق شهری به طور متوسط ۲۶ درصد و در مناطق روستایی به طور متوسط ۴۸ درصد کم شده است.
افت قدرت خرید مردم در زمینه مواد غذایی از این هم شدیدتر بوده است. به طوری که در این ۱۵ سال، متوسط ارزش مواد غذایی هر فرد در مناطق شهری ۵۴ درصد و در مناطق روستایی ۶۱ درصد کاهش پیدا کرده است.
همین پیشی گرفتن رشد قیمتها از درآمدهاست که باعث شده بسیاری از مردم بگویند اقلامی مانند گوشت و مرغ از سفرههایشان حذف شده است.
رفاه خانوار را چگونه میسنجند؟
یکی از بهترین شاخصهای موجود برای سنجش سطح رفاه در ایران، گزارشهای سالانه هزینه و درآمد خانوار است.
در این گزارشها - که در سال ۱۴۰۱ با آمارگیری از ۱۹۵۶۷ خانوار شهری و ۱۸۳۸۴ خانوار روستایی تهیه شده - «هزینه ناخالص خانوار» به معنی ارزش تمام کالاها و خدماتی را که یک خانوار در طول سال مصرف کرده، برآورد میکنند؛ چه برای خریدشان پولی پرداخته باشد و چه نه.
برای مثال، برای خانوادههایی که صاحب مسکن هستند، معادل اجاره خانهشان به مجموع هزینههای دیگر اضافه میشود.
مهدی قدسی، اقتصاددان در مؤسسه مطالعات بینالمللی وین درباره رابطه هزینه خانوار با رفاه میگوید طبیعتاً بالاتر بودن هزینه و مصرف، نشاندهنده رفاه بیشتر است: «از طرف دیگر وقتی کسی در فقر است، میزان مصرفش چنان پایین است که نه تنها رفاهی نمیبیند، بلکه در رنج و مصیبت زندگی میکند.»
برای مقایسه ارقام سالهای مختلف چگونه اثر تورم را حذف میکنند؟
در کشوری مانند ایران که با مشکل مزمن تورم بسیار بالا مواجه است، مقایسه ارقامی نظیر بودجه، درآمد و هزینه در طول سالهای مختلف عملاً بیفایده و بیمعناست.
ولی با دانستن میزان تورم و کمی محاسبات ساده ریاضی، میتوان ارقام مالی سالهای مختلف را با هم مقایسه کرد.
برای مثال، از ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۱ قیمت اقلام مصرفی در ایران به طور متوسط تقریباً ۱۰ برابر شده است. در نتیجه اگر یک خانواده در سال ۱۳۹۱ یک میلیون تومان خرج کرده باشد، این رقم معادل ۱۰ میلیون در سال ۱۴۰۱ است.
به این کار اصطلاحاً برگرداندن ارقام «به قیمتهای ثابت سال ۱۴۰۱» میگویند.